Trysil

Frykter hyttefester

Trysil har vedtatt nye regler, og sender ut påske-varsel på SMS. - Det blir spennende, for å si det forsiktig, sier ordføreren.

TRYSIL: Trysil er Norges største skianlegg. Her ligger både hytter, andre overnattingssteder og restauranter. Foto: Lise Åserud / NTB
TRYSIL: Trysil er Norges største skianlegg. Her ligger både hytter, andre overnattingssteder og restauranter. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Fra og med fredag gjelder nye regler i Trysil kommune. Det er nå påbudt med munnbind, og forbudt å ha flere enn fem gjester i privatbolig, fritidsbolig, i hager og på uteplasser.

Kriseledelsen i Trysil kommer med følgende oppfordring på hjemmesiden:

«Begrens alkoholinntaket også privat. Følg helst reglene som gjelder på spisestedene, dvs. server alkohol kun i forbindelse med måltider. Og: Ikke samle dere for å feste i solgroper!».

Kommunen venter at innbyggertallet femdobles i påsken.

- Det blir spennende, for å si det forsiktig. Det blir ofte mye sosial omgang og fester. Det byr på utfordringer. Nå forutsetter vi at folk er tilliten verdig, sier ordfører Erik Sletten til Dagbladet.

ORDFØRER: Erik Sletten ønsker hyttefolket velkommen. Foto: Privat
ORDFØRER: Erik Sletten ønsker hyttefolket velkommen. Foto: Privat Vis mer

Han understreker at om det skulle skli ut med hyttefester, har kommunen nå vedtatt en hjemmel for å kunne avslutte dette.

- Vi håper at vi slipper det, men det kan være det blir vel livlig og mye folk på hyttene. Det har ikke vært all verden før i vinter, men påsken er en litt annen høytid. Det kan trigge litt, men vi håper at folk er i pandemimodus.

Påske-SMS

Kommunen har tatt i bruk et SMS-system for å varsle tilreisende så fort de kommer over kommunegrensen. Dette vil de fortsette med i påsken.

VARSLING: Trysil kommune sender ut SMS til folk som kommer på besøk. Foto: Privat
VARSLING: Trysil kommune sender ut SMS til folk som kommer på besøk. Foto: Privat Vis mer

Kommunen har tidligere bedt reisende om å «begrense alkoholinntaket». Kommuneoverlegene i regionen Sør-Østerdal ber også folk fra kommuner med strengt tiltaksnivå om å ikke delta på arrangementer eller gå på spisesteder.

Vanligvis kommer 60 000 påsketurister til Trysil, som har 6600 innbyggere. Nå er halvparten ventet.

Hol kommune, som er landets tredje største hyttekommune, forbyr hyttegjester i påsken. I Trysil er det anbefaling om å ikke ha overnattingsgjester eller besøk inne på hytta, om du kommer fra kommuner med høyt smittetrykk.

- Er dere bekymret for at flere kommer nå som det er innført strenge regler i hyttekommunene i Viken?

- Det kan bli en utfordring, men vi har ikke sett noen indikasjoner på dette på bookingene, sier ordføreren.

Vanligvis er 80 prosent av Trysil-turistene fra utlandet, forklarer ordføreren. Så det vil i år komme betraktelig færre enn i et vanlig år der grensene er åpne.

Sletten understreker at tilreisende fra Oslo og Viken må følge reglene i kommunen de er bosatt i. Er du bosatt i en kommune med lite smitte der Trysil-reglene er strengere, skal de strengeste reglene følges.

- Vi kan ikke kontrollere dette, men har tillit til folk. Vi må stole på at folk tenker på alles beste, sier Sletten.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier dette blir den største ufordringen i månedene framover. Reporter: Marie Røssland. Video: Dagbladet. Vis mer

Butikk-grep

Ordføreren forklarer at det er god kapasitet på butikkene i kommunen, som er vant til å håndtere høysesong.

- Det er god plass. Noen steder er det satt inn vakter for å påse at det ikke blir for mange inne. Det er håndsprit og alle må bruke munnbind nå.

Han har også en klar oppfordring:

- Må tilreisende handle, gå én og én. Ikke ta med hele slekta for å handle. Nå må man legge fra seg noen ferievaner. Smitten tar ikke ferie. Gå også gjerne til forskjellige tider.

Smittesituasjonen er under kontroll i Trysil, med få smittetilfeller. Men Sletten påpeker at dette kan endre seg raskt.

- Det gikk veldig greit i forbindelse med vinterferien. Lite smitte kunne spores til hyttesmitte. Det har vært noe importsmitte også her, men smittesporingen har vært utrolig effektiv.

De nye reglene, som du kan se under, gjelder til og med 11. april. De finnes også på kommunens hjemmeside.

Dette gjelder i Trysil

Det er påbudt:

 • å bruke munnbind
  • for alle på butikker i hele Trysil
  • for alle i fellesareal på kjøpesenter
  • for alle passasjerer i drosje og på buss
  • for drosje- og bussjåfører (hvis det ikke er innført smitteverntiltak som visir, skillevegger e.l.)
  • for ansatte på steder der det ikke er mulig å holde minst 1 meters avstand til besøkende (hvis det ikke er innført smitteverntiltak som visir, skillevegger e.l.)
  • for alle når det ikke er mulig å holde minst 1 meters avstand på serveringssteder, i tros- og livssynshus, på innendørs stasjonsområder og i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter
  • Gjelder ikke for: barn under 12 år, elever og lærere i Trysil i skoletida, og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Det er forbudt:

 • å ha flere enn fem gjester i privatbolig, fritidsbolig, i hager og på uteplasser (dersom alle gjestene er fra én husstand, kan du ha hele husstanden på besøk selv om de er flere enn fem).Du kan likevel ikke ha flere gjester enn at personer fra forskjellige husstander kan holde 1 meters avstand under hele besøket.
 • å ha eller delta på private arrangementer med flere enn 10 personer innendørs eller 20 personer utendørs.Dette gjelder f.eks. når du bestiller bord på restaurant eller leier et selskapslokale.
  • For andre arrangører gjelder:
   • maks 10 personer uten faste, tilviste plasser innendørs
   • maks 20 personer med faste, tilviste plasser innendørs
   • maks 50 personer utendørs
   • maks 50 personer i begravelser og bisettelser
 • å organisere idretts- og fritidsaktiviteter innendørs for personer over 20 år, f.eks. treninger og kor-, korps- og teaterøvelser. Organisert trening for profesjonelle toppidrettsutøvere er likevel tillatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer