Frykter hver fjerde innbygger blir asylsøkere: - Grenser for hvor mange en liten distriktskommune kan klare å ta imot

110 av Norges 428 kommuner har asylmottak. Høyanger kommune reagerer på at de nå skal få sitt andre.

- BØR ORGANISERES BEDRE:  Ordfører i Høyanger kommune, Petter Sortland, etterlyser en bedre organisering av plassering av asylmottak og asylsøkere i Norge. Han reagerer på at 318 norske kommuner ikke har asylmottak, mens de nå skal få sitt andre, noe som legger stort press på kommunens helsetjenester. Bildet viser Sognefjorden mellom Vadheim og Lavik. Foto: Høyanger kommune og Sunde, Helge / Samfoto / NTB scanpix
- BØR ORGANISERES BEDRE: Ordfører i Høyanger kommune, Petter Sortland, etterlyser en bedre organisering av plassering av asylmottak og asylsøkere i Norge. Han reagerer på at 318 norske kommuner ikke har asylmottak, mens de nå skal få sitt andre, noe som legger stort press på kommunens helsetjenester. Bildet viser Sognefjorden mellom Vadheim og Lavik. Foto: Høyanger kommune og Sunde, Helge / Samfoto / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Bergens Tidende om folkeopprør i bygda Vadheim i Høyanger kommune i Sogn. Grunnen er at bygda med 290 innbyggere kan få 100 asylsøkere. Hvis det skjer havner kommunen i en situasjon hvor over en firedel av innbyggerne er asylsøkere.

- Det er i dag 428 kommuner i Norge og 110 av dem har asylmottak. Det er mitt hjertesukk hvordan vi organiserer dette på. Vi får nå mottak nummer to lagt hos oss i kommunen nå. Alle må være med på den nasjonale dugnaden, sier ordfører i Høyanger kommune, Petter Sortland (Ap), til Dagbladet.

- 100 til sammen Norsk folkehjelp og Vadheim Fjordhotell har inngått en avtale om å bosette 40 mindreårige asylsøkere i Vadheim. Fjordhotellet står tomt, men skal nå brukes for å takle den enorme flyktningstrømmen til Norge.

- Her er det et hus med 40 oppredde senger som står tomt. Dette er en prekær situasjon. Det er ikke enkelt å finne noe som er så passelig som det her, sier mottaksleder for Norsk Folkehjelp, Grete Apelset, til BT.no.

Høyanger kommune har i dag et asylmottak med rundt 210 asylsøkere, opplyser ordføreren. 29 av disse bor i bygda Vadheim.

- Nå er det familiegjenforening på gang blant de 29, og da vet vi at de vil være 40 innen kort tid, sier ordfører Sortland.

Ni av de 29 har nemlig søkt familiegjenforening. Så kommer hotellet i tillegg.

- UDI har inngått en avtale om 40 plasser på hotellet, men det ligger også en standard opsjon her på 20 nye plasser. Med den flyktningsituasjonen vi ser i dag, blir nok den opsjonen utløst veldig fort. Så da blir det nok 60 nye mindreårige, sier han.

Til sammen sier ordføreren at det vil bli rundt 100 asylsøkere i ei bygd på 290 innbyggere.

- Dette er ikke en ordfører som er pressa og stressa på grunn av fremmedfrykt. Vi vil stille opp og gjøre hver del. Men det er dumt at noen kommuner blir utfordret på ett, to eller tre asylmottak, mens andre slipper unna, sier Sortland til Dagbladet.

- Vil være grenser Dagbladet har laget en oversikt over mange personer som bor på ulike asylmottak i Norge per september 2015. Region Indre Østland var regionen med flest asylsøkere. I Våler bor det hele 728 beboere på mottak, mens mottaket på Egdehall i Gjerstad bare har 30 beboere.

- Vi skal stille opp og gjøre vår del av dugnaden og være en god vertskommune, men det er at klart at det vil være grenser for hvor mange en liten distriktskommune kan klare å ta imot også. Og hvor mange det forventes at Høyanger skal ta seg av på en ordentlig måte, sier Sortland.

Redd for gnisninger Det var rådmannen som først gikk ut med bekymringene i Bergens Tidende. Også senterpartipolitiker Aksel Rødland deler rådmannens bekymringer. De påpeker at det bort i overkant av ti ungdommer i Vadheim i dag, og at et asylmottak for mindreårige vil tilføre bygda 60 nye ungdommer.

- Hvis det kommer så mange, vil over 30 prosent av innbyggerne i Vadheim være asylsøkere. Det bekymrer oss. Vi er redd for balansen i samfunnet og at det skal oppstå gnisninger mellom lokalbefolkningen og de som trenger trygghet, sa rådmann Arve Varden til BT.

- Det handler om integrering og det kommunale tjenesteapparatet, som blir satt under voldsomt press, sier ordføreren.

Han sier asylsøkere har blitt kjørt til dem i taxi nå, fra Oslo. Og at det har kommet asylsøkere til asylmottaket i Høyanger kommune uten sko.

- Asylsøkerne kommer i sånne bølger nå at det er mye mindre kvalitet på helsesjekken sentralt. Folk kommer nå hit uten helsejournal. Du har ikke fått skilt ut dem som kommer med tung psyke, eller fått testet for antibiotikaresistente MRSA-bakterier eller tuberkulose, eller vaksiner. Vi skal nå gi tilbud om å møte lege til alle som kommer til kommunen. Det gjør vi nå på eget initiativ, sier Sortland.