- Frykter ikke ebola i Norge

Helseminister Bent Høie frykter ikke ebola i Norge, men er alvorlig bekymret over situasjonen i Vest-Afrika.

- GODT FORBEREDT:  Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener Norge er godt forberedt, og vil nå sende opp mot 60 norske helsearbeidere til Vest-Afrika Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- GODT FORBEREDT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener Norge er godt forberedt, og vil nå sende opp mot 60 norske helsearbeidere til Vest-Afrika Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag 6. oktober har vært kontrastens dag for helse- og omsorgsminister Bent Høie. Han har kunnet glede seg over ekteparet May-Britt og Edvard Moser som fikk Nobelprisen i medisin, samtidig som det ble klart at en norsk hjelpearbeider er smittet av det fryktede ebolaviruset.

- Situasjonen i Vest-Afrika er veldig alvorlig. Men det er ingen grunn til å frykte en epidemi i Norge, sier helseminister Høie til Dagbladet.

- Norge forberedt Samtidig understreker Bent Høie at det norske helsesystemet er vel forberedt til å ta imot den norske kvinnen som har blitt smittet.

- Helsemyndigheten har de siste månedene forberedt seg på at norske statsborgere vil kunne bli smittet av viruset. Oslo universitetssykehus har ekspertise og kapasitet til å starte behandlingen, sier Høie.

Oslo universitetssykehus har nå ti sengeplasser klare, for behandling av ebola-smittede.

Sender norske team Samtidig som det ble kjent at en norsk helsearbeider - som har jobbet for leger uten grenser - er smittet, har norske myndigheter bestemt at fire norske helseteam skal sendes til Vest-Afrika for å bistå i kampen mot det fryktede dødsviruset.

Høie frykter ikke at det skal bli vanskelig å rekruttere mellom 50 og 60 norske helsearbeidere til å reise til Vest-Afrika.

- Det vil alltid være en risiko ved å reise som helsearbeider til et område som har utbrudd av ebolaviruset. Men risikoen ved ikke å reise er større.

- Nå må verden sammen sende ressurser og hjelpe. Vi ser for oss at de norske helsearbeiderne som blir sendt til Vest-Afrika må jobbe sammen i en struktur med for eksempel helsearbeidere fra Storbritannia, sier helseminister Bent Høie.

- Risikofylt - Jeg er utrolig takknemlig overfor de helsearbeiderne som har reist til Vest-Afrika for å hjelpe. Men vi må innse at dette er en operasjon som det ikke er mulig å ta risikoen helt bort fra, sier helseminister Høie.

På spørsmål fra norske medier om at det ikke er vel seint å sende helsepersonell til Vest-Afrika nå, og at det burde vært satt i gang en større operasjon for flere måneder siden, svarer Høie:

- I etterkant må innsatsen til både internasjonale hjelpeorganisasjoner og enkeltland evalueres. Men nå er det ikke tid for verken å evaluere eller diskutere. Nå er det tid for å øke innsatsen i denne alvorlige situasjonen verden står overfor.