Angrep mot Krim vil være ekstremt farlig, advarer en talsmann for Russlands regjering. Dmitrij Medvedev antydet før helga at et tapende Russland kan ty til atomvåpen.
- Trusselen for atomkrig øker. Russland vil forsvare våre allierte med alle mulige midler. Vi har ikke blitt gale, vi vet hva atomvåpen er, sa Vladimir Putin tidligere i vinter.
Kan utløse atomkrig
Ekspresident Dmitrij Medvedev gjentok truslene torsdag, hvor han uttalte at «dersom en atommakt taper i en konvensjonell krig, kan det utløse en atomkrig».
Den tidligere forsvarssjefen Sverre Diesen tror ikke at Putin vil benytte seg av atomvåpen i krigen, selv ikke hvis russerne skulle være i ferd med å tape krigen militært.
- En desperat bløff
- Bruk av et kjernevåpen vil være en desperat bløff for å skremme Vesten fra å støtte Ukraina, som er det eneste som kan redde krigen for russerne. Svarer amerikanerne har jo ikke Putin noe å tjene på en generell kjernefysisk eskalering. Det skjønner han nok også selv, sier Diesen.

Kan endre krigen - Tyskland nekter
Han tror Vladimir Putin har fått klar beskjed fra USA hva konsekvensene vil være hvis han krysser den linjen.
- Vi vet ikke akkurat hva dette innebærer, men en mulighet er en konvensjonell gjengjeldelse rettet mot de russiske styrkene i Ukraina som vil ha ødeleggende virkning, sier Diesen.
Oberstløytnant ved Forsvarets høgskole, Palle Ydstebø, frykter heller ikke at russerne vil sette i gang en atomkrig.
- Nei, jeg er ikke bekymret for at russerne tar i bruk atomvåpen hvis de taper alt de har okkupert og annektert i Ukraina, inkludert Krim. Jeg vurderer det som svært usannsynlig fordi Russland har absolutt alt å tape og ingenting å vinne ved bruk av atomvåpen, sier han.
Når Putin eller andre russiske politikere ved flere tidligere anledninger har ytret at de vil bruke alle tilgjengelige våpen, har dette skapt sterke reaksjoner.
Kina er mot atomkrig
- For det første så virker det som om at ikke bare USA, men også Kina, i klare ordelag og i felles offentlige uttalelser har meddelt Russland at bruk av atomvåpen er uakseptabelt. Om Russland ikke hører på USA, så er det antakelig viktigere at Kina er så tydelige, selv om de bruker innestemme, og til en viss grad støtter Russland og hjelper de med å omgå sanksjonene, sier Palle Ydstebø til Dagbladet.
Kinas president Xi Jinping har ikke kritisert Russlands invasjon av Ukraina, og har ikke kalt det en krig. Samtidig har den kinesiske presidenten gjort forsøkt å bedre forholdet til EU. I november i fjor sa han til Tysklands statsminister Olaf Scholz at Kina ikke støtter bruk av atomvåpen i Europa.
Russlands forklaring
Før Russland griper til atomvåpen, tror Palle Ydstebø en annen teori er langt mer realistisk.
- Russland kan tape alt de holder i Ukraina og forklare det som en seier mot vestlig imperialisme ledet av USA og NATO, der Ukraina ikke gis noen annen rolle enn en lakei for vestmaktene, sier Ydstebø.

- Denne historien om at Russland fører en forsvarskrig, der den militære spesialoperasjonen er et element i denne krigen, gjør at så lenge ikke en eneste fiendtlig soldat setter sine bein på russisk jord, så har de vunnet forsvarskrigen.
Dette er en historie som russiske myndigheter har nøret opp under siden våren 2022.
- De vet like godt som alle andre at verken Ukraina eller NATO vil finne på å gå inn i Russland med regulære styrker. Ukraina har nok hatt spesialstyrker inne i Russland siden invasjonen startet, men det er noe annet, sier Palle Ydstebø til Dagbladet.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!