SMITTET: «Aseel» (2) ble smittet av kolera for få dager siden. Nå frykter Redd Barna at vi kan stå overfor et kolerautbrudd på størrelse med i fjor. Foto: Ali Ashwal / Redd Barna
SMITTET: «Aseel» (2) ble smittet av kolera for få dager siden. Nå frykter Redd Barna at vi kan stå overfor et kolerautbrudd på størrelse med i fjor. Foto: Ali Ashwal / Redd BarnaVis mer

Jemen-konflikten:

Frykter katastrofalt kolerautbrudd i Jemen

Redd Barna melder en tredobling av koleratilfeller i havnebyen Hodeidah i Jemen de tre siste månedene.

«Det såkalte verdenssamfunnet har visst det lenge: Jemens humanitære katastrofe, verdens verste, vil bli enda verre. Med de voldsomme angrepene på havnebyen Hodeida er de dystreste spådommene i ferd med å bli en realitet.»

Slik ble situasjonen i det konfliktherjede landet beskrevet i Dagbladets lederartikkel 20. juni.

FNs nødhjelpssjef, Mark Lowcock, sa i september at vi er i ferd med å tape kampen mot sult i Jemen, men det er ikke den eneste utfordringen man står overfor.

For i tillegg til at store deler av befolkningen sulter, har landet blitt rammet av kolerautbrudd de to siste åra.

Fjorårets epidemi omtales som historiens største kolerautbrudd. Det anslås at en million mennesker ble smittet, hvorav 600 000 av dem var barn. Det ble også anslått at minst 2200 personer omkom som følge av epidemien. Nå frykter Redd Barna at en ny epidemi av samme omfang.

ØYEBLIKKET: 5-åringen Buthainas tapre forsøk på å åpne det ene øyet går nå viralt og har blitt et bilde på solidaritet over hele verden. Video: CNNVis mer Vis mer

Angrep mot drikkevannskilde

Konflikten i Jemen er først og fremst mellom myndighetene og opprørere fra Houthi-bevegelsen. I mars 2015 gikk en Saudi-Arabia-ledet militærkoalisjon til krig mot Houthi-bevegelsen, og konflikten eskalerte til en brutal borgerkrig, ifølge FN.

I mai innledet koalisjonen en offensiv mot den opprørskontrollerte havnebyen Hodeidah, og i juli ble byens viktigste drikkevannskilde og kloakkrenseanlegg bombet.

Bombingen er særlig bekymringsfull med tanke på faren for kolerasmitte, ettersom smitteoverføringen først og fremst skjer gjennom forurenset drikkevann.

Like etter angrepet gikk UNICEF-sjef Henrietta Fore ut og sa at angrepet øker sjansene for et nytt utbrudd av kolera og vannbårne sykdommer.

DRIKKEVANN: For en uke siden ble «Sabreen» (4) sendt til sykehus med symptomer på kolera. Mora, «Alia» (33), forteller at de ikke koker drikkevannet før de drikker det, og de vet ikke om det er rent eller ikke. Foto: Ali Ashwal / Redd Barna
DRIKKEVANN: For en uke siden ble «Sabreen» (4) sendt til sykehus med symptomer på kolera. Mora, «Alia» (33), forteller at de ikke koker drikkevannet før de drikker det, og de vet ikke om det er rent eller ikke. Foto: Ali Ashwal / Redd Barna Vis mer

Tredobling

I en pressemelding opplyser Redd Barna om en tredobling av antallet tilfeller av antatt kolerasmitte i havnebyen Hodeidah de tre siste månedene.

Foreløpig har 23 000 personer blitt smittet i år, hvorav 7000 av dem er barn, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Redd Barnas regionleder i Midtøsten, Linda Bukåsen, er klar på at angrepet i juli har skyld i den dramatiske økningen.

- Dette ser vi på som en direkte årsak til tredoblingen av forekomsten av kolerasmitte, sier Bukåsen til Dagbladet.

Bukåsen var på feltreise i Hodeidah så seint som i mai i år. Hun forteller om underernærte barn og foreldre som frykter et nytt kolerautbrudd.

- Vi jobber først og fremst med å gi hjelpen som trengs. Men vi jobber også med å gjøre foreldrene klar over hva som kan gjøres for å minimere smitterisikoen, sier hun til Dagbladet.

Smittet

En av mødrene hjelpeorganisasjonen har vært i kontakt med er 22 år gamle «Salwa». Hun er gravid og har sønnen «Aseel» på to år. Både hun og sønnen ble påvist kolerasmitte for få dager siden.

Hun forteller at faren hennes lånte penger fra andre i landsbyen for å ha råd til å leie en motorsykkel. Så ble hun fraktet til sykehuset, hvor legene fortalte at tilstanden hennes var kritisk og hun ble dermed tilført væske.

- To dager seinere ble sønnen min syk og sendt til sykehus. Mest sannsynlig ble han smittet av meg, sier hun ifølge organisasjonen.

SYKEHUSET: - Mest sannsynlig ble han smittet av meg, sier «Salwa» (22) om sønnen. Foto: Ali Ashwal / Redd Barna
SYKEHUSET: - Mest sannsynlig ble han smittet av meg, sier «Salwa» (22) om sønnen. Foto: Ali Ashwal / Redd Barna Vis mer

Konflikten

Redd Barna mener at å finne en løsning på konflikten, er det eneste som kan gjøre barna mindre sårbare. Dessverre, sier Bukåsen, har vi i det siste sett en opptrapping av konflikten, noe som gir store konsekvenser.

- Helsesystemet i området har kollapset fullstendig. Det utbetales ikke lønninger, sykehusene forsynes ikke med nok strøm og bensin- og gassprisene går opp. Summen av alt dette gjør at vi mener at vi må gjøre alt vi kan for å forhindre en epidemi som i fjor.

Selv om det anslås at én million personer ble rammet av kolerautbruddet i fjor, ble bare i overkant av 2000 mennesker bekrefte omkommet. Bukåsen mener det skyldes innsatsen fra humanitære aktører, og frykter at man ikke klarer å bidra i like stor grad i år.

- Om disse tingene fortsetter å virke sammen, så får det den katastrofale effekten vi frykter, sier Bukåsen.