Frykter kaos

JOHANNESBURG (Dagbladet): Hundretusenvis av velgere ble i går hindret i å stemme i valget i Zimbabwe. Men opposisjonen og høyesterett trumfet igjennom en ekstra valgdag for landets slitne, men innbitte velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er et dramatisk tilbakeslag for president Robert Mugabe, og regjeringen bestred i natt avgjørelsen. Dermed er det duket for det helt store kaos i dag.

- Bare de som har vært villige til å vente i ti til tjue timer, har fått stemme. Det er umulig å si hvor mange som har gitt opp eller ikke har hatt mulighet til å vente så lenge for å avgi stemmen sin, sier Kåre Vollan, leder for de norske valgobservatørene i Zimbabwe, til Dagbladet.

Tross rekordstort oppmøte ved stemmelokalene hadde bare 2,4 millioner av 5,6 millioner registrerte velgere rukket å stemme da valglokalene stengte offisielt i går kveld.

Men Zimbabwes justisminister, Patrick Chinamasa, ville likevel ikke forlenge valget.

Dermed marsjerte opposisjonspartiet Movement for Democratic Change, MDC, i går kveld til høyesterett. Væpnet med helikopterfilm av flere hundre meter lange køer utenfor valglokalene i hovedstaden Harare krevde de en ekstra valgdag. Klokka ni i går sa høyesterett seg enig med MDC.

Fortsatt uklart

Seint i går kveld var det fremdeles uklart om myndighetene vil respektere dommen og ha valglokalene åpne i dag. President Mugabe har ignorert flere domsavgjørelser de siste årene og har også avsatt dommere som har dømt i regjeringspartiet ZANU-PFs motfavør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer