Corona:

Frykter hundrevis av innlagte barn

Immunolog Anne Spurkland tror opp mot 300 000 barn kan bli smittet i løpet av høsten og vinteren. Helsedirektør Bjørn Guldvog innrømmer at de ikke vet hvor mange barn som kan bli syke når skolene åpner.

LETTELSER: Under fredagens pressekonferanse sa Bent Høie seg uenig i kritikkens anmodning om hvordan gjenåpningen skal skje. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV. Reporter: Johannes Fjeld Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 67.42% Første dose: 77.10%

- Vi vet jo ikke hvordan dette vil gå. Jeg synes ikke det er urealistisk å anta at ganske mange flere norske barn enn de 30 000 som hittil har vært smittet i pandemien, vil få deltavarianten i løpet av vinteren, når tiltakene oppheves en gang i løpet av høsten, sier immunolog Anne Spurkland til Dagbladet.

Anbefalingen fra nasjonale myndigheter er å åpne skolene på grønt nivå 16. august, samtidig som barn og unge under 18 år blir unntatt plikt til smittekarantene. Det er ventet at de som ikke er vaksinert, etter hvert vil bli smittet.

- Mitt poeng er at det ikke er null risiko med smitte for barn. Det er faktisk en risiko, og anslagsvis kan en god del barn bli alvorlig syke hvis mange nok blir smittet, sier Spurkland.

I NRK etterlyste hun forrige onsdag en dato for når norske barn vil bli tilbudt vaksine.

Ikke forholdsmessig

Beslutningen om vaksinering av barn ned til tolv år er foreløpig ikke tatt. Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at det gjøres faglige vurderinger om vaksinering av denne aldersgruppen.

- Hva vil du si til dem som kan komme til å innvende at dette er å kaste barna under bussen?

- Vi gjør veldig nøye vurderinger på hva som vil være til størst nytte for barna, og vi må naturligvis veie risikoen for å få alvorlig sykdom på den ene sida, og risikoen for å få sjeldne, men ganske alvorlige bivirkninger av vaksinen på den andre sida, sier Guldvog.

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog er direktør i Helsedirektoratet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog er direktør i Helsedirektoratet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han sier videre at barna har hatt et stort tiltakstrykk gjennom hele pandemien, samtidig som de har hatt relativt små helsemessige konsekvenser av å bli smittet.

- Vi har nå kommet til et punkt der en så stor andel av den voksne befolkningen er beskyttet, så det er ikke forholdsmessig og berettiget å ha kraftfulle tiltak overfor barna som ikke er begrunnet i barnas egne behov, sier Guldvog og legger til:

- Derfor mener vi at det er grunn til at de kan åpne på grønt nivå, men det betyr altså ikke at alt er sluppet fri. Det er fremdeles smittevernråd- og regler som gjelder, og ikke minst at man bør unngå å klemme hverandre og håndhilse i den situasjonen vi er i nå, sier han.

SETTES UT: Under fredagens pressekonferanse ble helseministeren tatt på senga da han ble spurt om en tidligere uttalelse om «one night stands». Vis mer

Vet ikke om barnesmitte

- Hvor mange barn kan bli alvorlig syke i kjølvannet av åpningen av skoler?

- Vi har ikke noe sikre estimater, og det handler om at vi heller ikke har tatt stilling til hvor mange som blir smittet i løpet av kort tid. Dette er ting vi jobber videre med i tida som kommer, og vi ønsker å holde det tallet så lavt som mulig, sier Guldvog.

Så langt i pandemien har over 29 000 barn og unge under 18 år testet positivt. Det er ventet at dette tallet vil øke blant uvaksinerte unge etter skolestart. Regjeringen avventer en faglig vurdering før de tar en avgjørelse for om barn skal vaksineres.

Spurkland tar til orde for at foreldre selv skal kunne velge om deres egne barn skal få vaksine.

- Man må veie de to tingene opp mot hverandre, risikoen ved vaksine mot risikoen ved naturlig smitte. Den avveiningen må foreldrene kunne få lov å ta for sine barn, sier hun, og legger til:

- Vi må åpne opp og leve livene våre. I overgangsfasen mellom pandemi og hverdag er det en million norske barn som er uten beskyttelse. Jeg mener at de som kan må få tilbud om vaksine, sier Spurkland.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Hundrevis på sykehus

Spurkland sier til Dagbladet at hun tar utgangspunkt i en forskningsartikkel om barnesmitte så langt i pandemien for å anslå antall barn som kan bli innlagt. Studien pågår fremdeles, og den publiserte rapporten er en såkalt preprint og derfor ennå ikke fagfellevurdert.

Så langt i pandemien har 99,6 prosent av smittede barn ikke vært innlagt på sykehus, og av de 125 som har vært innlagt, er median liggetid to dager - noe som tyder på lite alvorlig sykdom, skrev NRK om funnene fredag.

