Frykter hurtig spredning av dødssykdom:
- Skremmende

Mystisk og dødelig hundesykdom har den siste uka tatt livet av over 20 hunder. Byrådsleder og hundeeier Raymond Johansen innrømmer at han er skremt.

FRYKTER SPREDNING: Raymond Johansen er bekymret for at hundesykdommen smitter og sprer seg raskt. Her er han avbildet sammen med hunden Xavi (8), som han har med på skogstur nær daglig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRYKTER SPREDNING: Raymond Johansen er bekymret for at hundesykdommen smitter og sprer seg raskt. Her er han avbildet sammen med hunden Xavi (8), som han har med på skogstur nær daglig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Norske myndigheter jobber på spreng for å spore kilden til en mystisk og livsfarlig hundesykdom, som trolig er årsaken til over 20 hundedødsfall i landet de siste få dagene. Det som beskrives som et utbrudd startet trolig i Oslo-området.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), er selv hundeeier og bekymret for sykdommen - som han beskriver som «skremmende».

- Jeg er bekymret for at hundesykdommen smitter og sprer seg raskt, sier han til Dagbladet.

Johansen har vokst opp med hund, og de siste 30 åra har han hatt tre engelske settere.

- Jeg håper virkelig ut av at de finner ut av dette veldig fort. Jeg er sikker på at veldig mange hundeeiere har det akkurat som meg, at de er engstelige.

SYK: Bichon Friséen Sigurd er en av mange hunder som har blitt syke på Østlandet den siste tiden. Smittekilden er fortsatt ikke funnet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

- Et familiemedlem

Oslos byrådsleder har i dag en åtte år gammel engelsk setter, som heter Xavi, som han tar med på skogstur så godt som hver dag. Nyheten om den dødelige hundesykdommen som trolig oppsto i Oslo har skremt byrådslederen.

- Det er klart man blir bekymret for sånt. Hunden er et familiemedlem, og når sånne ting skjer og det er usikkerhet rundt hva som er sykdomskilden, blir man engstelig, sier Johansen.

MØTTE ULV: Raymond Johansen var ute på luftetur med hunden Xavi da han så en ulv i Østmarka. Foto/Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Folk som ikke har hund tenker kanskje ikke på det på samme måte, men hunden er et nært familiemedlem som er helt avhengig av oss.

Han tar ofte Xavi med på et hundejorde, hvor hunden får leke med andre hunder. De siste dagene har Johansen snakket med flere andre hundeeiere som er engstelige, og han har bestemt seg for å ta forholdsregler:

- Nå har ikke hunden min møtt andre hunder de siste dagene, men jeg er veldig nøye med å spørre om det har vært noen sykdom før jeg lar hundene hilse. Til helga skal Xavi bort sammen med sønnen min. Da har jeg gitt beskjed om å følge nøye med, og at han må dra rett til dyrlege hvis det skjer noe, sier byrådslederen.

Byrådslederen har en klar oppfordring til alle hundeeiere:

- Jeg vet at mange nå følger seg utrygge. Oslo skal være et godt sted å være for hundeeiere, og jeg håper at denne alvorlige situasjonen løses raskt. I mellomtida oppfordrer jeg alle hundeeiere til å følge rådene til Mattilsynet.

Sju nye tilfeller i går

Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og/eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand. Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

Tidligere i dag bekreftet Mattilsynet overfor Dagbladet at hunder med et liknende sykdomsforløp er oppdaget så langt nord som i Trøndelag.

Sasja Rygg, kommunikasjonsansvarlig hos dyreklinikken AniCura, sier til Dagbladet at hun kjenner til tilfeller flere steder i landet - blant annet i Bergen.

I tillegg til de 20 hundene som har mistet livet er et stort antall hunder smittet med tilsvarende symptomer.

- Vi har ingen oversikt over hvor mange smittede det er, men vi vet at det er langt over 20. Bare i går kveld så fikk vi inn sju nye tilfeller ved en av våre klinikker i Oslo. I tillegg får mange klinikker i området inn syke hunder, og har allerede syke hunder liggende inne med slike symptomer, sier Rygg.

BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er selv hundeeier og bekymret for hva som skjer. Her avbildet sammen med hunden Xavi (8). Foto: Privat
BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er selv hundeeier og bekymret for hva som skjer. Her avbildet sammen med hunden Xavi (8). Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at klinikken er kjent med liknende tilfeller så langt tilbake som i juli, men at tallene som har kommet på antall smittede og døde hunder bare gjelder den siste uka.

- Mener man at sykdommen først har oppstått i Oslo, og så spredt seg?

- Det er ikke sikkert, men det var her vi først begynte å legge to og to sammen, fordi det var så mange tilfeller. Oslo er en tett befolket by, og det er mange hunder her. Dermed var det lettere for oss å oppdage at det var mange liknende tilfeller ved flere klinikker. Dermed begynte vi å se at det kunne være en sammenheng.

Oslo vil bistå

Raymond Johansen er overrasket over det høye antallet døde og syke hunder. Han sier Oslo kommune er klare til å bistå dersom Mattilsynet har behov for det.

- Jeg vil sterkt oppfordre landbruks- og matministeren til å komme på banen og gi Mattilsynet tilstrekkelig med kapasitet til å finne årsaken til sykdomsutbruddet, slik at vi kan stoppe smitten og kurere hunder som er syke, sier han.

Han mener det er viktig at myndighetene er veldig tydelige i sin kommunikasjon til befolkningen i denne saken.

- Hvis dette utvikler seg til å bli en epidemi, så står vi overfor en stor utfordring. Jeg antar at matministeren har tett kontakt med Mattilsynet i denne saken. Vi er som sagt klare til å bistå.