Coronaviruset

Frykter Kina har skjult agenda

- Alle aktørene her vil forsøke å spinne historier som er til sin egen fordel, sier BI-professor til Dagbladet.

SKJULT AGENDA? Eksperter advarer mot en skjult agenda når kineserne nå rekker ut ei hånd til coronarammede land. Her et bilde fra en fabrikk i Hebei-provindsen i Kina, der det produseres munnbind. Foto: STR / AFP
SKJULT AGENDA? Eksperter advarer mot en skjult agenda når kineserne nå rekker ut ei hånd til coronarammede land. Her et bilde fra en fabrikk i Hebei-provindsen i Kina, der det produseres munnbind. Foto: STR / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens coronaviruset fortsetter å dukke opp over hele verden, tilbyr Kina hjelp til landene som er verst rammet. Kina har nå sendt team med helsearbeidere og tonnevis at hjelpemidler til vesten, blant annet Italia, for å bistå i krisen.

- Kina har sympati og er villig til å tilby det vi kan for landene som nå er i nød, sier vise-utenriksminister Lou Zhaohui.

Det var i Kina, på et marked som blant annet selger ville dyr, at viruset først oppsto. Etter drøyt 80 000 registrerte smittetilfeller og 3200 dødsfall, har myndighetene nå begynt å lette på restriksjonene.

Europa og USA står for tida midt i det som tilsynelatende er den verste bølgen. Men vesten mistenker at Kina har skjulte motiver når de nå strekker ut ei hånd, skriver South China Morning Post.

Varsko

Kritikerne anklager kinesiske myndigheter for å prøve å lede oppmerksomheten bort fra at virusutbruddet skjedde i nettopp Kina, og videre håndteringen av dette.

Coronaviruset har blitt en global pandemi, som per lørdag har tatt livet av nærmere 30 000 mennesker.

- Det kan være at tjenestene medfører forpliktelser, sier Marcin Przychodniak, analytiker ved Det polske instituttet for internasjonale anliggender til South China Morning Post.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer