Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter klimabombe fra Øst-Europa

Russerne har en verdifull tilgode-lapp på CO2 som de gjerne vil de selge til Vesten.

HAR CO2 TIL OVERS: Økonomisk nedgang har ført til at Russland har sluppet ut mindre enn de kunne. Det kan russerne tjene penger på. Foto: REUTERS/ SCANPIX.
HAR CO2 TIL OVERS: Økonomisk nedgang har ført til at Russland har sluppet ut mindre enn de kunne. Det kan russerne tjene penger på. Foto: REUTERS/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Naturvernere i Norge og Russland frykter at Russland og Ukraina vil forsøke å selge sine store, ubrukte utslippsrettigheter til de rike landene i vest. Det vil i så fall nøytralisere planlagte kutt.

Milliarder av tonn
- De ubrukte klimakvotene i Øst-Europa er på så mange milliarder tonn CO2 at de tilsvarer en tredjedel av de planlagte reduksjonene i de rike landene. Dersom disse landene tar med seg disse over i en ny avtale og selger dem i kvotemarkedet, blir den globale reduksjonen mindre enn den skulle ha vært, sier Irina Stavchuk i Climate Action Network.

Hennes norske kollega Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet deler bekymringen.

- Kan ødelegge effekten
- Det vil gi de rike landene rett til å slippe ut ekstremt mye mer enn i dag. Dette kan slå beina under effekten av en ny avtale, sier han.

Kyoto-avtalen gir landene rett til ta med seg «til gode-lappen» videre. Men Haltbrekken og Stavchuk håper at russerne og ukrainerne vil kaste overskuddskvotene, av hensyn til verdens klimasituasjon.

«Hot air»
Årsaken til den spesielle situasjonen, er at utslippene til disse landene ligger langt under Kyotomålene, som følge av økonomisk nedgang. Gapet mellom de faktiske utslippene og tillatte utslipp kalles "hot air" - varmluft. Hittil har det ikke vært marked for de russiske kvotene, men om USA blir med på klimaavtalen, har de en potensiell storkunde.

Utslippsløftene som Russland og Ukraina har kommet med i denne runden, kan føre til at de får enda flere ubrukte kvoter i banken. For disse løftene medfører ikke reelle kutt, snarere tvert imot.

BØNN TIL RUSSLAND: Miljøvernerne Lars Haltbrekken og Irina Stavchuk oppfordrer russerne til å kaste overskuddskvotene sine, og ikke selge dem til Vesten. Foto: Hanne Hvattum.
BØNN TIL RUSSLAND: Miljøvernerne Lars Haltbrekken og Irina Stavchuk oppfordrer russerne til å kaste overskuddskvotene sine, og ikke selge dem til Vesten. Foto: Hanne Hvattum. Vis mer

- Ukraina har lovet å kutte med 20 prosent fra 1990-nivå. Det innebærer i realiteten en økning på 75 prosent. Og Russlands løfte om å kutte 25 prosent, betyr «business as usual», sier Haltbrekken.

Tror på løsning
Norge har tatt opp problemet flere ganger, og vil gjøre det igjen, sier statssekretær Heidi Sørensen i Miljødepartementet.

- Det ville vært flott hvis dette problemet ble løst, sier hun.

Stavchuk og Haltbrekken mener det ikke er utenkelig.

- En russisk avis trykket nylig påstander fra en anonym kilde om at Russland vil kaste kvotene. Andre i delegasjonen har benektet dette. Det blir spennende å se, sier Stavchuk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media