Frykter kaprere med kameravåpen

Slik tror USA terroristenes nye metoder er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Informasjon fra «en eller flere høytstående al-Qaida-fanger som er bekreftet av annen etterretnings-informasjon» har ført til en ny alarm. Amerikanerne tror at islamske ekstremister planlegger å kapre passasjerfly på den amerikanske østkysten, i Europa eller i Australia. I et hasteskriv til landets flyselskap står det at «selvmordsaksjonene trolig blir utført av fem-mannslag».

De tror terroristcellene har kommet opp med en rekke nye triks for å omgå de ekstra sikkerhetstiltakene etter 11. september. «De kan bruke objekter som vanlige passasjerer pleier å ha med inn i flyet - slik som fotografiapparater gjort om til våpen». Det er heller ikke trolig at de sovende cellene klarer å skaffe seg flygetrening lenger. Derfor «vil lagene slå til like etter avgang eller like før landing. Slike operasjoner krever ikke pilotutdannelse».

Frykter finte

Et annet problem for terroristene er visumregler og streng kontroll av alle USA-innreisende. Amerikanerne tror de vil løse dette ved å kjøpe plass på fly som mellomlander i USA. Da slipper de visum. Det nye sikkerhetsdepartementet instruerte mandag flyselskapene til å ekstrasjekke alle passasjerer i denne kategorien. 361 000 ikke-amerikanere mellomlandet i fjor uten visum - for eksempel ved å fly fra Rio de Janeiro til London med en stans i Miami.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer