Frykter ikke global tilbakegang

Norges Bank tror den amerikanske sentralbanken klarer å styre økonomien inn i en myk landing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visesentralbanksjef Jarle Bergo tror den amerikanske sentralbanken klarer å styre den amerikanske økonomien inn mot en myk landing. Det fremkom på en pressekonferanse for forbindelse med Norges Banks hovedstyremøte i dag, der det ikke ble fattet noe vedtak om renteendringer.

- Jeg må si jeg har stor tiltro til at amerikanske myndigheter vil styre dette på en god måte, sa visesentralbanksjefen.

Norges Bank synes heller ikke spesielt bekymret for en global resesjon. I en uttalelse etter hovedstyremøtet fremgår det at sentralbanken ser liten fare for en kraftig oppbremsning i internasjonal økonomi:

- Den ventede avmatningen i veksten internasjonalt ser ut til å ha kommet. Amerikansk korttidsstatistikk peker nå klarere i retning av en mer avdempet vekst. For å motvirke en for rask nedbremsing av økonomien, senket den amerikanske sentralbanken målet for federal funds renten med 0,5 prosentpoeng til 6 prosent den 3. januar. Nedgangen i oljeprisen den senere tid bidrar også til å dempe risikoen for et kraftig omslag internasjonalt, skriver Norges Bank.

- Det har lenge vært ønskelig at man kunne få en demping av veksten i USA, sa Jarle Bergo på pressekonferansen onsdag, og pekte på kapasitetsproblemene i amerikansk økonomi.

Han la til at det ikke er noe man skal være fortvilet over når man i denne situasjonen ser en justering nedover i veksten.

Av den grunn ser åpenbart ikke Norges Bank noen grunn til å endre sitt syn på hvilken vei neste renteendring blir, og står altså fast på at det like gjerne kan bli en oppgang som en nedgang. Likevel antyder sentralbanken at forholdene ute kan bidra til å dempe farten i norsk økonomi også:

- Redusert vekst internasjonalt kan bidra til å dempe veksten også i norsk økonomi.