Frykter kaos på Gardermoen i dag

Vekterne kan tas ut i streik fra i ettermiddag. Mekling pågår på overtid.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom det blir brudd i meklingen mellom partene i vekteroverenskomsten natt til fredag, er det klart at 400 vektere ved Gardermoen går ut i streik fra fredag morgen. Ved 07-tida pågår meklingen fortsatt, og trafikken ved flyplassen går som normalt.

Inntil et eventuelt brudd møter vekterne på jobb som ventet, skriver både NHO, Parat og  Norsk Arbeidsmandsforbund på sine nettsider.

Iverksettelse av plassfratredelse av vektere utsettes med 6 timer fra et eventuelt meklingsbrudd. Det betyr at det tidligst kan bli streik fra i ettermiddag.

Dersom dette skjer får det store konsekvenser for sikkerhetskontrollen som bemannes med vektere fra G4S. Det vil redusere kapasiteten i sikkerhetskontrollen fra fra 4000 passasjerer i timen til ca. 500. Det tilsvarer cirka tre flyavganger i timen.

Parat har varslet at organisasjonen tar ut 239 medlemmer på Gardermoen og 41 på Rygge i en eventuell streik. I tillegg vil Norsk Arbeidsmandsforbund ta ut 1797 medlemmer, 149 av dem på Gardermoen, melder NTB.

En streik blant vekterne vil føre til kanselleringer og store forsinkelser i flytrafikken. Landets hovedflyplass gjør det klart at flyginger i Sør-Norge vil bli nedprioritert, mens flyselskapene prioriterer flyginger internasjonalt og til Nord-Norge.

Flyplassledelsen oppfordret allerede torsdag de som skal reise fredag, til å finne andre reisemåter og kansellere eller booke om flyreisen til en senere avgang.

Selv om ankomster til Gardermoen i utgangspunktet ikke blir berørt av en eventuell streik, vil også de bli forsinket eller kansellert på grunn av flyselskapenes logistikkutfordringer.

Men en vekterstreik rammer også ytterligere fem flyplasser allerede fredag. Ved Tromsø lufthavn Langnes tas 30 vektere ut i streik, 40 tas ut både ved Stavanger lufthavn Sola, Trondheim lufthavn Værnes og ved Bergen lufthavn Flesland. Parat tar ut 241 sikkerhetskontrollører på Gardermoen og 39 på Moss lufthavn Rygge.

(NTB/Dagbladet)