Frykter kirkesplittelse etter homoansettelse

Oslo bispedømmeråd gikk i går inn for å ansette Jens Torstein Olsen som prest i Majurstua menighet. Hvis ansettelsen gjennomføres, blir han den første åpne homofile samboende som ansettes som prest i den norske kirke. Nå frykter biskop Odd Bondevik splittelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansettelsen ble gjort med fire mot tre stemmer i bispedømmerådet. Mindretallet har anket avgjørelsen inn til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

Møre-biskop Odd Bondevik, som er leder for Kirkerådet - Den norske kirkes øverste organ - sier til til TV 2 at han frykter at motsetninger skal splitte den norske kirka. Sammen med seks andre kolleger tar han kraftig avstand fra ansettelsen i Majorstua menighet:

- Det som er skjedd, er at bispedømmerådet har neglisjert et vedtak i Kirkas viktigste organ. Det er alvorlig at man ikke bryr seg om det som bli bestemt. Hvis dette råkjøret fortsetter, kan det føre til kirkelig splittelse. Det ønsker vi ikke, og derfor må vi prøve å motarbeide dette, sier Bondevik.

Kirkeminister Trond Giske får saken på bordet på mandag. Bondevik advarer Giske mot å blande seg inn:

- Hvis statsråden velger å gå i mot Kirkas øverste organ, blir det en veldig stor belastning for forholdet mellom staten og kirka, sier Bondevik.