Frykter Keiko selges bit for bit

Hollywood-produsenten Jennie Lew Tugend er i sorg etter at superstjernen Keiko døde i Taknesfjorden i Halsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOS ANGELES (Dagbladet): - Det er en trist dag. Keiko var som et familiemedlem, sier produsenten bak «Free Willy»-filmene.

Tugend fikk nyheten om Keikos død fredag kveld i sitt hjem i Los Angeles. Det samme fikk flere av de andre som jobbet med Keiko i de suksessfulle «Free Willy»-filmene på 90-tallet.

- Jeg er glad vi alle beskjed før nyheten sprakk i alle kanaler. Dette er svært personlig for mange, sier Tugend til Dagbladet. Hun er glad for at Keiko ikke hadde en lang og smertefull død.

Unik

Tugend fikk aldri muligheten til å besøke Keiko på Nordmøre. Sist gang hun så Keiko, var i Oregon. Den svære spekkhoggeren kjente henne igjen umiddelbart.

- Jeg har så mange gode minner om ham. Han var et enormt dyr som viste unike egenskaper, og som trivdes best med å leke med barn. Vi hadde følelsen av at han forsto hva vi sa til ham, og at han hadde et stort følelsesregister. Verden hadde ikke sett noe slikt før. Det var enkelt å bli glad i Keiko. Jeg snakket til ham som om han var hunden min. Han var rett og slett unik, sier Tugend, som er lei seg for at hun ikke fikk sett ham i Norge.

- Da hadde sirkelen vært sluttet. Men jeg gledet meg over å se alle bildene av ham i sjøen i Norge, sier Tugend. Selv har hun også en miniatyrkopi av Keiko hjemme.

Minnesmerke

- Hva bør skje med Keiko nå?

- Jeg forstår at mange har behov for å ha et sted å gå til, men jeg synes umiddelbart det er merkelig å ha hans skjelett på utstilling. Men jeg har ikke helt fått tenkt på dette. Det er tross alt ikke så lenge siden jeg fikk beskjed om hans bortgang, sier Tugend, før hun understreker: - Det siste jeg vil se er at hans tenner og bein er til salgs på Internett. Jeg vil at han skal få et verdig minnesmerke og at hans minne skal leve i folks bevissthet.

Hollywood-produsenten fant Keiko med en alvorlig hudsykdom i et lite, klorert svømmebasseng i Mexico City. Da var han for lengst vant til mennesker. Siden har han overlevd flytteetapper fra Mexico, Oregon og til Island, før han satte kursen til Taknesbukta

- Vi må huske på at han hadde et usedvanlig liv. For en reise!

Personlig

Dagbladet møtte nylig regissør Richard Donner, som også var involvert i «Free Willy»-filmene. Mannen som regisserte «Superman», og som nå er aktuell med «Timeline», lyste opp da vi spurte ham om Keiko. Da var Keiko fortsatt i fin form. Han fortalte han fulgte nøye med Keiko gjennom støtteorganisasjonen, men han ville ikke reise over til Norge for å se ham i det fri.

- Nei, det er så personlig. Jeg vil la ham få kose seg, uten forstyrrelse fra meg eller noen andre, sa Donner.

HOLLYWOOD SØRGER: Keiko levde et langt og glamorøst liv. Nå sørger Hollywood over at helten fra «Free Willy»-filmene er død.