- Frykter jeg blir drept neste gang

Gullhandler Jonny Larsen ble slått helseløs da to ranere prøvde å robbe butikken hans. Nå er den ene av ranerne sluppet ut fra varetekt, og Larsen frykter for sin sikkerhet. Ransofferet oppfordrer folk til selv å gjøre opp med kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skaff dere et slagvåpen og grisebank dem. Det akter i hvert fall jeg å gjøre, sier Larsen.

Bakgrunnen for gullhandlerens utblåsning er at den ene av de to antatte ranerne nylig ble sluppet ut fra varetekt. Han slapp ut knapt halvannen måned etter det svært brutale ransforsøket mot Larsen gull- og urforretning i Frognerveien i Oslo 27. mars i år. Det var Larsen selv som plukket mannen ut etter en fotokonfrontasjon hos politiet.

Ranet før

- Det er for galt at kriminelle skal slippe ut så raskt. Jeg følte jeg ble tatt på alvor av politiet i tida etter ranet. Men når mannen jeg pekte ut som en av ranerne slipper ut etter knapt en måned, da føler jeg at jeg ikke blir tatt på alvor, raser Larsen.

Den lille forretningen hans på beste vestkant i Oslo ble ranet også i 1997.

- Neste gang jeg blir ranet, er jeg redd for at jeg blir slått i hjel. Men da skal jeg i hvert fall slå fra meg først, fortsetter han.

Videobildene av det brutale overfallet gikk landet rundt. Bildene viser hvordan Larsen flere ganger ble slått i hodet med ranernes pistol. Larsen ga aldri opp, og de to mennene måtte løpe fra stedet uten så mye som en mansjettknapp. Igjen på gulvet lå Larsen blodig og forslått.

- Jeg kunne ha blitt slått i hjel. Men jeg ble så forbannet at jeg ikke engang tenkte på at jeg skulle hjerteopereres uka etter, forteller Larsen med et smil.

Nå er han fortvilet og oppgitt over løslatelsen av mannen han sier han er 100 prosent sikker på er en av ranerne.

- Jeg mener at dette er et signal til meg, og andre, om at kriminelle ikke får straff her i Norge, sier han.

Skylden legger han på politikerne som, etter Larsens mening, ikke tar kriminalitetsutviklingen på alvor.

- Politikerne skal forstå seg i hjel på de kriminelle. Og vi blir ofrene, fnyser Larsen.

- Jeg forlanger å leve i fred. Og jeg forlanger at slike folk som dem som ranet meg skal holdes borte fra gatene, legger han til.

Ikke skytevåpen

Til tross for at han nå innrømmer at han glatt vil banke livskitten ut av nestemann som prøver å robbe ham, bedyrer han at han ikke vil slå noen i hjel. Han vil heller ikke forsvare seg med skytevåpen.

- Men jeg slår, og jeg slår hardt, advarer han.

- Men dette er vel å ta loven i egne hender?

- Nei, det er selvforsvar.

Oslo politidistrikt bekrefter at den ranssiktede 27-åringen ble sluppet fri.

- Han ble sluppet fri etter en måned i varetekt. Første gang vi ba om varetektsfengsling, påberopte vi oss at det fantes både gjentakelsesfare og fare for bevisforspillelse. Derfor har vi ikke bedt om å få den siktede fengslet på nytt, sier politiadjutant Anne Allum ved Oslo politidistrikt.

- Jeg forstår at Larsen reagerer, men politiet må forholde seg til reglene som gjelder, sier hun.

<B>ETTER KAMPEN: </B> Blødende fra sår i hode og nakke forklarer gullsmed Johnny Larsen seg om ranet på åstedet. Ranet skjedde 27. mars.