VERDENSARV:Unike oldtidsruiner som dette har ført syriske Palmyra inn på FNs kulturorganisasjon UNESCOs verdensarvliste. Nå skal IS ha inntatt byen. Foto: CHRIS MELZER/DPA/NTB Scanpix
VERDENSARV:Unike oldtidsruiner som dette har ført syriske Palmyra inn på FNs kulturorganisasjon UNESCOs verdensarvliste. Nå skal IS ha inntatt byen. Foto: CHRIS MELZER/DPA/NTB ScanpixVis mer

Frykter IS-krigerne skal vandalisere denne oldtidsbyen: Derfor knuser ekstremistene uerstattelig verdensarv

IS har inntatt syriske Palmyra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer frykter at uvurderlig verdensarv vil gå tapt når den berømte syriske byen Palmyra nå ser ut til å ha havnet i hendene på opprørsgruppa IS, skriver NTB.

Den islamske staten (IS) er kjent for å rasere viktige historiske bygninger og kulturgjenstander når de tar kontroll over et område.

Tidligere i år raserte IS-krigere store deler av den irakiske oldtidsbyen Nimrod, skriver BBC.

- Falske guder Og ifølge den britiske mediagiganten er det en klar grunn til at ekstremistene gjerne ser at gamle statuer og oldtidsbygninger blir knust:

- IS tror de gamle statuene er idoler og falske guder, hevder BBC i en video du kan se her.

Arkeolog Christopher Prescott ved Universitetet i Oslo frykter viktige kulturminner vil gå tapt med Den islamske statens angivelige inntog i Palmyra.

Han venter nå på bilder og videoer der IS viser fram sine ødeleggelser av det eldgamle tempelet tilegnet guden Bel, det berømte amfiteatret eller den romerske søylehallen.

- Det har stor symbolsk verdi for IS å ødelegge byen, sier Prescott til NTB.
- Store skader Også Kevin Butcher, professor i historie ved britiske Warwick University, mener det er god grunn til å frykte systematisk plyndring og ødeleggelse av Palmyra.

- Dersom det skjer, vil et stort kapittel i Midtøstens historie og kultur bli nok et offer i denne tragiske konflikten, skriver han på BBCs nettsider.

- Det vil være et enormt tap for menneskeheten, advarer FNs kulturorganisasjon UNESCO.

Tidligere har IS gjort store skader på historiske steder som Nineveh, Nimrud og Hatra i Irak. Ødeleggelsene har gjerne vært godt regissert og dokumentert som en del av gruppas mediestrategi, skriver NTB.

Plutselig på frammarsj Ifølge BBC er det nå mange spørsmål som vil bli stilt i Damaskus og i Bagdad, men ikke minst også i Washington.

Det er et mysterium hvordan Den islamske staten tilsynelatende har klart å vinne viktige seire i både Irak og Syria denne uka, til tross for massive forsøk på å stanse de ytterliggående ekstremistene.

Det ble sagt at IS var på defensiven i Irak, hvor statsministeren for noen uker siden gikk ut og sa at de hadde som mål å drive organisasjonen ut av Anbar-provinsen. Så falt hovedstaden Ramadi, bare dager før IS tok Palmyra i Syria.

- IS-opprørere har inntatt alle deler av Tadmur, inkludert byens arkeologiske områder, sier leder Rami Abdulrahman i Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som bruker det arabiske navnet på Palmyra.

Ifølge SOHR kontrollerer IS nå over halvparten av Syrias territorium, men det er i hovedsak snakk om tynt befolkede områder. Syrias store byer, inkludert hovedstaden Damaskus, ligger vest i landet mot grensen til Libanon og kysten. Den syriske hæren har prioritert disse områdene, skriver NTB.

Ettertraktet trofé Palmyra, også kalt Tadmor, ligger ved en oase i den syriske ørkenen mellom Middelhavet og elven Eufrat. Beliggenheten ga den en strategisk viktig betydning som handelsby, og etter hvert ble byen innlemmet i Romerriket.

En bit av byens mange tusen år gamle historie har gitt den ytterligere betydning i dagens konflikt. Byen var nemlig sentrum for et opprør mot Romerriket, ledet av dronning Zenobia.

KULTURMINNER: Oldtidsbyen Palmyra var del av det gresk-romerske imperiet og var styrt av den berømte dronning Zenobia. Foto: Erik Sumption/Sipa Press/NTB Scanpix
KULTURMINNER: Oldtidsbyen Palmyra var del av det gresk-romerske imperiet og var styrt av den berømte dronning Zenobia. Foto: Erik Sumption/Sipa Press/NTB Scanpix Vis mer

Hun er blitt et symbol for dagens opprørere mot det syriske regimet så vel som for regjeringssoldater, ifølge Prescott. Dermed er byen også blitt et ettertraktet trofé for IS.

IS hevder det er i tråd med deres religiøse tro å ødelegge statuer og templer tilegnet gamle guder, men Prescott mener at islamistgruppas realpolitiske motiver er vel så viktige.

- De ødelegger ting som har symbolverdi for de gruppene som de prøver å nedkjempe eller utrydde, sier han.

- Det kan virke kaldt å være opptatt av kulturminnene, men dette dreier seg om å ta fra folk verdigheten og historien, slår han fast.

- Viser fingeren Samtidig gir handlingene en sjokkeffekt langt utover krigssonen, både i Vesten og resten av verden, når halshogging og pisking kanskje ikke gjør like sterkt inntrykk som før.

- De viser verden fingeren, konstaterer Prescott overfor NTB.

Han tror imidlertid at kulturskattene i Palmyra allerede er tydelig merket av bombingen og skuddvekslingene som har pågått i området. I krigssonen er også plyndring vanlig.

Prescott er ikke bare bekymret for bygningene som byen er blitt så kjent for. Området er et arkiv over vår historie, mener han. Her har det vært folk helt siden istiden tok slutt og de første menneskene kunne dyrke jorden.

UVURDERLIG: Dette bildet er fra det eldgamle tempelet tilegnet guden Bel. Foto: Erik Sumption/Sipa Press/NTB Scanpix
UVURDERLIG: Dette bildet er fra det eldgamle tempelet tilegnet guden Bel. Foto: Erik Sumption/Sipa Press/NTB Scanpix Vis mer

Restene etter dem finnes under bakken, og nå går ukjente arkeologiske skatter trolig tapt før noen har rukket å grave dem fram.

OLDTIDSBY: Palmyra i Syria er kjent for sine godt bevarte ruiner fra gresk-romerske tider. Foto: Erik Sumption/Sipa Press/NTB Scanpix
OLDTIDSBY: Palmyra i Syria er kjent for sine godt bevarte ruiner fra gresk-romerske tider. Foto: Erik Sumption/Sipa Press/NTB Scanpix Vis mer