Frykter katastrofal masseutryddelse

Klimaendringene skjer raskere enn dyrene klarer å takle, ifølge ny forskning.

SLÅR ALARM: En fersk studie slår alarm om framtiden til dyr, og spesielt fugler over hele verden, som følge av global oppvarming. Bildet viser alkekonger i lufta utenfor Spitsbergen, på Svalbard - hvor det har blitt registrert uvanlig høye temperaturer de siste åra. Foto: REX / NTB Scanpix
SLÅR ALARM: En fersk studie slår alarm om framtiden til dyr, og spesielt fugler over hele verden, som følge av global oppvarming. Bildet viser alkekonger i lufta utenfor Spitsbergen, på Svalbard - hvor det har blitt registrert uvanlig høye temperaturer de siste åra. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den nye studien er publisert i Nature Communications.

Den er klar på at dyrene, selv fugler, ikke klarer å tilpasse seg klimaendringene. Ifølge rapporten risikerer vi at vanlige fuglearter som kjøttmeis, blåmeis og sjøfuglen lomvi blir utryddet.

Forskerne så på 13 dyrearter, og fant ut at alle unntatt fire angivelig risikerer utryddelse. Studien har tatt for seg dyrearter som er relativt «vanlige». Det skal i hovedsak ha dreid seg om fugler som er studert i detalj gjennom 29 år.

- Dette er arter som normalt tilpasser seg, men nå klarer de ikke å gjøre det raskt nok, sier Alexandre Courtiol, professor ved Leibniz-instituttet til The Independent. Han er en av 64 forskere som har jobbet med studien.

Tilpasser seg

Ifølge forskningen responderer dyrene på klimaendringer ved å tilpasse timingen på for eksempel migrering og reprodusering. Endring i kroppsstørrelse kan også skje.

Forskerne så på forskningslitteratur som tok for seg endringer rundt dette for å finne ut som det gir høyere dødsrate og lavere reprodusering. De fant ut at arter kunne være i eget habitat hvis de utviklet seg raskt nok, men at flesteparten ikke klarte å henge med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer