Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter katastrofe­reprise

Lørdagens nominasjonsvalg i Nevada har samme regler som valget i Iowa. Det får Demokratene til å frykte kaos.

FRYKT OG OVERRASKELSE: «Å, skal vi bruke Ipader?» skal ha vært blant reaksjonene da det demokratiske partiet skulle lære opp valgkampfrivillige før lørdagens nominasjonsvalg i Nevada. Flere Demokrater frykter katastrofeopptelling, slik som i Iowa. Foto: NTB Scanpix
FRYKT OG OVERRASKELSE: «Å, skal vi bruke Ipader?» skal ha vært blant reaksjonene da det demokratiske partiet skulle lære opp valgkampfrivillige før lørdagens nominasjonsvalg i Nevada. Flere Demokrater frykter katastrofeopptelling, slik som i Iowa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lørdag er det duket for Demokratenes nominasjonsvalgmøter i delstaten Nevada, mest kjent for casinometeoropolen Las Vegas og ørkenen som omringer den.

Bernie Sanders (78) har tatt ledertrøya som partiets kandidat i etterkant av nominasjonskampene i delstatene Iowa og New Hampshire. Han føles tett av Pete Buttigieg (38), som foreløpig blir veid for lett av bookmakerne og de politiske analytikerne til å kunne hamle opp med Sanders hele veien.

STORMER SHOWET: Under en valgkampanjetale til Bernie Sanders i Nevada i USA, stormet flere toppløse kvinner scenen - med et budskap. Video: CNN Vis mer

Men en som fort kan stå i veien for Sanders, er tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg. 78-åringen er nå plutselig å regne med i toppsjiktet i den interne kampen om å utfordre president Donald Trump i høstens presidentvalg.

Natt til torsdag møttes de demokratiske kandidatene til Nevada før valget.

Spår katastrofe

FAVORITT: Bernie Sanders leder på meningsmålingene i Nevada og er favoritt til å vinne nominasjonskampen i delstaten. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB Scanpix
FAVORITT: Bernie Sanders leder på meningsmålingene i Nevada og er favoritt til å vinne nominasjonskampen i delstaten. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB Scanpix Vis mer

Nominasjonsprosessen i Nevada er lik den i Iowa, som førte til fullstendig kaos tidligere denne måneden. Medlemmer av det demokratiske partiet møtes i små valgkretser rundt om i delstatene. I samfunnshus og gymsaler stiller de seg fysisk i en gruppe som stiller seg bak en bestemt kandidat.

Rapporteringen av resultatene fra nominasjonsmøtene i Iowa ble kraftig forsinket da partiet oppdaget rapporteringsproblemer i en nyutviklet app.

Demokratene i Nevada frykter ny teknisk kollaps, da data fra 2000 forskjellige distrikter skal inn rapporteres inn til partiet sentralt i et utprøvd system som ingen er opplært i.

SEIER: Bernie Sanders vant nominasjonsvalget i USA. Video: CNN Vis mer

De hadde tenkt å bruke samme appløsning som Iowa, men droppet dette da resultatene ble tre dager forsinket og var forbundet med stor usikkerhet.

Nettstedet Politico har snakket med flere frivillige i partiet som uttrykker bekymring. De forteller blant annet om opplæringsmøtene de hadde.

OVERRASKER: Miliardær Tom Steyer har brukt mye penger. Det gir foreløpig resultater på meningsmålingene. Foto: Alex Wong/Getty Images/NTB Scanpix
OVERRASKER: Miliardær Tom Steyer har brukt mye penger. Det gir foreløpig resultater på meningsmålingene. Foto: Alex Wong/Getty Images/NTB Scanpix Vis mer

- De satt gamle damer som så på meg og måpte: «Å, skal vi bruke iPader?», sier den frivillige til nettstedet.

- Det kommer til å bli en katastrofe, sier vedkommende.

Bloomberg nærmer seg

I går klarte Michael Bloomberg for første gang å kvalifisere seg formelt til debatten, da han for fjerde gang klarte å oppnå over ti prosents oppslutning på en nasjonal meningsmålingen.

I en oppsiktsvekkende meningsmåling fra NPR og PBS får Bloomberg en oppslutning på hele 19 prosent, bare slått av Bernie Sanders med 31 prosent oppslutning.

Til tross for at Bloomberg ikke engang står på valglistene i Nevada, blir han nå å se på debattscenen sammen med Joe Biden, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar og Bernie Sanders.

Bloomberg har satset alle kortene sine på den viktige «supertirsdagen», når innbyggerne i hele 14 delstater går til valgurnene den 3. mars. Der spyr han nå ut TV-reklamer i et vanvittig tempo og på et budsjett amerikansk politikk aldri har sett maken til.

Biden drukner

Men før den skal resten av kandidatene kjempe om de 48 delegatene fra Nevada. Der har Sanders et soleklart overtak. På snittet av målingene har den selverklærte sosialdemokratiske senatoren fra Vermont en oppslutning på over 30 prosent.

Nærmest ham er Joe Biden med en oppslutning på 16 prosent i den vestlige delstaten. Biden har falt som en stein på målingene etter katastroferesultater i både Iowa og New Hampshire. Biden følges tett av venstreliberale Elizabeth Warren og sentrumsmoderate Pete Buttigieg.

Milliardær overrasker

Inn blant topp fire i Nevada har også en annen milliardær, Tom Steyer, sneket seg inn.

JOKER: Først 3. mars får Michael Bloomberg svar på om pengene er verdt det. Han stiller ikke til valg i Nevada, men gjør det bra på nasjonale meningsmålinger. Foto: REUTERS/Doug Strickland/NTB Scanpix
JOKER: Først 3. mars får Michael Bloomberg svar på om pengene er verdt det. Han stiller ikke til valg i Nevada, men gjør det bra på nasjonale meningsmålinger. Foto: REUTERS/Doug Strickland/NTB Scanpix Vis mer

Den lite omtalte filantropen og rikingen brukte over 150 millioner kroner på reklame i Iowa, men kom derfra med null prosent av stemmene og uten ett eneste delegat. Nesten 200 millioner kroner gikk med til reklamer i New Hampshire, uten at han fikk med enn fire prosent av stemmene og null delegater.

I Nevada har han imidlertid gjort svært gode målinger, og har en oppslutning på over ti prosent i delstaten.

New York-mannen er kjent som hedgefondmann og en liberal og moderat stemme i den demokratiske nominasjonskampen. Både han og Bloomberg er dermed direkte utfordrere til spesielt tidligere visepresident Joe Biden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!