Frykter issmelting kan gi virusbombe

I Atlanterhavet førte spredningen til massedød. Nå kan viruset spre seg i Stillehavet som følge av issmeltingen i Arktis, ifølge ny studie.

<strong>VIRUSKORRIDOR:</strong> I ishavet mellom Russland (t.v.) og USA til høyre, er det påvist forekomst av PDV-virus. Nå kan issmeltingen skape viruskorridorer til nordlige deler av Stillehavet. Foto: Nasa / NTB Scanpix
VIRUSKORRIDOR: I ishavet mellom Russland (t.v.) og USA til høyre, er det påvist forekomst av PDV-virus. Nå kan issmeltingen skape viruskorridorer til nordlige deler av Stillehavet. Foto: Nasa / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hos noen arter kan viruset ligge latent. Hos andre arter kan det såkalte PDV-viruset bety en sikker død.

Nå mener et internasjonalt team av forskere blant annet tilknyttet One Health Institute ved Davis universitet i USA at de har oppdaget en potensiell viruskorridor som går fra Atlanterhavet og til nordlige deler av Stillehavet.

Issmelting får skylda for å åpne den potensielt dødelige korridoren, som i verste fall kan spre PDV-viruset til arter i Stillehavet som trolig aldri er blitt utsatt for viruset tidligere.

Det skriver forskerne i en ny studie publisert i Nature Scientific Reports.

DETTE ER METANIS: Forskere er bekymret for at metan skal lekke ut fra havbunnen i Arktis og til atmosfæren. En kubikk metanis inneholder 168 kubikk metangass. Det vil si at når den smelter, så får man et veldig stort utslipp av gassen. Setter du fyr på en slik isklump, så brenner den lenge. Video: CAGE Vis mer

Skrekksecanerioet

Studien skisserer et potensielt scenario, men det er knyttet stor usikkerhet konsekvensene. Nettopp derfor har studien blitt gjenstand for mye oppmerksomhet internasjonalt.

PDV-viruset har tidligere forårsaket massedød i Atlanterhavet, forteller Martin Biuw, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet og ekspert på sjøpattedyr.

- I Atlanterhavet har steinkobben vært mest utsatt for viruset og hatt ekstremt store utslag. I 1988 døde store deler av populasjonen i Storbritannia, langs kysten av Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat som følge av PDV-viruset, sier Biuw til Dagbladet.

<strong>STEINKOBBER:</strong> Steinkobben er særlig utsatt for PDV-viruset. Foto: NTB Scanpix
STEINKOBBER: Steinkobben er særlig utsatt for PDV-viruset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han forteller at det også finnes steinkobbe i Stillehavet.

- Det første man er urolig for er at disse kan få problemer med en smitte de ikke har vært utsatt for tidligere. Hva konsekvensene vil være for andre arter, vet man ikke med sikkerhet, sier seniorforskeren.

Smittebærere

Studien har påvist at PDV-viruset har spredt seg til nordlige deler av Stillehavet, men har så langt ikke gitt utslag i massedødelighet.

- Den viser et potensial for spredning, og at potensialet øker i takt med issmeltingen, sier Biuw om forskernes funn.

Skrekkscenarioet er spredningsveier fra Atlanterhavet til Stillehavet gjennom et Arktis som stadig åpner seg på grunn av issmelting.

- Det kan igjen føre til økt smitte via flere arter som overlapper hverandre i de mellomliggende områdene, enten nord for Russland eller nord for Nord-Amerika, sier Biuw.

I praksis vil da for eksempel gråselen fungere som et bindeledd mellom artene i Arktis og artene lenger sørover i Stillehavet.

<strong>HAVERT:</strong> Kan bære PDV-viruset latent, men blir ikke syk av det. Foto: NTB Scanpix
HAVERT: Kan bære PDV-viruset latent, men blir ikke syk av det. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Luftveier

PDV står for Phocine distemper virus, og ble først identifisert hos europeisk sel langs kystlinjene, ifølge CNN, som også har omtalt studien.

Det smitter via luftveiene gjennom kontakt, men infiserer ikke mennesker, skriver CNN.

Det er også påvist at viruset har spredt seg fra art til art. I Alaska i 2004 ble viruset nemlig påvist hos sjøotere.

Forskerne beskriver det som overraskende at viruset hadde «hoppet» til en annen har i et annet hav, og det var det som førte til at de undersøkte hypotesen om at issmeltingen kan ha hatt en finger med i spillet, skriver CNN.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

For å kartlegge omfanget av virusspredningen tok forskerne blod- og neseprøver fra over 2500 sel, sjøløver og sjøotere mellom og Alaska og Russland. Prøvetakingen har funnet sted over mange år

Det ble påvist at forekomsten av PDV-viruset var på sitt høyeste etter lave nivåer av is.

Sammenheng

Erfaringene man har fra Atlanterhavet viser at utbrudd av PDV-virus skjer omtrent hvert femtende år.

FIRKANTET: Et isfjell NASA oppdaget tidligere i oktober vekker oppsikt på grunn av sin helt spesielle rette og firkantede form. Video: CNN Vis mer

- Årlige tellinger av steinkobbe i Nordsjøen viser allerede tegn som kan tyde på at en ny periode med massedødelighet på grunn av PDV-viruset er i gang, sier seniorforsker Biuw.

Han forteller at det ser ut til å være en korrelasjon mellom utbrudd og populasjonstetthet.

- Hvis populasjonen nærmer seg et visst nivå, kan det skape problemer, og kan få periodemessig massedødelighet, sier seniorforskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer