Frykter kaos

JOHANNESBURG (Dagbladet): Hundretusenvis av velgere ble i går hindret i å stemme i valget i Zimbabwe. Men opposisjonen og høyesterett trumfet igjennom en ekstra valgdag for landets slitne, men innbitte velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et dramatisk tilbakeslag for president Robert Mugabe, og regjeringen bestred i natt avgjørelsen. Dermed er det duket for det helt store kaos i dag.

- Bare de som har vært villige til å vente i ti til tjue timer, har fått stemme. Det er umulig å si hvor mange som har gitt opp eller ikke har hatt mulighet til å vente så lenge for å avgi stemmen sin, sier Kåre Vollan, leder for de norske valgobservatørene i Zimbabwe, til Dagbladet.

Tross rekordstort oppmøte ved stemmelokalene hadde bare 2,4 millioner av 5,6 millioner registrerte velgere rukket å stemme da valglokalene stengte offisielt i går kveld.

Men Zimbabwes justisminister, Patrick Chinamasa, ville likevel ikke forlenge valget.

Dermed marsjerte opposisjonspartiet Movement for Democratic Change, MDC, i går kveld til høyesterett. Væpnet med helikopterfilm av flere hundre meter lange køer utenfor valglokalene i hovedstaden Harare krevde de en ekstra valgdag. Klokka ni i går sa høyesterett seg enig med MDC.

Fortsatt uklart

Seint i går kveld var det fremdeles uklart om myndighetene vil respektere dommen og ha valglokalene åpne i dag. President Mugabe har ignorert flere domsavgjørelser de siste årene og har også avsatt dommere som har dømt i regjeringspartiet ZANU-PFs motfavør.

Gårsdagen var en kontrastenes dag. Mens landsbygdas tallrike valgstasjoner var nærmest forlatt, hadde tusenvis av velgere overnattet utenfor de altfor få valglokalene i Harare. Forklaringen var enkel: Landsbygda er ZANU-territorium, mens Harare og andre byer er kjernen i MDCs tilhengermasse.

Frustrerende

Tross de enorme køene var de fleste fast bestemt på å gjøre sin borgerplikt.

- Det er frustrerende, men hvis ideen er å få oss til å gi opp å stemme, så kommer ikke det til å skje, sa læreren Dennis Muzodzi i går formiddag.

Da hadde han allerede køet i et døgn foran stemmelokalet i Harare-bydelen Dzivarasekwa.

Dersom MDC-kandidaten Morgan Tsvangirai skal ha en sjanse til å vinne helgas presidentvalg, er han helt avhengig av Harare-stemmene.

Den sterke MDC-støtten i byene Harare og Bulawayo betyr at direkte valgfusk er vanskelig å gjennomføre der. MDCs valgagenter følger med, og velgerne vet at valget er hemmelig. Landsbygda er en annen sak. I knøttlille Nyamandlovo, en drøy time langs støvete landeveier fra Bulawayo, ble velgere ført i grupper på ti til valglokalene av såkalte «krigsveteraner», Mugabes uoffisielle milits. Vel framme ble de fortalt at krigsveteranene kunne sjekke hvordan de hadde stemt. Noen av MDCs valgagenter ble lurt til å møte opp på feil sted, andre har blitt bortført. I Banket, 100 kilometer sør for Harare, var situasjonen den samme.

- Folk har blitt fortalt at ZANU-tilhengere må stemme på lørdag og MDC-tilhengere på søndag, slik vet myndighetene hvem du har stemt på, sier Duke du Coudray, en middelaldrende hvit bonde.

Ikke overraskende stemte nesten alle på lørdag.

Frykt for framtida

I går kveld lå Harares gater øde - bortsett fra de mange tusen som fortsatt sto i kø utenfor valglokalene. Ryktene svirret om at hæren har mobilisert, og få tror at valget vil ende godt - uansett hvem som vinner.

- Hvis det blir et jevnt resultat, frykter jeg det verste, sier David Coultart, sentral MDC-mann og medlem av Zimbabwes parlament.

Gårsdagens høyesterettsavgjørelse var likevel et tungt tilbakeslag i Mugabes kamp for å fortsette som president etter 22 år ved makten.

LANG, LANG REKKE: Det var endeløse køer for å få avgitt sin stemme i Zimbabwe i går, her foran et av valglokalene i hovedstaden Harare.