Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monstertørken

Frykter kjøttkrise og melkemangel etter tørken

Trygve Slagsvold Vedum raser mot regjeringens håndtering av tørken. Sp-lederen krever, på vegne av norske bønder, penger og en synlig statsminister.

TØRT: Trygve Slagsvold Vedum fortviler over åkeren på familiegården på Ilseng. Mange bønder har det langt verre enn ham, sier Sp-lederen, som krever penger og forståelse fra regjeringen til den norske bonden. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TØRT: Trygve Slagsvold Vedum fortviler over åkeren på familiegården på Ilseng. Mange bønder har det langt verre enn ham, sier Sp-lederen, som krever penger og forståelse fra regjeringen til den norske bonden. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ILSENG (Dagbladet): - Krisa i norsk landbruk er stor. Vi trenger en regjering som har penger og oppmerksomhet å gi, sier Trygve Slagsvold Vedum bestemt.

Han vil ha statsminister Erna Solberg til å vise engasjement og handling for norsk matproduksjon snarest.

- Hun må komme på banen, vise at hun forstår alvoret, vise at regjeringen vil hjelpe de som produserer mat til oss. Solberg må skape trygghet.

Tørt, tørrere, tørke

Tørken bekymrer mange, også ham. Vedum behøver bare titte ut av kjøkkenvinduet for å se spor av tørkens voldsomme herjinger. Gresset her på tunet inn mot hovedhuset på familiegården er gulsvidd, tørket inn av den uendelige sommeren. Og den lille elva like nedenfor, barnas foretrukne badeplass sommerstid, er helt tørrlagt.

Også kornåkeren er ødelagt. Et trist syn, ifølge Vedum.

- Jeg burde egentlig ikke vist dere dette, men se så tørr åkeren er. Det er vondt å se, sier Sp-lederen og spaserer ut på åkeren.

TØRRLAGT: Det er få bademuligheter på familiegården til Slagsvold Vedum denne sommeren. Den lille elva, som barna elsker å bade i, er knusktørr. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TØRRLAGT: Det er få bademuligheter på familiegården til Slagsvold Vedum denne sommeren. Den lille elva, som barna elsker å bade i, er knusktørr. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Krever handling

På en vanlig sommer vokser kornet på gården godt over livet på ham. Men i år er deler av åkeren så ødelagt av tørke at kornet ikke kan brukes. Aksene når knapt Vedum til knærne mange steder.

Sp-lederen understreker at situasjonen er langt verre for mange andre bønder. Han klarer seg greit, han som lever av politikken, ikke jordbruket. Men for resten av Norges bønder krever Vedum tiltak som bistår den norske bonden i den utrolige sommervarmen.

Dagbladet har tidligere møtt norske bønder som må sende dyra til slakt på grunn av fôrmangel. I tillegg til transportstøtte av fôr fra deler av landet hvor tørka er mindre alvorlig, ønsker Vedum særlig at regjeringen bidrar til å få ned kostnadene til husdyrbøndene slik at bønder ikke slakter unødvendig mange dyr nå.

- Privatøkonomisk kan det være rasjonelt å panikkslakte dyra når kostnadene til for blir for høy men det er lite gunstig for samfunnet og norsk matproduksjon. Det tar flere år å få fram ei ny melkeku, for eksempel.

Ernas mulighet

Etter et krisemøte med Bondelaget og Norges Bonde- og Småbrukarlag mandag kom regjeringen med krisetiltak. Økonomisk støtte var ikke blant tiltakene, noe Vedum mener er uhørt. Han frykter kjøttkrise og melkemangel utover vinteren som følge av regjeringens handlingsvegring.

- Det er tydelig at Dale har fått beskjed av Erna Solberg om å ikke love noe som koster penger. Og det vil nødvendigvis koste fellesskapet å komme med ekstraordinære tiltak i slike ekstraordinære situasjoner oppstår. At regjeringen ikke vil bruke penger på norsk matproduksjon nå, synes jeg er uforståelig.

- Erna Solberg styrer ikke været i Norge, da?

- Nei, heldigvis. Men hun kan dempe noen av de mest negative utslagene av tørka, hvis hun vil. Matproduksjon krever stabilitet. Når en sommer som denne kommer, så er det regjeringens oppgave å hjelpe en hel næring som opplever ei tørkekrise. Hvis ikke påføres verdikjeden alvorlige skader, sier Vedum, og minner om at næringsmiddelindustrien er den største industrien på fastlandet.

TRESKING: Vedum tresker noe av kornet når Dagbladet er på besøk, men mye av åkeren er ødelagt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TRESKING: Vedum tresker noe av kornet når Dagbladet er på besøk, men mye av åkeren er ødelagt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Brød og brorskap

Den eldste delen av gårdshuset til Trygve Slagsvold Vedum ble bygget i 1790, året etter den franske revolusjon. Da franske arbeidere stormet Bastillen, var brød blant hovedkravene. Det samme gjaldt den arabiske vår.

- Matpolitikk er viktig. Stabil matforsyning er viktig. Putin iverksatte eksportforbud for hvete i Russland i 2010, og hveteprisene føk til himmels. I et land som Egypt steg brødprisene veldig. Vinteren etter var krav om brød en av hovedparolene under den arabiske vår. Mat er viktig for stabiliteten i et samfunn, sier Vedum.

Han tar et jafs av ei brødskive med honning han har laget selv.

Brannfare

Ukevis uten regn øker naturligvis også skogbrannfaren. Flere steder i Norge har vært rammet av brann, og brannvesenet frykter flere branner i helga.

Da Dagbladet besøker Vedum på gården, er også Sverige rammet av store skogbranner. I nabolandet, ikke langt fra Vedums gård, har enorme områder stått i brann. Bare de åtte største brannene skal ha dekket mer enn 20 000 fotballbaner.

Mens svenskene har sentralisert deler av sin brannberedskap, er brannvesenet i Norge organisert lokalt i større grad. Vedum mener sommerens skogbranner retter oppmerksomhet mot måten regjeringen ønsker å organisere landet på.

- Regjeringens melodi er tvungen sentralisering, men mange er nok veldig glad for at brannvesenet holder til i nærheten nå som det er høy skogbrannfare. Det skaper trygghet. Jeg tror denne sommeren kan medføre en større debatt om hva som er en god måte å organsiere beredskapen på. Og her står Senterpartiet for en helt annen vei enn regjeringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!