Frykter katastrofe på Jæren

STAVANGER (Dagbladet): Hvis det er munn- og klovsyke på Finnøy, står mange av øyas 1200- 1500 dyr i fare for å havne på bålet. Sprer sykdommen seg til Jæren, kan det bety historisk masseslakt og katastrofe for landbruket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Skummelt å få gården sin i karantene

 - Tar ingen sjanser

 Tårer, lik og flammer

- Dette er den mest smittsomme sykdommen vi har, og det er mye trafikk mellom Ryfylke og Jæren. Hvis det virkelig er munn- og klovsyke, og den smitter hit, vil det sannsynligvis føre til utryddelse av dyra her. Det er derfor vi er så redde for sykdommen, sier veterinær Freddie Helgesen.

Finnøy og Jæren har sannsynligvis den høyeste dyretettheten i Europa. Derfor er det heller ingen steder frykten for munn- og klovsyke er større. Mange bønder på Finnøy risikerer å måtte avlive dyra sine. En spredning til fastlandet vil kunne ødelegge landbruket i sørvest.

Kriseberedskap

Freddie Helgesen ble selv smittet av munn- og klovsyke for 20 år siden, og vet å frykte sykdommen. På veterinærens runde fra fjøs til fjøs i Gjesdal kommune i går, møtte han mange bekymrede ansikter.

Munn- og klovsyke:

  • Akutt, ondartet, uhyre smittsom virussykdom. Kjent siden midt på 1700-tallet.
  • Angriper klovdyr, spesielt storfe og svin, men også småfe og ville drøvtyggere.
  • Betennelse i hud og slimhinner. Kan gi halthet og sterkt redusert melkeproduksjon.
  • Norge hadde siste utbrudd i 1952.
  • Bekjempes ved isolasjon og nedslakting.

Kilde: Aschehoug Gyldendals store leksikon og Statens dyrehelsetilsyn.

- Bøndene her er spente, men vi prøver å roe dem ned, sier han.

Fylkesjordsjef Joar Oltedal ble skremt da han hørte meldingen på radioen i går.

- Dette er sykdommen vi i Rogaland knapt tør nevne ved navn. Hvis man skal gjøre som i England og slakte ned alt innen tre kilometer, vil mye gå med. Et par- tre utbrudd nedover Jæren kan føre til at de fleste dyra havner i slaktesonen, sier Oltedal.

Fylkesveterinær Kjetil Gabriel Espeland har to mann på konstant vakt for å vurdere eventuelle forandringer i situasjonen. De holder kontakt med Dyrehelsetilsynet, som også har en beredskapsgruppe. Espeland avviser at de gjør seg klare til nødslakting.

Vanskelig kamp

- Vi har våre planer, og vil trappe opp med nye tiltak hvis situasjonen endrer seg. Men vi gjør ingen forberedelser til slakting eller andre konkrete tiltak nå. Tross alt er det lite sannsynlig at det virkelig er munn- og klovsyke, sier fylkesveterinæren.

- Hva vil det bety for landbruket i Rogaland dersom dette ikke er falsk alarm?

- Det vil være en alvorlig situasjon. Det er høy dyretetthet her, noe som vil gjøre bekjempelse av sykdommen svært vanskelig, sier Kjetil Gabriel Espeland.

KARANTENE: Distriktsveterinær Erling Blaie (i bilen) gir instrukser til Berit Underheim Bergøy. Hun er selv veterinær, og har ansvaret for den smittede bondegården.