Frykter kaos

15.000 ventet til åpningen av Svinesundsbroa i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Statens vegvesen venter seg store mengder nysgjerrige og anbefaler folk å være tidlig ute for å kjøre over den nye inngangen til Sverige på åpningsdagen.

Så mange som 15.000 besøkene er ventet til grensebroa, og det innebærer lange køer.

- Vi anbefaler folk å beregne seg god tid. Ta med en kanne kaffe og forbered deg på kø, sier presseansvarlig Gaute Christensen hos Statens Vegvesen til NRK Østfold.

Det er satt opp en rekke gratis busser for å frakte folk fra byer i området og til Svinesund. De vil gå hele dagen fram til midnatt.

Kongeparene fra både Norge og Sverige vil være til stede på den høytidelige åpningen klokka 11.30 i dag. Også kronprinsparet og den svenske kronprinsessen Viktoria skal være til stede.

Strenge sikkerhetstiltak og restriksjoner blir innført i forbindelse med åpningen. Både fly- og båttrafikk i området rundt broa blir begreneset i tidsrommet 10.00 til 15.00, skriver NRK.

Kong Harald og Sveriges kong Carl Gustaf skal møtes på midten av den nye brua, som egentlig består av to bruer, en i hver kjøreretning med til sammen fire kjørefelt. Åpningen er starten på det svenske kongeparets besøk i Norge i forbindelse med unionsoppløsningens hundreårsjubileum.

Til sammen 70.000 mennesker er ventet til broa fra begge land dagene før og etter åpningen. Det blir et variert program, i tillegg vil flere tusen løpere delta på Svinesundsløpet lørdag. Lørdag kveld blir det dans på brua.

ÅPNER i DAG: SVinesundsbroa åpnes av kongelige fra Norge og Sverige klokka 11.30 i dag. Foto: SCANPIX
ÅPNER i DAG: SVinesundsbroa åpnes av kongelige fra Norge og Sverige klokka 11.30 i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Først søndag åpnes den nye Svinesundsbrua for trafikk. Først da blir det mulig å se om broa har den ønskede effekten: Å redusere køene for folk som ønsker å kjøre bil over grensen.

Du kan lese mer om festen på Svinesund.no

FAKTA OM BROA: 704 meter lang og 28,2 meter bred. Brobuens spennvidde er 247,3 meter, høyde over havet er 91,7 meter, fri seilingshøyde er ca 55 meter Les mer på <a href=http://www.vegvesen.no/region_ost/prosjekter/svinesundsforbindelsen/>prosjektets hjemmeside</a>.
GAMMEL NÅ: Den gamle Svinesundsbroa blir fortsatt stående.
KOMMER: Kong Harald.
KOMMER: Prinsesse Victoria.
KOMMER: Mette Marit.
KOMMER: Kong Carl Gustaf.