Frykter julebordsfylla knekker politiet

Oslo politiforening om helgebemanninga. Storberget krever slutt på å gjøre publikum utrygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 
(Dagbladet.no):- Jeg vil veldig sterkt anmode om at det blir slutt på aksjoner og ubegrunna uttalelser nå. Jeg krever at vi gjør det beste ut av situasjonen, og at det blir en slutt på å skape utrygghet ute blant folk, sier justisminister Knut Storberget til Dagbladet.no.

I dag møtte han Politiets Fellesforbund og de andre politiorganisasjonene i et avtalt møte hos ministeren.

Ett av temaene var ministerens irritasjon etter at han mener at politiforeningen utnytter tragiske enkeltsaker i den pågående lønnskampen. Saken han viser til omhandler dødsfallet til 31 år gamle Jonas Pedersen som ble slått og sparket til døde i Oslo forrige lørdag.

- Det svekker politiets troverdighet når påstander til stadighet blir tilbakevist. Nå må vi stå samlet og se hvordan vi kan bli bedre og hvordan vi kan utnytte de midlene som er stilt på best mulig måte, sier han.

Kan ikke love aksjonsstopp
Mannen som kom med uttalelsene, leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening, sier han står for det han sa.

- Jeg har på det rene at politiet fikk flere telefoner om en mann før voldsepisoden. Dette er samme mann som dessverre døde i den tragiske hendelsen. Av kapasitetshensyn hadde ikke politiet anledning til å reise på de meldingene. Da meldingen om voldsepisoden kom var politiet raskt på stedet. Men dersom politiet hadde hatt anledning de første gangene kunne det forhåpentligvis avverget det tragiske dødsfallet, sier Bolstad.

Og politiforeningslederen kan ikke love Storberget at aksjonene stopper med det første.

- Jeg kan ikke love noen ting om hva våre medlemmer gjør eller hvordan de ønsker å benytte sin fritid, sier Bolstad.

Frykter voldshelg
Foreningslederen ser på bekymring på den kommende julebordshelga. Han håper ikke det blir nok en voldshelg landet rundt.

- I forhold til den politi- og bemanningskrisen, som jeg mener det er, så er jeg bekymret for den kommende helga, sier Bolstad, som sier at han ikke har oversikt over antallet politifolk som er på jobb i helga.

Det er blant de siste førjulshelgene og det kryr av julebord og fulle mennesker i hovedstaden og i landet ellers.

- Jeg frykter at den bemanninga som er ikke klarer å holde tilstrekkelig ro og orden i gatene. Jeg mener skrekken hadde vært redusert dersom ikke krisen var et faktum, sier Bolstad til Dagbladet.no.

Politiet: - Kvelden er ung
Politiet melder om rolige forhold i hele landet så langt i kveld.

- Det er stille nå, men det har vært en del mas tidligere i kveld. Innbrudd, ordensforstyrrelser, legemsbeskadigelser, det vanlige, sier operasjonsleder Olav Erdal, som uttaler seg på vegne av hovedstaden.

De har ingen formening om hva fredagsnatta vil bringe og ønsker ikke å opplyse hvor mange som er på jobb for politiet i hovedstaden i kveld.

I Tromsø har det så langt i kveld gått kontrollert for seg.

- Men kvelden er ennå ung, medgir operasjonsleder Rolf Are Pettersen i Troms politidistrikt til Dagbladet.no.

Julebordssesongen er i full gang også i Nordens Paris, og særlig på sentrumshotellene kan feststemte folk la det gå utover julefreden.

- Det er jo der mange av julebordene er, sier Pettersen.

- Klart en hektisk periode
Han opplever ikke noen problemer med bemanningen i kveld.

- Vi har ingen problemer med mannskapet, det er nok folk på vakt i kveld, sier han.

I Bergen er de foreløpig mer bekymra for de glatte veiene enn for potensiell julevold.

FRYKTER VOLDSHELG: Sigve Bolstad, leder i Oslo politiforening. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FRYKTER VOLDSHELG: Sigve Bolstad, leder i Oslo politiforening. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Men kvelden vil vise hvor mange som har gravd seg for langt ned i flaska, sier operasjonsleder Ragnar Lysand i Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Han melder at det ikke er noe i veien med kveldsbemanningen, men Lysand vet ikke hvordan nattelaget vil se ut.

- Jeg regner med at vi har nok politifolk ute i natt til å handskes julebordene, men det er klart at dette er en hektisk periode for oss, sier Lysand.

Heller ikke i Trondheim eller Stavanger rapporteres det om voldsepisoder så langt i kveld.

Kveldsbemanningen er det ingen ting i veien med, men Lysand vet ikke hvordan nattelaget vil se ut.

- Jeg regner med at vi har nok politifolk ute i natt til å handskes julebordene, men det er klart at dette er en hektisk periode for oss, sier Lysand.

Heller ikke i byene Trondheim og Stavanger meldes det om noen voldsepisoder så langt i kveld.

Minner om rus og vold
Justisminister Storberget mener alle har et ansvar for at vi skal unngå vold i julebordstida.

- Jeg vil være varsom med å rette pekefingeren overfor folk nå i juleborstida, men minner om at 60-70 prosent av de som begår vold, er rusa. Og de fleste av voldsofrene, er også påvirket. Alle må være observante, uttalte Storberget til Dagbladet i dag.

ØNSKER RO: Justisminister Knut Storberget (Ap) møtte fredag Arne Johannesen i Politiets fellesforbund og resten av organisasjonene i politietaten. Nå håper han de kan utnytte politisituasjonen på best mulig måte framover.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
ØNSKER RO: Justisminister Knut Storberget (Ap) møtte fredag Arne Johannesen i Politiets fellesforbund og resten av organisasjonene i politietaten. Nå håper han de kan utnytte politisituasjonen på best mulig måte framover. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer