Frykter kidnapping og utpressing

Norske bedrifter taper milliarder av kroner og er naive overfor kriminalitet. Samtidig svikter politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Industrispionasje, organisert kriminalitet, svinn, tyveri og manglende sikkerhets strategi er et økende problem i næringslivet.

Direktør Rasmus D. Woxholt og seniorrådgiver Arne R. Simonsen i Næringslivets Sikkerhetsråd bekrefter at kriminelle er på full fart inn i næringslivet i Norge.

-  Vi har mistet uskylden vår, fastslår Woxholt.

Frykter kidnappinger

Simonsen og Woxholt sier rett ut at store deler av det norske næringslivet ikke har forstått alvoret ved at kriminelle får innpass.

-  Virkeligheten er i dag at norsk næringsliv står overfor de samme problemene som bedrifter i utlandet. Norge er et attraktivt land for kriminelle som ønsker å plassere penger, sier Woxholt.

De samme metodene som en før kunne lese om i aviser og se på film, brukes nå for å få innpass i norske bedrifter.

-  Vi har kjennskap til saker hvor kriminelle har forsynt barn med narkotika, for så å kreve inn gjelda fra foreldre som sitter i sentrale posisjoner i finansnæringen, sier Rasmus Woxholt.

UTRO TJENERE:  -  Norske bedrifter kan tape stor summer på sin naivitet, mener Rasmus D. Woxholt i Næringslivets Sikkerhetsråd. Et av de verste eksemplene er en større norsk bedrift hvor en ansatt ble tatt for økonomisk utroskap. Foto: Truls Brekke
UTRO TJENERE: - Norske bedrifter kan tape stor summer på sin naivitet, mener Rasmus D. Woxholt i Næringslivets Sikkerhetsråd. Et av de verste eksemplene er en større norsk bedrift hvor en ansatt ble tatt for økonomisk utroskap. Foto: Truls Brekke Vis mer

Simonsen sier rett ut at næringslivet må være forberedt på kidnappinger og utpressing.

-  Dette vet vi det kommer til å bli mer av, sier Arne R. Simonsen.

Anmeldes ikke

Woxholt er bekymret over politiet og påtalemyndighetens rolle og frykter en endring i maktfordelingen i samfunnet.

-  Mange bedrifter anmelder dessverre ikke kriminalitet. De opplever at det kriminelle forholdet bare blir henlagt, sier Woxholt.

Andre la være å anmelde fordi forsikringsavtalene deres ikke dekker forholdet, eller fordi egenandelen er for høy til at de går videre med saken.

Woxholt og Simonsen viser også til at norske selskaper ikke anmelder kriminalitet. De mener bedrifter er redd for sitt rykte og at forholdet skal omtales i media.

Det er en tendens at næringslivet selv vil etterforske saker.

-  Det er nok et resultat av at bedrifter opplever det ikke nytter å gå til politiet med saker, sier Woxholt.

-  I Norge anmeldes bare 0,6 prosent av datakriminaliteten, sier Simonsen.

De to sikkerhetsekspertene er sjokkerte over at bedrifter ikke sjekker sine ansatte nøyere.

-  Trenden er at de som ansettes i ledende stillinger blir undersøkt og referanser blir kontaktet. Mens de som blir ansatt i lavere stillinger kan gå rett inn i jobber, uten at noen undersøker deres bakgrunn. Det kan koste dyrt, sier Woxholt.

Han peker på at det i dagens Norge oppholder seg ti tusen mennesker - folk som har søkt og fått asyl - som samfunnet vet lite eller ingen ting om.

-  De skal også ut i arbeidslivet. Noen av dem vil nødvendigvis være en sikkerhetsrisiko.

Naivitet

Ifølge Simonsen og Woxholt er det konkrete eksempler i Norge på personer som har begått grov økonomisk utroskap har blitt ansatt i samme type stillinger i flere andre selskaper.

-  Vi kjenner også til folk som har blitt ansatt i samme firma - i en annen avdeling - hvor de tidligere har utøvd kriminalitet, sier Woxholt.

De to er undrende til at bedrifter i dag våger å kjøpe eksterne tjenester - som datatjenester - hos andre selskaper uten å undersøke sikkerheten hos selskapet de bruker.

-  I forhold til hva næringslivet risikerer og utsettes for, er det i dag et faktum at næringslivet i Norge er naive, sier Rasmus Woxholt.

Woxholt og Simonsen understreker at næringslivet hele tiden må tenke sikkerhet:

-  En sikkerhetsanalyse må foretas. Tillit blant egne ansatte og i markedet har aldri vært viktigere. Sikkerhet er en del av produksjonskostnadene.