FANGET: I over to uker har de tolv guttene og fotballtreneren vært fanget i en grotte i Thailand. Fire gutter ble reddet søndag, og mandag morgen norsk tid ble redningsoperasjonen satt i gang igjen. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center via AP / NTB scanpix
FANGET: I over to uker har de tolv guttene og fotballtreneren vært fanget i en grotte i Thailand. Fire gutter ble reddet søndag, og mandag morgen norsk tid ble redningsoperasjonen satt i gang igjen. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center via AP / NTB scanpixVis mer

Frykter infeksjoner - får ikke møte foreldrene

Guttene skal være trygge og tilsynelatende friske.

Siden 23. juni har et fotballag og deres trener vært fanget inne i den oversvømte Tham Luang Nang Non-grotta i Thailand. Søndag ettermiddag bekreftet thailandske myndigheter på en pressekonferanse at totalt fire av guttene var reddet og i sikkerhet.

Mandag formiddag ble en femte gutt reddet ut av grotta, og ikke lenge etter kom meldingene på løpende bånd. Klokka 14 norsk tid skal den åttende gutten ha blitt reddet ut av grotta, altså har fire personer blitt reddet ut mandag.

Selv om guttene er reddet, betyr ikke det at de er gjenforent med sine foreldre.

DETTE SKJEDDE: 13 personer, et fotballlag og treneren deres, har i over to uker vært fanget i den oversvømt Tham Luang-grotta i Thailand. De skulle bare på en tur i grotta da himmelen åpnet seg. Video: AP / CNN / Thai Navy Seals Vis mer

Infeksjonsrisiko

Guttene fikk beroligende medisiner og ble fastspent til dykkerne som førte dem ut av grotta. De ble fraktet til Chai-Rai sykehuset i ambulanse.

De fire guttene som ble reddet søndag er isolert på sykehuset, og dermed også fra familiene sine, på grunn av infeksjonsrisiko. Ifølge nyhetsbyrået AFP vil de være isolert de neste par dagene.

- De vil bli holdt borte fra foreldrene en stund fordi vi er bekymret for infeksjoner, sa provinsguvernør Narongsak Osottanakorn til pressen rundt klokka 10 norsk tid. Han fortalte at legene vil avgjøre om familiene kan besøke dem, enten med en viss avstand eller med en glassvegg imellom dem.

Lavt oksygennivå

Thailands innenriksminister Anupong Paojinda opplyste mandag morgen at de fire guttene er trygge og tilsynelatende friske, men at de skal gjennomgå omfattende medisinske undersøkelser.

Det er ikke bare infeksjoner legene frykter. Guttene vil også bli sjekket for underernæring, dehydrering, posttraumatisk stress og andre psykologiske lidelser.

- En av de største bekymringene akkurat nå er oksygen. De har vært i et område hvor oksygennivået har vært lavt, sier doktor Darria Long Gillespie ved Universitetet i Tennessee til CNN.

Avsluttet for i dag

Den femte gutten som ble reddet i 12-tiden norsk tid, har ankommet sykehuset og vil bli behandlet sammen med de andre guttene, ifølge CNN. Dette skal være ifølge et vitne på stedet som tar del i redningsoperasjonen.

Redningsoperasjonen skal være avsluttet for i dag. Dette meldte TV-kanalen klokka 14.15 norsk tid. Kort tid seinere melder The Guardian at den sjette og sjuende gutten fraktes til sykehus i helikopter.

Fire gutter og deres fotballtrener er fortsatt fanget i grotta.

Bekymrede foreldre

Selv om guttene ikke får se familiene sine med det første, ser det ut til de er ved godt mot. Matlyst har de i det minste; de spør etter en spesifikk matrett, nemlig Phad Ka Pao, en rett med kjøtt, basilikum og chili, skriver CNN.

De bekymrede foreldrene har ventet i over to uker. Få detaljer har blitt offentliggjort, og ifølge AFP sier en av mødrene på stedet at de ikke vet hvilke gutter som har blitt reddet.

- Jeg venter fortsatt her ved grotta og krysser fingrene for at min sønn er blant dem som blir hentet ut i dag. Vi hørte at fire gutter ble hentet ut, men vi vet ikke hvem de er. Mange foreldre venter fortsatt. Ingen av oss er blitt informerte om noen ting, sier Supaluk Sompiengjai, moren til Pheeraphat.

Navnene på guttene som ble reddet søndag har ikke blitt offentliggjort, i respekt av familiene som fortsatt savner sønnene sine, skriver BBC.

HENTET I HELIKOPTER: De fire guttene som ble reddet ut av grotta søndag ettermiddag ble hentet i helikopter og fraktet til sykehuset. Video. AP Vis mer