Demokratenes første presidentdebatt

Frykter internt blodbad

Det er trangt om plassen når de mange demokratiske presidentkandidatene barker sammen til debatt i Miami.

FAVORITT: Den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren har steget kraftig på meningsmålingene den siste tida. Foto: Daniel A. Varela/Miami Herald via AP
FAVORITT: Den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren har steget kraftig på meningsmålingene den siste tida. Foto: Daniel A. Varela/Miami Herald via APVis mer

MIAMI (Dagbladet): Den dampende heten ligger tungt over Miami når ti demokratiske presidentkandidater barker sammen til den første debatten i Florida-metropolen. Lokalene der debatten holdes i sentrum av Miami var omringet av politi, medier og politiske aktivister.

På forhånd fryktet flere demokrater at dette skulle bli starten på et flere måneder langt internt blodbad i de demokratiske partiet, som bare ville være en fordel for den republikanske presidenten, Donald Trump, melder Politico.

De ti kandidatene i nattens debatt er senator Corey Booker, kongressrepresentant Julián Castro, New York-ordfører Bill de Blasio, tidligere kongressrepresentant John Delaney, kongressrepresentant Tulsi Gabbard, Washington-guvernør Jay Inslee, senator Amy Klobuchar, tidligere kongressrepresentant Beto O´Rourke, kongressrepresentant Tim Ryan og senator Elizabeth Warren. Av disse ligger Warren klart best an på meningsmålingene.

IRRITERT: Donald Trump lot seg irritere av tekniske problemer under demokratenes debatt natt til torsdag. Video: CNN Vis mer

Uenige

Senator Elizabeth Warren, som sto i midten på scenen, ble også raskt midtpunktet i den første delen av debatten som handlet om den amerikanske økonomien og økende forskjeller.

- Det er en stadig mindre del av befolkingen som nyter godt av økonomien, sa Warren, som ønsker omfattende reformer for å sikre gratis utdanning, helsevesen og andre offentlige tjenester.

Deretter fortsatte debatten med helsereform som tema. Mer moderate demokrater, som Amy Klobuchar ønsker å fortsette systemet med private helseforsikringer, mens Warren og venstresiden i partiet ønsker gratis offentlige helsetilbud.

Da ble det endelig litt temperatur.

- Hvorfor vil du beholde et system som ikke fungerer for millioner av amerikanere? Hvorfor forsvarer du de private forsikringsselskapene? spurte New York-ordfører Bill De Blasio rettet mot Beto O´Rourke, som ønsker å beholde systemet med private helseforsikringer.

MØTTES: Tim Ryan (t.v.), Julian Castro, Cory Booker, Elizabeth Warren, Beto O´Rourke, Amy Klobuchar, Tulsi Gabbard før presidentdebatten i Miami. Foto: JIM WATSON / AFP
MØTTES: Tim Ryan (t.v.), Julian Castro, Cory Booker, Elizabeth Warren, Beto O´Rourke, Amy Klobuchar, Tulsi Gabbard før presidentdebatten i Miami. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer

Alle kandidatene ønsker drastisk å legge om kursen i innvandringspolitikken som Trump fører. Da en av debattlederne tok opp bildet av det famøse bildet av faren og den to år gamle datteren, som ble funnet druknet i grenseelva Rio Grande, tok Julian Castro ordet med dirrende stemme.

Lite Trump

- Det er hjerteskjærende. Og det burde gjøre oss alle rasende, sier Castro og viser til reformer han ønsker å gjøre på feltet.

I en tidvis temmelig kaotisk og springende debatt handlet overraskende lite om Trump. Men Klobuchar fikk inn et stikk mot Trumps måte drive utenrikspolitikk på.

- Denne president er bokstavelig talt hver eneste dag ti minutter unna å gå til krig, en twittermelding unna å gå til krig. Jeg synes ikke vi bør drive utenrikspolitikken vår i slåbrokk klokka fem om morgenen, konstaterte hun tørt.

Litt seinere ble alle kandidatene spurt om hva som var den største sikkerhetstrusselen mot USA.

- Donald Trump, svarte Inslee kontant til massiv applaus.

Utenfor bygget samlet noen av tilhengerne til de ulike kandidatene seg før første pulje av det rekordstore feltet med kandidater gikk på scenen. Der var tonen gemyttelig mellom folk med Klobuchar-, Booker- og Tulsi-trøyer.

- Elizabeth Warren var ikke førstvalget mitt til å begynne med, men etter å ha hørt på henne har jeg skjønt at hun har planer for hvordan hun vil løse ting. Mange av de andre kandidatene har funnet problemene, men har ikke gitt noen løsninger, sier Timothy Sylvester til Dagbladet mens han holder opp Warren-skiltet han har laget selv.

TROR PÅ WARREN: Timothy Sylvester fra Miami Beach tror Elizabeth Warren har gode sjanser til å slå Donald Trump i presidentvalget i 2020. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
TROR PÅ WARREN: Timothy Sylvester fra Miami Beach tror Elizabeth Warren har gode sjanser til å slå Donald Trump i presidentvalget i 2020. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

20 kandidater

Kriteriene for å få delta i de en av de to debattene i Miami, var at kandidatene måtte ha fått minst én prosent av stemmene i tre meningsmålinger, eller ha mottatt pengestøtte fra minst 65.000 personer. Hvem som deltar natt til torsdag, ble avgjort etter loddtrekning.

- Jeg kjenner kanskje 75 prosent av dem. Det er fryktelig mange kandidater i år. Forhåpentligvis får vi et bedre bilde av dem etter debatten. Vi må begynne å sile ut noen snart, sier Sylvester.

Heftig nyhetsbilde

Bakteppe for debatten er et heftig nyhetsbilde. Det er en humanitær krise på Mexico-grensa med grufulle rapporter om hvordan små barn blir behandlet i interneringsleirer. Det er økte spenninger med Iran. Og det er en klimakrise hvor Miami er en av byene som er svært truet.

Samtidig venter USA på at spesialetterforsker Robert Mueller skal vitne for Kongressen om Russland-etterforskningen 17. juli. Som om ikke det er nok er også Trump oppførsel overfor kvinner tilbake i søkelyset fordi han er anklaget for å ha voldtatt en en kjent journalist i et prøverom på 1990-tallet.

Før debatten var det den svært progressive Massachussetts-senatoren Warren som fikk mest oppmerksomhet. Hun har vokst kraftig på meningsmålingene den siste tida og ser ut til å kunne bli en sterk utfordrer til Joe Biden og Bernie Sanders, som ligger på henholdsvis første- og andreplass på meningsmålingene, skriver CNN.

Mange trodde det så svært mørkt ut for Warren for et par måneder siden. Nå har momentum snudd, og hun har fått mye oppmerksomhet for å legge fram detaljerte politiske planer.

- Hun har jobbet seg systematisk oppover på meningsmålingene. Hun har nesten gått forbi Sanders nå. Hun har blikket rettet mot Biden, sier den demokratiske konsulenten Mary Anne Marsh til Bloomberg.

Stort press

Natt til fredag møtes ytterligere ti av de demokratiske kandidatene til en ny debattrunde i Miami. Da deltar flere av favorittene.

De ti er senator Bernie Sanders, tidligere visepresident Joe Biden, South Bend-ordfører Pete Buttigieg, senator Kamala Harris, senator Michael Bennet, senator Kirsten Gillibrand, tidligere guvernør John Hickenlooper, kongressrepresentant Eric Swalwell, aktivist Mariann Williamson og teknologientreprenør Andrew Yang.

Debattene blir fulgt med argusøyne av det politiske USA. For noen av de mer ukjente kandidatene kan det være fullstendig avgjørende å gjøre seg bemerket i disse debattene for å kunne fortsette valgkampen. Mange mener også det kan være en mulighet til å vise seg som en kandidat som potensielt kan slå president Donald Trump. Det er heller ikke tilfeldig at de første debattene er lagt til Florida, som er en svært viktig vippestat i presidentvalget.

IKKE FAN: Bob Kunst har ikke tro på at Demokratene skal klare å slå Trump i 2020. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale /Dagbladet
IKKE FAN: Bob Kunst har ikke tro på at Demokratene skal klare å slå Trump i 2020. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale /Dagbladet Vis mer

Homofile for Trump

Også noen Trump-tilhengere møtte opp utenfor debattlokalene.

- Jeg er jødisk og homofil. I 2008 deltok jeg på mange arrangementer til støtte for Hillary Clinton. Men nå er Det demokratiske partiet tatt over av sosialister og venstreekstremister. Trump er verken en republikaner eller en demokrat. Han er på en måte en slags tredjepartikandidat, sier Bob Kunst til Dagbladet der han står på et gatehjørne i sentrum av Miami med plakater med påskriften «Gays for Trump» og «Hillary for Prison»

Mens Demokratene samles i Miami, sitter på Trump på Air Force One på vei til et G-20-møte i Japan.

Dagbladet følger debatten.

ANKLAGER: Journalist og mangeårig spaltist for Elle Magazine, E. Jean Carroll, anklager Donald Trump for å ha voldtatt henne i et prøverom på midten av 90-tallet. Video: CNN Vis mer