Frykter ikke global spredning - foreløpig

Direktøren for Meteorologisk institutt, Jens Sunde, sier det ikke har vært store nok eksplosjoner i Japan til å frykte global atomspredning.

LITEN SPREDNINGSFARE: Meteorologidirektør og leder for værvarslinga, Jens Sunde, forklarer at eksplosjonene i Japan ikke har vært store nok til at partikler med forurensing når høyt nok i atmosfæren til å spres globalt.

Foto NORDAHL/ALEKSANDER Dagbladet
LITEN SPREDNINGSFARE: Meteorologidirektør og leder for værvarslinga, Jens Sunde, forklarer at eksplosjonene i Japan ikke har vært store nok til at partikler med forurensing når høyt nok i atmosfæren til å spres globalt. Foto NORDAHL/ALEKSANDER DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store deler av verden frykter atomforurensingen fra Japan skal komme med de høyereliggende jetstrømmene i atmosfæren, det er det svært små sannsynligheter for, mener direktør ved Meteorologisk institutt, Jens Sunde.

- For at stråling og forurensning fra Fukushima skal fanges opp av jetstrømmer, må det en stor eksplosjon til. Uten en stor eksplosjon, det vil si mindre punktutslipp som det har vært til nå, blir spredningen langt mindre, sier Sunde til Dagbladet.
Høyden avgjør Sunde forklarer at jetstrømmene ligger høyt oppe i atmosfæren. Det er også avgjørende hvor høyt oppe en spredning skjer, siden partiklene lever lengre i høyden.

- Alt er avhengig av hvor høyt oppe i atmosfæren utslippene skjer.Dess høyere utslippene skjer, dess lengre lever partiklene, sier Sunde.

Han forteller at utslipp må skje svært høyt oppe i atmosfæren, for at de skal spres globalt. - Akkurat slik som på 60-tallet når de test-sprengte atombomber i atmosfæren, forklarer han.
Vertikal spredning For at det skal oppstå det som Sunde kaller en vertikal spredning (spredning høyt oppe), må noe stå bak og føre forurensingen høyt opp. Som for eksempel en eksplosjon. De eksplosjonene som har skjedd til nå i Japan, er ikke kraftige nok til å føre partikler opp atmosfæren.

- Det har vært veldig lite vertikal spredning fra atomkrafverkene i Japan til nå. Det må en større eksplosjon til for at spredningen skal bli stor og omfattende, avslutter Sunde.

KLIKK FOR STOR VERSJON
KLIKK FOR STOR VERSJON Vis mer