- Frykter jentene blir spredt over hele Afrika

De over 200 skolejentene som er kidnappet i Nigeria er neppe samlet, mener amerikansk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er lite trolig at de over 200 skolejentene som ble kidnappet av ekstremistgruppen Boko Haram fra en skole i Chibok i delstaten Borno for over tre uker siden, fortsatt er samlet.

Det sier en amerikansk tjenestemann som CNN har snakket med.

- Vi tror de er delt inn i mindre grupper, sier pressesekretær John Kirby ved Pentagon til avisa.
  - Blir spredt Dette er en teori han deler med mange, skriver CNN. Amerikansk etteretning tror jentene allerede er blitt fraktet ut Nigeria og inn i nabolandene.

- Vi må lete i Niger, Kamerun og Chad etter informasjon, sier den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown til CNN.

- Og det er viktig å bruke denne informasjonen til å finne jentene før de er spredt over hele Afrika - som er en svært reell mulighet, fortsetter Brown.

Truer med å selge Ingen har sett jentene etter at Boko Haram bortførte dem den 14. april i år.

Ifølge kilder nyhetsbyrået AP har snakket med, er to av jentene er døde av slangebitt, og 20 av dem er syke. Totalt ble 276 jenter bortført, men 53 jenter klarte å rømme.

Abubakar Shekau er leder for Boko Haram, og er ifølge USA født i enten 1965, 1969 eller 1975. (NB. Krever innlogging).

I en video som det franske nyhetsbyrået AFP mottok mandag denne uka påtar han seg ansvaret for kidnappingen.

- Jeg bortførte jentene. Jeg vil selge dem på markedet, for Allah, sier han i videoen.

 - Det er et marked for å selge mennesker. Allah sier jeg skal selge. Han kommanderer meg til å selge. Jeg vil selge kvinner. Jeg selger kvinner, fortsetter Shekau i den en time lange filmen, der han bytter mellom engelsk og det afroasiatiske språket Hausa.

FBI bidrar Saken har vekket engasjement verden rundt. I et intervju med Sky News ber faren til en av de savnede jentene, Shettima Haruma, det internasjonale samfunn innstendig om hjelp.

Han sier han reagerer på responsen, eller den manglende sådan, til den nigerianske regjeringen.

RØMTE: Totalt 276 jenter ble kidnappet, men 53 av jentene klarte å rømme. Foto: AFP / Scanpix
RØMTE: Totalt 276 jenter ble kidnappet, men 53 av jentene klarte å rømme. Foto: AFP / Scanpix Vis mer

Storbritannia, Kina, Frankrike og USA har alle tilbudt å bidra i søket etter jentene.

FBI ble tidligere denne uka satt inn i letingen, og den britiske regjeringen vurderer på sin side å sende spesialsoldater og et overvåkingsfly til Nigeria i jakten på kidnapperne.

- Slutten på terror Utenriksminister John Kerry uttalte torsdag kveld norsk tid at det amerikanske spesialisteamet nå var på plass og klare til å bistå i leteaksjonen.

- Vårt team har landet i Nigeria og det kommer til å samarbeide med president Goodluck Jonathans regjering for å gjøre alt i sin makt for å gjenforene disse jentene med deres familier, sier John Kerry, ifølge BBC.

Den nigerianske presidenten sa i en tale til forsamlingen i World Economic Forum at bortføringen av disse jentene kan bli et vendepunkt i kampen mot Boko Haram.

- Jeg tror kidnappingen av disse jentene vil bli begynnelsen på slutten for terror i Nigeria, sier han, ifølge BBC.

KIDNAPPET FRA SKOLEN: 276 skolejentene som ble kidnappet av den ekstremistgruppen Boko Haram fra en skole i Chibok i delstaten Borno for over tre uker siden. Foto: AFP / Scapix
KIDNAPPET FRA SKOLEN: 276 skolejentene som ble kidnappet av den ekstremistgruppen Boko Haram fra en skole i Chibok i delstaten Borno for over tre uker siden. Foto: AFP / Scapix Vis mer