Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter ikke Taliban-reaksjoner etter dødelig vådeskudd

Rørlegger drept av norske soldater i Afghanistan.

VÅDESKUDD: Her mottar det norske feltsykehuset i Maimanah den afghanske pasienten som ble behandlet for lettere skader som følge av vådeskuddet. 

Foto: Caroline Lunde / PRT / Scanpix
VÅDESKUDD: Her mottar det norske feltsykehuset i Maimanah den afghanske pasienten som ble behandlet for lettere skader som følge av vådeskuddet. Foto: Caroline Lunde / PRT / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret har foreløpig ikke fått noen sterke reaksjoner etter vådeskuddet som kostet en sivil afghaner livet tidligere i dag. De mener det er en fordel at afghansk politi var vitne til hendelsen.

Det var under klargjøring av en granatkaster på kjøretøy inne i leiren til det afghanske politihovedkvarteret i Almar-distriktet, 20 kilometer vest for den norske leiren i Maimana, at granaten gikk av. En lokal rørlegger døde i eksplosjonen, mens en annen ble lettere skadd.

Tap av sivile liv og ødeleggelse av eiendom kan føre til aggressivitet fra lokalbefolkningen, og Taliban har tidligere brukt slike hendelser til sin fordel.

Forsvaret har foreløpig ikke merket noe økt trusselbilde i etterkant av hendelsen.

- Kan fort bli vridd Kommunikasjonssjef Petter Lindqvist påpeker at den norske kontingentledelsen var raskt ute med å informere om saken.

- Dessuten var både afghansk politi og militær til stede i leiren. Det er en fordel for lokalbefolkningens oppfatning at disse kan være med på å dokumentere hendelsesforløpet. Vi håper å unngå følelsesmessige reaksjoner, sier han til NTB.

Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO påpeker at sivile drepte har gått ned i landet de siste to årene og at etterforskningen har blitt bedre, men at reaksjonene fortsatt kan bli sterke.

- Dette høres ut som et rent ulykkestilfelle, men det kan fort komme ut som noe helt annet. Afghanere flest er sinte på de internasjonale styrkene rundt slike hendelser. Gjennom ti år har det vært mange sivile drepte, og folk som bor i landet føler at det ikke har vært nok vilje til å undersøke rapportene som kommer om sivile tap, sier han til NRK.

Under etterforskning Granatkasteren, en GMG 40mm, betjenes av maskingeværskytteren på taket av de pansrede Iveco-kjøretøyene Forsvaret benytter i Afghanistan. Våpnene var sikret da patruljen kjørte inn i politileiren, men det var under avsikring før de skulle ut igjen at ulykken skjedde.

- Kjøretøyet sto trolig stille da ulykken skjedde, sier kommunikasjonssjefen.

Afghansk politi (ANP) og militær (ANA) skal sammen med norsk militærpoliti etterforske om det har skjedd noen uregelmessigheter eller ulovligheter i forkant av hendelsen.

Soldaten som avfyrte granaten, har fått en såkalt emosjonell debrifing og vil den nærmeste tiden bli skjermet for oppdrag utenfor leiren i Maimana. Kommunikasjonssjefen vet foreløpig ikke om dette gjelder helt til etterforskningen av hendelsen er klar.

Vurderer erstatning De to mennene ble truffet av splinter da granaten traff en vegg og eksploderte. De jobbet for et rørleggerfirma i Maimana, men var opprinnelig fra en annen del av landet.

Forsvaret gikk onsdag i gang med å varsle og følge opp familien. Ifølge Aftenposten.no fikk de etterlatte 8.000 dollar, samt en kompensasjon for å styrke livsgrunnlag og utdannelse i familien, etter at norske soldater skjøt og drepte en mann som ikke stoppet i en kontrollpost i juni 2009.

- En erstatning blir trolig også aktuelt nå. Både ISAF-ledelsen og den norske kontingentledelsen er koblet inn i saken, og vi kobler inn juridiske rådgivere, sier Lindqvist.

Etter hendelsen i 2009 ble det holdt tre møter med lokale representanter og afghanske myndigheter før det ble enighet om erstatningsvilkårene.

(NTB)