Frykter klasebomber i hendene på terrorister

Støre sammenlikner klasebomber med atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter den 34 dager lange krigen i Sør-Libanon i fjor sommer ble det funnet udetonerte klasebomber brukt av begge sider i konflikten, Israel og Hizbollah. Frykten for udetonerte blingjengere lammer fremdeles deler av regionen. Flere sivile liv har gått tapt i etterkant av konflikten.

Gjennom 30 år har bombene rammet sivilbefolkning verden rundt. I dag er 48 land samlet i Oslo i et forsøk på å forby produksjon og bruk av disse våpnene.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre frykter at klasebomber havner i hendene på terrorister og ikke-statlige aktører, som den libanesiske geriljagruppen Hizbollah.

Produsert i Kina - solgt til Hizbollah

Det var ingen overraskelse at Hizbollah hadde klasebomber. Og Hizbollah skilte ikke mellom sivile og militære mål i den konflikten, sier Støre til Dagbladet.no.

Bombene kommer ifølge NTB trolig fra Iran, og var produsert i Kina.

- Dette understreker at det er viktig å få kontroll på disse våpnene. Det over en milliard sprengladninger i klasevåpen på verdensbasis. Om lagrene tømmes og våpnene tas i bruk står vi overfor et kjempeproblem, sier utenriksministeren.

- Man er bekymret for atomvåpen på avveie. Klasevåpen er ingen mindre grunn til bekymring, sier Støre.

VIL FORBY KLASEBOMBER: Utenriksminster Jonas Gahr Støre vil forby klasebomber. Klasebomber ble brukt av begge sider i krigen i Sør-Libanon sommeren 2006. Til høyre inspiseres klasebomber sluppet fra israleske fly over Sør-Libanon. Foto: Eiliv Frich Flydal / Scanpix
VIL FORBY KLASEBOMBER: Utenriksminster Jonas Gahr Støre vil forby klasebomber. Klasebomber ble brukt av begge sider i krigen i Sør-Libanon sommeren 2006. Til høyre inspiseres klasebomber sluppet fra israleske fly over Sør-Libanon. Foto: Eiliv Frich Flydal / Scanpix Vis mer

USA bør med

Til tross for stort frammøte i dag savnet flere delegater viktige land som Kina, USA og Russland. De tre er blant verdens største produsenter av klasebomber, og har de største lagrene.

Med USAs sterke interesse for Midtøsten skulle man tro at de ville ha en interesse i å bidra til at disse våpnene ikke spres?

- Ja, det er en av flere grunner til at alle land bør ta del i arbeidet, sier Støre.

Utenriksministeren vil ikke fordømme land som ikke tar del i arbeidet for å få til en avtale mot klasebomber.

- Men alle er velkommen om bord. Dette er en åpen prosess der alle kan delta. Avtalen vil stå svakere uten disse tre aktørene, sa Støre på en pressekonferanse i formiddag.