Spurkland kommer med et tenkt eksempel om at 300 000 barn blir smittet i løpet av høsten og vinteren:

- Vi kan bruke de norske tallene for barn under pandemien fram til april 2021. Hvis man tar mitt eksempel fra forrige uke, med kanskje 300 000 smittede norske barn, da kommer minst 1500 barn på sykehus. Av dem havner 150 på intensiven, og 20 kommer kanskje til å dø, sier Spurkland til Dagbladet.

IMMUNOLOG: Anne Spurkland mener at en god del barn kan bli alvorlig syke hvis mange nok blir smittet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IMMUNOLOG: Anne Spurkland mener at en god del barn kan bli alvorlig syke hvis mange nok blir smittet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ifølge forskningsartikkelen har 25 barn og unge har hatt betennelsestilstanden MIS-C siden pandemiens start. Multiorgan betennelsessyndrom er en følgesykdom barn kan få etter å ha vært smittet av coronaviruset.

- Når det gjelder den alvorlige betennelsessykdommen MIS-C i etterkant av covid-smitte, er vår erfaring i Norge at 1 av 1000 barn får denne alvorlige betennelsessykdommen (MIS-C). Her igjen kan man regne på hvor mange man tror blir smittet, sier hun og utdyper:

- Med 100 000 barn smittet blir det 100 barn innlagt med MIS-C. Hvis 300 000 blir smittet, blir det 300 barn med MIS-C. Man kan behandle barna så de blir reddet, men når det står på, er det forferdelig skummelt.

PRESSEKONFERANSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sa under dagens pressekonferanse at Norge er i ferd med å komme inn i en ny smittebøle. Vis mer

Veier risikoen

Ketil Størdal er professor i barnesykdommer ved Universitetet i Oslo og forfatter av forskningsartikkelen det blir henvist til, sammen med barneleger og forskere ved FHI og Oslo universitetssykehus. Han sier til Dagbladet at han er uenig i hvor mange smittede barn som potensielt kan legges inn på sykehus.

- Regnestykket er jo enkelt, men blir likevel ikke helt riktig. Vi antar at tallet på barn og unge som er smittet, er en del høyere enn det vi har oppdaget, mange har ingen symptomer. FHI antar at man fanger opp omkring 60 prosent av alle smittede, men færre i starten fordi færre ble testet. Derfor blir nevneren i brøken reelt sett høyere, og andelen som blir lagt inn kanskje halvparten så høy, sier han.

Størdal sier at i startfasen av pandemien, da covid-19 var nytt og ukjent, var en større andel innlagt. Færre ser imidlertid ut til å bli innlagt når erfaringen øker.

- 300 000 smittede barn og ungdom er mye, og et verstefallsbilde som ikke er sannsynlig i løpet av en sesong. Tallet på smittede barn minker når voksne er godt beskyttet - det har man sett i land som ligger foran oss i løypa - og Norge ser ut til å få svært god oppslutning om vaksinene blant voksne. Høy vaksinering er viktig, både for voksne og barn, sier han.

Venter utbrudd

- Hvordan tror du smitten vil spre seg når skolen åpner etter sommerferien?

- I fjor gikk smitten opp mot slutten av sommerferien, og ned igjen da skolene åpnet. En god del av smitten vi ser nå, er importsmitte etter sommerferien. Derfor er det ingen automatikk i at skoleåpning gir økt smitte. Jeg forventer at det vil oppstå utbrudd noen steder, men at kommunene vil greie å slå ned disse, slik de har gjort siden starten av pandemien, sier Størdal.

Tallene fra rapporten er fra fram til mai 2021, men tallene som er presentert i NRK, er også basert på data fra de siste ukene, opplyser Størdal. Han sitter i en rådgivningsgruppe hos FHI for vaksinering av barn og ungdom, men presiserer at han uttaler seg på egne vegne.

- Har vi nok kunnskap om hvordan barn blir rammet av coronasmitte til å åpne skolene på grønt nivå uten at barn blir vaksinert?

- Ja, barna trenger å få en så normal hverdag som mulig, de har vært mye påvirket av tiltakene. Den viktigste grunnen til inngripende tiltak i skoene har vært å beskytte de som har høy risiko for alvorlig sykdom. Nå er de aller fleste av disse beskyttet av vaksine.

Professoren sier videre at det finnes god data internasjonalt på vaksine for unge 16 år og oppover.

- Her mener jeg vaksinering er viktig om ungdommene skal slippe nok et unntaksår - de trenger et sosialt liv - og fordi noen få får forhindret alvorlig sykdom, sier han og legger til at det for barn under 12 år fortsatt ikke finnes godkjente vaksiner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer