Frykter Kinas svar

Eksperter tror Nancy Pelosi vil besøke Taiwan på sin turné i Asia. Og de frykter Kinas svar. - Plutselig kan vi være i en krigssituasjon, sier Asia-forsker.

PÅ ASIA-TURNÉ: Speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, skaper en spent situasjon mellom USA og Kina på grunn av sitt Asia-besøk. Foto: AP/J. Scott Applewhite/NTB
PÅ ASIA-TURNÉ: Speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, skaper en spent situasjon mellom USA og Kina på grunn av sitt Asia-besøk. Foto: AP/J. Scott Applewhite/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske toppolitikeren og demokraten Nancy Pelosi er ifølge amerikanske og taiwanske kilder ventet å besøke Taiwan, skriver blant andre CNN.

Kina har reagert kraftig på et slikt mulig besøk.

Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, er nå på en rundreise i Asia, og er nummer tre i rang i det offisielle USA, bare «slått» av presidenten og visepresidenten.

- Det er det som ligger til grunn for den kinesiske protesten. Det en for enhver pris vil unngå, er et gjensidig presidentbesøk, så vil det neste være den som er nummer to og tre i systemet. Det har aldri vært besøk på så høyt nivå tidligere, sier Stein Tønnesson, Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning - Prio.

- Tror du hun kommer til å besøke Taiwan?

- Ja, jeg vil tippe på det, men jeg tror ikke det amerikanske militæret er så begeistret for det, svarer Tønnesson.

I dag er Pelosi i Malaysia.

KATASTROFE: Verden holder pusten før speaker Nancy Peolosis mulige Taiwan-besøk. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Kina gikk tidligere mandag ut og sa at deres militære ikke kommer til å sitte stille hvis Pelosi besøker Taiwan. Tirsdag skal kinesiske kampfly ha beveget seg i grenseområdene mellom Kina og Taiwan i Formosastredet, melder Reuters. Handlingen omtales som en provokasjon.

Spenningene i området er høye, men det er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold at Pelosi faktisk vil avlegge Taiwan et besøk.

Ifølge en kilde Reuters har vært i kontakt med, skal også flere kinesiske krigsskip ha oppholdt seg nær Taiwans farvann. Nyhetsbyrået har vært i kontakt med landets forsvarsminister som sier at de har full kontroll på aktiviteten som pågår, og at de vil sette inn styrker som en reaksjon på truslene.

Frykter reaksjon

Det store spørsmålet er hvordan Kina eventuelt vil reagere om Pelosi besøker Taiwan. Tønnesson tror en eventuell kinesisk reaksjon vil komme overfor Taiwan, ikke overfor USA. Årsaken mener han er at kinesisk økonomi ikke tåler økonomiske sanksjoner fra USA.

Mest av alt frykter han at Kina vil svare med å ta en av de mindre øyene Taiwan kontrollerer og som Kina gjør krav på.

FRYKTER SVAR: Asiaforsker Stein Tønnesson frykter Kina vil svare på besøket fra presidenten for Representantenes Hus med å ta kontroll på en av øyene Taiwan kontrollerer i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB
FRYKTER SVAR: Asiaforsker Stein Tønnesson frykter Kina vil svare på besøket fra presidenten for Representantenes Hus med å ta kontroll på en av øyene Taiwan kontrollerer i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Den øya jeg er mest redd for at noe slikt kan skje med, er øya Pratas i Sør-Kina-havet. Øya har vært okkupert av Taiwan siden 2. verdenskrig. Det ville være lett for Kina å ta Pratas, men samtidig vil det være en test av USA. Hva vil de gjøre? Vil de svare med å forsvare Taiwan? Hvis USA tar tilbake øya, vil det plutselig være en krigssituasjon.

- Det som gjør det mer tilspisset nå, er de uttalelsene Biden har kommet med om at USA vil forsvare Taiwan om de kommer under angrep, legger Tønneson til.

Taiwan har vært selvstyrt i over 70 år uten at Beijing har hatt noen innflytelse, men Kina regner fortsatt øya som sitt territorium og avviser at myndighetene der har rett til å etablere utenrikspolitiske relasjoner med andre land.

Det er også andre alternativer for et mulig kinesisk svar, understreker Prio-forsker Tønnesson.

- Det man kan håpe på, er at Kina nøyer seg med å sende militære flystyrker over Taiwanstredet. Det har de gjort en rekke ganger før, og de har aldri gått inn i taiwansk luftrom, sier Tønnesson.

ABORT: Leder i Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi var tydelig preget da hun inntok talerstolen for å snakke om at USAs høyesterett fjerner abortretten. Vis mer

Han forklarer at sonen de går inn i kalles «air defense identification zone», og allerede idet et fly letter fra bakken i Kina, vil det være i denne sonen, forklarer Asia-eksperten.

Andre mulige svar fra Kina om Nancy Pelosi besøker Taiwan, ifølge Tønneson, er en rakettprøve som lander i havet. De kan sende fly inn mot grensen på tolv nautiske mil til det taiwanske luftrommet, eller de kunne rette økonomiske sanksjoner mot Taiwan. Det kan lett ramme Kina selv, og Tønnesson tror derfor det er mindre sannsynlig.

Store konsekvenser

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Jo Jakobsen, tror også at det ender med at Pelosi kommer til å besøke Taiwan.

- Hvis hun ikke drar, så vil Kina få en betydelig seier. Da har de vist at de kan diktere reiseplanene til USA, og Taiwan-politikken deres, i betydelig grad. Amerikanerne har vist seg svake utenrikspolitisk det siste året. Det første var uttrekninga fra Afghanistan, og så har man nå Ukraina-krigen, hvor de er klare på at de ikke vil ta for stor risiko. Og så kommer dette i tillegg, sier han, og legger til:

- Så jeg tror hun kommer til å reise, fordi konsekvensene for amerikanernes troverdighet, Taiwan-politikken deres, og generelt utenrikspolitikken, vil være for stor. Men det er spekulasjoner fra meg.

Han mener at de to stormaktene Kina og USA nå driver et såkalt «chicken-spill», der begge parter prøver å true den andre parten til å gi seg.

SPENT SITUASJON: Professor i statsvitenskap ved NTNU, Jo Jakobsen, mener forholdet mellom Kina og USA nå er dårligere enn det har vært på 50 år. Foto: Elin Iversen / NTNU
SPENT SITUASJON: Professor i statsvitenskap ved NTNU, Jo Jakobsen, mener forholdet mellom Kina og USA nå er dårligere enn det har vært på 50 år. Foto: Elin Iversen / NTNU Vis mer

- Hele saken kunne ha vært unngått hvis Pelosi og hennes medarbeidere hadde avklart dette med presidenten. Det er kollisjon innad i USA, og det er tydelig at de ikke har snakka sammen på forhånd. Pelosi opererer på egen hånd, og har her antakelig gjort en feil. Hun er tøff når det gjelder Taiwan og Kina, og hun er opptatt av menneskerettigheter og demokrati. Når hun har den posisjonen hun har, så må det koordineres med presidenten, og det har hun tydelig ikke gjort, sier Jakobsen, og legger til:

- Nå virker Biden som en vinglete fyr. Det gjør ting verre. Når det er vingling fra amerikanerne, så ender det sannsynligvis med at hun reiser.

- Kan hun ha unnlatt å informere Biden med vilje?

- Det vet jeg ikke. Men jeg vil nok være tilbøyelig til å sette det i kategorien ubetenksomhet. Her har hun rota landet sitt opp i en situasjon som kunne ha vært håndtert på en annen måte. Det dreier seg tross alt om internasjonal sikkerhet, og amerikanernes troverdighet. Og det er veldig viktig for dem, sier han.

- Risikofylt å virke svak

I likhet med Tønnesen er han nå redd for hvordan situasjonen kommer til å utvikle seg.

- Kina har gått hardt ut i denne saken, som de vanligvis ikke gjør. Taiwan er et såpass viktig område for dem, at de nærmest har lova at det kommer til å skje noe militært. Og for regimet i Beijing er det risikofylt å virke svak, sier Jakobsen.

Han tror likevel ikke at kineserne er interessert i at det skal utvikle seg til å bli en militær konflikt.

- Da får man en stormannskonflikt, som vil ha et potensial for en tredje verdenskrig. Men for å ikke virke svake, så må de gjøre noe militært, og det involverer en risiko for misforståelser, kollisjoner, eller nedskytning, sier han.

Jakobsen mener at forholdet mellom USA og Kina nå er dårligere enn det har vært på 50 år.

- De har fått stadig flere kollisjonspunkter: handel, investeringer, menneskerettigheter, verdier - og så har man nå Taiwan-spørsmålet, som er det aller viktigste for Kina, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer