Frykter katastrofal masseutryddelse

Klimaendringene skjer raskere enn dyrene klarer å takle, ifølge ny forskning.

SLÅR ALARM: En fersk studie slår alarm om framtiden til dyr, og spesielt fugler over hele verden, som følge av global oppvarming. Bildet viser alkekonger i lufta utenfor Spitsbergen, på Svalbard - hvor det har blitt registrert uvanlig høye temperaturer de siste åra. Foto: REX / NTB Scanpix
SLÅR ALARM: En fersk studie slår alarm om framtiden til dyr, og spesielt fugler over hele verden, som følge av global oppvarming. Bildet viser alkekonger i lufta utenfor Spitsbergen, på Svalbard - hvor det har blitt registrert uvanlig høye temperaturer de siste åra. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Den nye studien er publisert i Nature Communications.

Den er klar på at dyrene, selv fugler, ikke klarer å tilpasse seg klimaendringene. Ifølge rapporten risikerer vi at vanlige fuglearter som kjøttmeis, blåmeis og sjøfuglen lomvi blir utryddet.

Forskerne så på 13 dyrearter, og fant ut at alle unntatt fire angivelig risikerer utryddelse. Studien har tatt for seg dyrearter som er relativt «vanlige». Det skal i hovedsak ha dreid seg om fugler som er studert i detalj gjennom 29 år.

- Dette er arter som normalt tilpasser seg, men nå klarer de ikke å gjøre det raskt nok, sier Alexandre Courtiol, professor ved Leibniz-instituttet til The Independent. Han er en av 64 forskere som har jobbet med studien.

SLITER MED Å TILPASSE SEG: Blåmeisen. Foto: Paul Kleiven / Scanpix
SLITER MED Å TILPASSE SEG: Blåmeisen. Foto: Paul Kleiven / Scanpix Vis mer

Tilpasser seg

Ifølge forskningen responderer dyrene på klimaendringer ved å tilpasse timingen på for eksempel migrering og reprodusering. Endring i kroppsstørrelse kan også skje.

Forskerne så på forskningslitteratur som tok for seg endringer rundt dette for å finne ut som det gir høyere dødsrate og lavere reprodusering. De fant ut at arter kunne være i eget habitat hvis de utviklet seg raskt nok, men at flesteparten ikke klarte å henge med.

- Forskerne adresserer et viktig spørsmål. Alle regner med at klimaendringer vil få alvorlige effekter på artsmangfoldet og utbredelsen av arter. Endringer i dyrenes fysiologi går treigt, og tar gjerne hundrevis til tusenvis av år. Men klimaendringer skjer fra år til år, sier professor Dag Olav Hessen ved UiO, som blant annet har som felt å forske på hvordan naturen påvirkes av klimaendringene.

KRITISK: For blant annet kjøttmeisen kan klimaendringene bli dramatiske. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
KRITISK: For blant annet kjøttmeisen kan klimaendringene bli dramatiske. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix Vis mer

Han sier at det allerede kan merkes ved at trekkfuglene for eksempel kommer tidligere om våren og starter hekkingen tidligere.

- Det som kommer fram i rapporten er at de fleste arter ikke rekker å tilpasse seg et nytt klima. Det vil ikke nødvendigvis si at artene utryddes, men vi ser nå en trend i at det er nedgang i bestanden hos mange. Dette vil forsterkes av klimaendringer, sier Hessen.

En nylig publisert FN-rapport hevder at en million arter står i fare for utryddelse.

Ekstremt viktige

Fuglene er ekstremt viktige for økosystemet vårt, sier Hessen.

- Fuglenes tilstand henger også med andre endringer i økosystemene, vi ser for eksempel en sterk nedgang i insekter, maten til fuglene, der dette er studert. Fugler er avhengige av insekter, og nedgang i insekter gjør at det finnes mindre mat. I tillegg tar menneskene større plass, vi dyrker mer og tar over det som tidligere var hekkeområder for fuglene. Det er en viktig årsak til at mange vanlige fuglearter har gått sterkt tilbake, men klimaendringer er på toppen.

Som nevnt sier han at det merkes en endring i fuglenes atferd allerede, blant annet når det gjelder dette med migrering og hekking.

- Jo lenger nord, jo raskere skjer klimaendringene. Det kan innebære at det er i våre områder fuglene vil slite mest med å tilpasse seg klimaendringene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer