Frykter kameramobiler

Kronprins Haakon frykter at mobiltelefon med kamera skal misbrukes mot barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kronprins Haakon stilte i dag som gjest hos Norsk Presseforbund. Han var invitert for å diskutere kongehusets forhold til mediene med fokus på de yngste.

På direkte spørsmål fra Dagbladet.no svarte han han frykter måter private bilder kan misbrukes på.

- Jeg frykter at flere kan få kameramobil og digitale kamera og mulighet til å sende inn sine bilder til redaksjonene. Da bør redaksjonene ha etiske standarder som sørger for at bildene ikke kommer på trykk, sa kronprinsen.

Det ble ikke inngått eller drøftet noen avtale mellom Norsk Presseforbund og Slottet, slik det var spekulert i på forhånd. Derimot mente Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund at de etiske plakater som allerede eksisterer beskytter kongehuset godt nok.

Han oppførte seg som en god far, sa redaktør i TV2 Kåre Valebrokk til Dagbladet.no etter møtet. Han sitter i presseforbundets styre og var med på møtet.

Kronprinsen ville ikke fortelle om konkrete episoder der han mente pressen hadde gått over streken.

- Jeg ønsker å sette fokus på at det finnes etiske grenser som må overholdes. Medietrøkket har blitt mye større nå enn det var da jeg var fjorten år, sa han.

Kronprinsen hadde tre hovedpunkter:

  1. Fotografering av barn og unge. Kronprinsen mener fotografene må gi seg til kjenne. De bør ikke ta bilder av barna uten at foreldrene er tilstede. Samt at han mener at fotografene bør være bevisste på sitt kroppspråk.
  2. Insamling av av informasjon. Man bør tenke over hvordan man samler inn informasjon om barn. Man bør ikke betale for opplysninger eller yte press ovenfor barns miljø.
  3. Etikk i redaksjonene. Det er viktig med et etisk holdning til hva som er en akverdig sak å gå videre med når det gjelder barn. De foresatte må alltid kontaktes.

Under møtet sendte pressemedarbeider Wenche Rasch rundt en rekke kopier av artikler som har stått i norske aviser. Ingen av sakene ble diksutert konkret, forteller de som var med på møtet.

<B>PRESSEDEBATT:</B> Kronprins Haakon diskuterte presseetikk hos Norsk Presseforbund.
<B>OPPTATT AV BARN:</B> Kronprins Haakon og presseforbundets Per Edgar Kokkvold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer