«Russerlaksen» invaderer Norge:

Frykter invasjon blir okkupasjon

I 2017 kom den for alvor. Nå kan en rekord-invasjon være i gang. I 2021 frykter ekspertene enda en offensiv.

«RUSSERLAKS»: Nå er pukkellaksen tilbake, og det i så store antall at lokalbefolkningen kaller det en invasjon. Foto: Naturtjenester i Nord
«RUSSERLAKS»: Nå er pukkellaksen tilbake, og det i så store antall at lokalbefolkningen kaller det en invasjon. Foto: Naturtjenester i Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Russerlaksens» invasjon av Norge tiltar i styrke, og eksperter frykter at vi ennå ikke har vært vitne til det verste.

- I år frykter vi at det vil bli mer «russerlaks» enn stedegen fisk i mange elver, særlig i nord, sier Rune Muladal, ferskvannsbiolog og daglig leder for Naturtjenester i Nord.

Det kan føre til at den pågående invasjonen blir en langvarig okkupasjon.

Kommer tilbake

I 2017 ble norske forskere og fiskere overrumplet av pukkellaksen, som den egentlig heter. I Dagbladet mandag fortalte Muladal at han noen steder hadde registrert flere pukkellaks i år enn i 2017.

Allerede nå er de samme ekspertene bekymret for hva som vil skje i 2021, som følge av «russerlaksens» strenge toårige livssyklus.

- I 2017 var vi usikre på om dette bare var et blaff. Nå har vi hatt to sesonger etter hverandre og kan allerede nå si at vi sannsynligvis blir vitne til noe liknende også i framtida, sier Henrik Berntsen, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Ukjente konsekvenser

Hvorvidt pukkellaksens offensiv mot Norge i 2017 hadde konsekvenser for lokal fisk, som atlanterhavslaks, sjøørret og sjørøye, kan ikke Berntsen svare på. Han kan ei heller utelukke det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer