BYTTES UT: Opposisjonsleder Arsenij Jatsenjuk frykter at president Victor Janukovitsj vil bytte ut politiet med militæret mot demonstrantene i Kiev. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
BYTTES UT: Opposisjonsleder Arsenij Jatsenjuk frykter at president Victor Janukovitsj vil bytte ut politiet med militæret mot demonstrantene i Kiev. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer

Frykter Janukovitsj setter militæret inn mot demonstranter

Opposisjonen i Ukraina frykter at myndighetene vil sette militæret inn mot demonstrantene i Kiev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonsleder Arsenij Jatsenjuk sa under et møte med Tysklands president Joachim Gauck og EUs utenrikssjef Catherine Ashton lørdag at han tror det er svært sannsynlig at ukrainske myndigheter snart vil gå hardere til verks for å slå ned på de store protestaksjonene mot regimet i Kiev. Noe av det Jatsenjuk frykter, er at militæret blir satt inn.

Jatsenjuk møtte Gauck og Ashton til nye samtaler lørdag, på sidelinjen av sikkerhetskonferansen i München, som denne helgen samler ledere fra hele verden.

Etterforsker kupplaner
De voldsomme demonstrasjonene har pågått siden november, men har blitt mer voldelige de siste ukene. Hittil har myndighetene satt opprørspolitiet inn mot demonstrantene, men de har ikke alltid klart å holde demonstrantene tilbake.

Samtidig opplyser en sikkerhetsoffiser i det ukrainske sikkerhetspolitiet (SBU) at de har igangsatt etterforskning av angivelige kupplaner fra opposisjonen.

Ifølge sikkerhetsoffiseren samlet SBU inn bevismateriale som kan underbygge påstanden om at opposisjonen planlegger kupp, under en politirazzia i partikontoret til den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko i desember i fjor.

Uttrykk for støtte Fredag møtte Jatsenjuk, som tidligere har vært både utenriksminister og økonomiminister i Ukraina, president Gauck og den tyske utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

- Våre tyske partnere ga uttrykk for støtte til det ukrainske folks kamp for frihet og rettigheter, sa han etter samtalene.
Jatsenjuk ønsket ikke å svare på spørsmål om hvilken konkret støtte opposisjonen i Ukraina eventuelt kan vente seg fra Tyskland.

- Jeg ba om en Marshall-plan for Ukraina, i stedet for unntakstilstand i Ukraina, sa han.

Møtte Ashton Jatsenjuk møtte også EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som har besøkt Kiev flere ganger siden massedemonstrasjonene brøt ut i november. Hva de to snakket om, er ikke kjent.

Den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko, som leder det ukrainske opposisjonspartiet Udar, er også på plass i München.
Sammen med Jatsenjuk skal han diskutere situasjonen i hjemlandet med blant andre USAs utenriksminister John Kerry.

Dyp bekymring Representanter for regjeringen i Ukraina, blant dem utenriksminister Leonid Kozjara, er også på plass i München.
Kozjara hadde fredag samtaler med Steinmeier, som ga uttrykk for dyp bekymring over måten myndighetene i Kiev behandler demonstrantene på.

Steinmeier ba blant annet Kozjara sørge for at aktivisten Dmytro Bulatov får reise til Tyskland for legebehandling, dersom det er dette han ønsker.

- Korsfestet Bulatov, som har vært med på å organisere flere av de store demonstrasjonene i Kiev de siste månedene, dukket fredag opp forslått og hevdet å ha vært bortført og torturert i en uke.

- De korsfestet meg, spikret meg, kuttet av øret mitt og kuttet meg i ansiktet, fortalte Bulatov til TV-kanalen Kanal 5.
Gjerningsmennene var i sivil og snakket ifølge Bulatov med russisk aksent, og fra opposisjonshold hevdes det at de tilhørte en dødsskvadron sendt ut av regimet.

NTB

MØTTES: Ukrainas tidligere utenriksminister Arsenij Jatsenjuk håndhilser her på Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: AFP PHOTO / MICHAELA HANDREK-REHLE/NTB Scanpix
MØTTES: Ukrainas tidligere utenriksminister Arsenij Jatsenjuk håndhilser her på Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: AFP PHOTO / MICHAELA HANDREK-REHLE/NTB Scanpix Vis mer