Iran og Israel:

Frykter Iran og Israel er på randen av storkrig: - Nærmer oss bristepunktet

Konflikten mellom Israel og Iran går mot en åpen militær konfrontasjon. Vi nærmer oss bristepunktet, sier analytiker Heiko Wimmen i ICG.

ANGREP: 28 israelske krigsfly sto bak angrepet mot Syria natt til torsdag og Israel fyrte av til sammen av rundt 70 missiler, ifølge russiske myndigheter. Video: AP / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Israelerne tror de står overfor en marerittaktig situasjon der Iran er på frammarsj i Syria, med hensikt om å starte en krig som vil bety slutten for Israel, sier Nicholas Heras i Center for a New American Security.

20 raketter fra det Israel mener var iranske styrker ble avfyrt mot israelske stillinger på de okkuperte Golanhøydene natt til torsdag. Fire av rakettene ble skutt ned, resten landet i Syria, og ingen israelere ble såret.

Midtøsten-ekspert Anders Persson ved Universitetet i Lund mener Iran ikke lenger har insentiv til å avstå fra å angripe Israel, som er en av USAs nærmeste allierte, etter at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran.

- Jeg tror dette er en måte for Iran å svare på det som har skjedd den siste tiden, men det på en så begrenset måte at det ikke skal lede til en større konfrontasjon, sier Persson.

Et bestemt Israel

Den israelske hæren angrep flere titall militærmål i Syria kort tid etter rakettangrepet – mål som ifølge Israel er iranske. Det israelske angrepet blir omtalt som den største israelske militæraksjonen i nabolandet siden krigen i 1973.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer