Frykter hungersnødpandemi: - Kan bli verre enn covid

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram kommer med en kraftig advarsel.

FRYKTER NY PANDEMI: Lederen av Verdens matvareprogram, David Beasley, frykter at verden står overfor en hungersnødpandemi. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB
FRYKTER NY PANDEMI: Lederen av Verdens matvareprogram, David Beasley, frykter at verden står overfor en hungersnødpandemi. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kom David Beasley, sjef for FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP), med en kraftig advarsel.

- Menneskeheten er på randen av sult.

Coronapandemien har nemlig ført til at 40 prosent flere nå trenger humanitær hjelp. I overkant av 270 millioner mennesker står nå i fare for hungersnød.

Frykter hungersnødpandemi

Beasley understreker at minst 30 millioner av menneskene som står i fare for sult, er avhengig av hjelp for å overleve.

- Hvis vi ikke klarer å ivareta deres behov, vil det føre til en hungersnødpandemi som kan bli verre enn covid, sier Beasley.

WFP-sjefen har tidligere advart om at hungersnød «banker på et dusin dører» verden over, og at neste år sannsynligvis vil bli det verste humanitære kriseåret på 75 år.

Beasley mener vi står overfor et av de mest ironiske øyeblikkene i moderne historie.

- På den ene siden, etter et århundre med massive framskritt for å eliminere ekstrem fattigdom, er i dag millioner av våre naboer på randen av sult. På den andre siden er det 400 billioner dollar rikdom i vår verden i dag. Og vi trenger bare 5 milliarder dollar for å redde 30 millioner liv fra hungersnød.

Vant fredspris

Verdens matvareprogram hjelper land som sliter med hungersnød og naturkatastrofer, og driver også en rekke utviklingsprosjekter. WFP hjelper årlig over 86 millioner mennesker i 83 land.

I oktober ble organisasjonen tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid.

- Jeg tror det er første gang i mitt liv at jeg ikke har hatt ord. Det var bare så sjokkerende og overraskende, sa Beasley til nyhetsbyrået AP i etterkant av prisutdelingen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer