Frykter ISIL vil få kontroll over denne demningen

Kan slippe løs en 20 meter høy bølge over Nord-Irak.

MOSUL DAM: Demningen i Mosul er Iraks største. Nå frykter folket at Den islamske stat skal få kontrollen over demningen, noe som kan få katastrofale følger for store deler av Nord-Irak. Foto: AP Photo/ Khalid Mohammed/NTB Scanpix
MOSUL DAM: Demningen i Mosul er Iraks største. Nå frykter folket at Den islamske stat skal få kontrollen over demningen, noe som kan få katastrofale følger for store deler av Nord-Irak. Foto: AP Photo/ Khalid Mohammed/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske stat (tidligere ISIL) har de siste månedene erobret en rekke byer og områder i Irak og Syria, blant annet storbyen Mosul.

På søndag ble tre nye byer nord i Irak, blant annet Sinjar og Wana, overtatt. Titusener av mennesker måtte flykte opp i fjellene i nærheten.

FNs nødhjelpskontor OCHA mener imidlertid at det tallet ligger mellom 35.000 og 50.000 og at flyktningene befinner seg angivelig på ni forskjellige steder, omringet av opprørere.

De tre byene danner et triangel som strekker seg nordover og vestover fra Mosul til grensene mot Syria og Tyrkia. Dette gir ekstremistene muligheten til å utvide territoriet sitt.

Det som nå skremmer mest er hva de kan gjøre hvis de får kontroll over Mosul-demningen, Iraks største demning som ligger ved elva Tigris. Det skriver New York Times.

Vil true befolkningen Ved å kontrollere demningen får ekstremistene muligheten til å skape en kraftig flodbølge som truer store befolkninger.

Det har vært ulike meldinger om hvem som nå kontrollerer demningen. Lokale medier har skrevet at det er IS som overtatt den, mens kurdiske myndigheter og det irakiske vannverket nekter for at det er tilfellet.

20 meter høy flodbølge For sju år siden skrev en av Pentagons samarbeidspartnere i Irak en rapport som satte lys på en rekke strukturelle problemer på demningen, og advarte mot de katastrofale følgende som kunne skje om ISIL tok kontrollen over den.

I rapporten stod det at en feil ved demningen kunne sende en 20 meter høy bølge over deler av Nord-Irak.

- I verste fall vil det bety store tap av liv og eiendom, stod det i rapporten. 

Amerikanerne brukte 27 millioner dollar for å forbedre demningen, men uro og kaos førte til at arbeidet ikke kom noe vei. I rapporten står det at demningen stod i fare for å falle sammen.

Flere demninger Den islamske stat har også kjempet for å få kontroll over landets nest største demning, som ligger i Haditha på elva Eufrat. Der har flere sunnimuslimske stammer sammen med irakiske sikkerhetsstyrker vært i stand til å holde unna militantene.

Etter at Den islamske stat tok kontroll over Falluja på slutten av 2013, tok de også kontroll over Falluja-demningen. Der åpnet de portene og skapte en flom som ødela landbruksområder og kuttet vanntilførselen til store deler av Sør-Irak.

Ekstremistgruppa har allerede tatt kontrollen over Iraks største oljeraffineri, og tjener gode penger på å selge råolje.

- De selger store oljetanker opptil 14 000 dollar per stykk for å finansiere terroroperasjonene sine, sier politisjef i Salahuddin-provinsen Shalal Abdul, som mener oljen blir fraktet til private raffinerier via de selvstyrte kurdiske områdene nord i Irak. Oljefeltet produserer omtrent 20.000 fat om dagen, og er et av landets største.

Må ut av kalifatet 29. juni erklærte Den islamske stat opprettelsen av en egen stat, et kalifat, med Abu Bakr al-Baghdadi som øverste leder. al-Baghdadi beordrer nå alle kristne om å komme seg utenfor grensene til kalifatet. 

- Den islamske stat har gått over en grense som selv al-Qaida ikke ville krysse. I prinsippet så er jo kristne akseptert som en religiøs minoritet innenfor vanlig religiøs tenkning og praksis i islam, men ISIL er mindre vennlig innstilt, sa professor emerita Kari Vogt ved Universitetet i Oslo til Dagbladet i juli. 

Den islamske stat er nå en av verdens største og mektigste jihad-grupperinger, og ved å utnevne al-Baghdadi til kalif, har de i praksis bedt alle muslimer om å underkaste seg ham.

  - ISIL gjør det eksepsjonelt godt. Aldri tidligere har en islamistisk gruppe så radikal som denne hatt kontroll over så store områder, så mye penger og så mange vestlige rekrutter, skriver Thomas Hegghammer ved FFI i et innlegg i Dagbladet.

Men det er langt fra sikkert at Den islamske stat faktisk blir en stat. For islamistene mangler fortsatt både kontroll over området sitt og kapasitet til å styre det. I tillegg kan en ekspansjon bli ytterst vanskelig

Mer fra Dagbladets dekning av Den islamske staten: • Slik styres islamiststen Den islamske stat

• To nordmenn har lederroller i terrorgruppa ISIL

• Dette vil avgjøre Irak-krisa

Slik styres terrorgruppa ISIL (krever abonnement)

ELVA TIGRIS: Elva Tigris ligger nær Mosul og går gjennom Mosul-demningen. I 2007 brukte amerikanerne 27 millioner dollar for å forbedre demningen, til ingen nytte. Foto: REUTERS/NTB scanpix
ELVA TIGRIS: Elva Tigris ligger nær Mosul og går gjennom Mosul-demningen. I 2007 brukte amerikanerne 27 millioner dollar for å forbedre demningen, til ingen nytte. Foto: REUTERS/NTB scanpix Vis mer