MINELAGT: Det er frykt for at IS vil knuse oldtidsbyen i Palmyra, etter at det skal ha blitt lagt ut flere landminer og eksplosiver i området. Foto: AFP / NTB Scanpix
MINELAGT: Det er frykt for at IS vil knuse oldtidsbyen i Palmyra, etter at det skal ha blitt lagt ut flere landminer og eksplosiver i området. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Frykter IS vil knuse denne oldtidsbyen: Har minelagt uerstattelig verdensarv

Ifølge krigsobservatører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av mai inntok Den islamske staten (IS) den verdensberømte oldtidsbyen Palmyra. Ikke lenge etter at IS-krigerne tok kontroll over den historiske byen, tilkjennega arkeologer sin frykt for at viktig verdensarv kan gå tapt.

IS er nemlig kjent for å rasere viktige historiske bygninger og kulturgjenstander når de tar kontroll over et område.

- IS tror de gamle statuene er idoler og falske guder, hevder BBC i en video du kan se her.

Har plantet miner Nå melder krigsobservatører fra Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at IS-krigere har plantet bomber og satt ut miner i de historiske delene av Palmyra, hvor uerstattelige bygninger og monumenter fra romertida er å finne.

SOHR sier det foreløpig er uklart om IS gjør seg rede til å knuse oldtidsbyen eller om de har minelagt områder for å hindre myndighetsstyrker i å ta seg fram gjennom byen.

- De plantet minene i går. Miner ble også satt ut rundt Det romerske teatret, men vi vet ennå ikke den virkelige grunnen, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman til Reuters.

Syriske myndigheter sier de fester lit til rapporten fra krigsobservatørene.

- Byen er et gissel i deres hender. Situasjonen er farlig, sier Maamoun Abdulkarim, som har ansvaret for syriske antikviteter.

- Symbolsk verdi Arkeolog Christopher Prescott ved Universitetet i Oslo uttalte til NTB i mai at han frykter viktige kulturminner vil gå tapt med Den islamske statens inntog i Palmyra.

Han venter nå på bilder og videoer der IS viser fram sine ødeleggelser av det eldgamle tempelet tilegnet guden Bel, det berømte amfiteatret eller den romerske søylehallen.

- Det har stor symbolsk verdi for IS å ødelegge byen, sa Prescott til NTB.

Også Kevin Butcher, professor i historie ved britiske Warwick University, mener det er god grunn til å frykte systematisk plyndring og ødeleggelse av Palmyra.

- Dersom det skjer, vil et stort kapittel i Midtøstens historie og kultur bli nok et offer i denne tragiske konflikten, skriver han på BBCs nettsider.

- Det vil være et enormt tap for menneskeheten, advarer FNs kulturorganisasjon UNESCO.

Palmyra, også kalt Tadmor, ligger ved en oase i den syriske ørkenen mellom Middelhavet og elven Eufrat. Beliggenheten ga den en strategisk viktig betydning som handelsby, og etter hvert ble byen innlemmet i Romerriket.

- Realpolitiske motiver En bit av byens mange tusen år gamle historie har gitt den ytterligere betydning i dagens konflikt. Byen var nemlig sentrum for et opprør mot Romerriket, ledet av dronning Zenobia.

Hun er blitt et symbol for dagens opprørere mot det syriske regimet så vel som for regjeringssoldater, ifølge Prescott. Dermed er byen også blitt et ettertraktet trofé for IS.

IS hevder det er i tråd med deres religiøse tro å ødelegge statuer og templer tilegnet gamle guder, men Prescott mener at islamistgruppas realpolitiske motiver er vel så viktige.

- De ødelegger ting som har symbolverdi for de gruppene som de prøver å nedkjempe eller utrydde, sier han.

- Det kan virke kaldt å være opptatt av kulturminnene, men dette dreier seg om å ta fra folk verdigheten og historien, slår han fast.