Frykter katastrofe etter ny Equinor-brann

Kort tid etter brannen på Melkøya, og bæsjeskummet ved samme anlegg, brøt det i dag ut brann på enda et Equinor-anlegg. Bellona mener katastrofen kan være nær.

BRANN: Det brøt ut nok en brann på et Equinor-anlegg i ettermiddag. Bellona mener en alvorlig hendelse kan være nært forestående på et av selskapets anlegg i Norge. Foto: Øyvind Kvammen / NTB
BRANN: Det brøt ut nok en brann på et Equinor-anlegg i ettermiddag. Bellona mener en alvorlig hendelse kan være nært forestående på et av selskapets anlegg i Norge. Foto: Øyvind Kvammen / NTB Vis mer
Publisert

Et Equinor-anlegg på Tjeldbergodden i Aure kommune begynte onsdag ettermiddag å brenne.

Ingen personer ble skadd, og brannen tok en time å slokke.

- Igjen oppstår en hendelse med storulykkespotensial. For eksempel vil spredning til oksygentanker på luftgassanlegget utgjøre betydelig eksplosjonsfare, sier Frederic Hauge, stifter av Bellona, til Dagbladet.

Også tidligere i høst begynte det å brenne på et Equinor-anlegg, da på LNG-anlegget på Melkøya. Også her startet brannen i turbinanlegget.

Ser et mønster

I Bellonas rapport om den brannen på Melkøya blir det hevdet kostnadsbesparelser og svak oppfølging fra Petroleumstilsynet var årsak til brannen.

Hauge mener en rekke bakenforliggende årsaker er like ved de to brannene. Han peker særlig på påståtte kutt i vedlikeholdsoppgaver ved alle Equinors landanlegg de siste åra, som følge av innsparingstiltak igangsatt av Equinor-ledelsen.

- Når slike hendelser skjer tett opptil hverandre tyder det på et systemisk problem i Equinor. Det må gjøres en gransking av måten Equinor gjennomfører vedlikehold, sier Hauge.

Han frykter at en stor og alvorlig hendelse kan være nært forestående på et av Equinors anlegg, og krever nå uavhengig gransking av sikkerheten og vedlikeholdet.

- Må komme til bunns

Frode Alfheim, leder i LO-forbundet Industri Energi, betegner brannen som en svært alvorlig hendelse.

- Heldigvis har ingen kommet til skade. Nå må vi komme til bunns i hva som har skjedd, slik at dette aldri kan skje igjen. Sikkerhet er det absolutt viktigste, sier Alfheim.

Equinor lover undersøkelser

Equinor sier de nå skal undersøke årsaken til brannen.

- Det befant seg ikke personell inne i bygningen da brannen ble meldt. Personellet på anlegget ble raskt gjort rede for i forbindelse med evakuering, og ingen er meldt fysisk skadd, sier Morten Eek i Equinor til NTB.

Ifølge Eek er det for tidlig å si noe om skadeomfanget.

- Dette vil nå bli undersøkt nærmere, sier han.

Bæsjeskum på Melkøya

Også nylig har det vært negative avsløringer knyttet til Equinor.

Dagbladet meldte forrige uke at tarmbakterier fra ledelsens septiktank har lekket ut på Equinor-anlegget på Melkøya i over et år. Dette selv om det ble varslet i en rapport i 2019. Bellona har nå anmeldt forholdet til politiet.

Equinor sier de er på saken, men roten til tarmbakteriene har vært vond å finne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer