Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter klimalov vil kollidere med helsereform

Ny lovgiving kan bli forsinket i USA.

KREVER ENDRING: En helsereform som vil sikre helsehjelp til alle innbyggerne i USA har vært Barack Obamas hjertesak, men det er ikke enkelt å få den vedtatt i Senatet. Skepsisen er stor blant republikanerne og store deler av befolkningen, som mener det blir altfor dyrt. I dag er amerikanerne avhengig av private helseforsikringer, som ikke alle har råd til å tegne. Foto: Carlos Barria/Scanpix
KREVER ENDRING: En helsereform som vil sikre helsehjelp til alle innbyggerne i USA har vært Barack Obamas hjertesak, men det er ikke enkelt å få den vedtatt i Senatet. Skepsisen er stor blant republikanerne og store deler av befolkningen, som mener det blir altfor dyrt. I dag er amerikanerne avhengig av private helseforsikringer, som ikke alle har råd til å tegne. Foto: Carlos Barria/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny lovgiving for å få ned USAs klimautslipp kan bli forsinket av striden rundt den amerikanske helsereformen.

Fortsatt håper ledende demokrater i Senatet å få vedtatt klimaloven innen desember, men bekymrede miljøvernere peker på at arbeidet allerede er to måneder forsinket.

Årsaken er skepsis blant politikere på høyresiden i Det demokratiske partiet. Intern uenighet gjør at president Barack Obama slett ikke kan være sikker på å få det som han vil, til tross for at Demokratene har et betydelig flertall både i Senatet og Representantenes hus.

For mange kameler

De såkalte moderate demokratene er skeptiske både til klimaloven og til den foreslåtte helsereformen, som skal gjøre amerikanerne mindre avhengige av private helseforsikringer.

Lederen for miljøorganisasjonen Clean Air Watch, Frank ODonnell, frykter at det er grenser for hvor mange kameler høyresiden i partiet kan svelge på én gang.

- Hvor mange slag kan de ta imot i løpet av et år, spør ODonnell i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

En annen forsinkende faktor er at de amerikanske senatorene, som akkurat har avsluttet ferien, står foran en rekke krevende saker som vil ta tid. I tillegg til den svært omstridte helsereformen, står ny regulering av finansnæringen og fastsettelse av det amerikanske styrkebidraget i Afghanistan på dagsordenen.

Forhandlinger

Målsettingen om å få klimaloven ferdig til desember skyldes klimatoppmøtet som skal holdes i København den måneden. Hvis USA innfører konkrete begrensninger av egne CO2-utslipp før møtet, vil det trolig bli lettere å overtale andre store utslippsland til å følge opp med egne tiltak.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa i forrige uke at verden er på vei «mot avgrunnen» og at raske tiltak for å begrense klimautslippene må til for å stanse utviklingen. Hvis ikke noe gjøres, vil issmelting og stigende havnivå utgjøre en trussel mot kystbyer fra Tokyo til New Orleans, ifølge FN-sjefen.

Amerikanske miljøvernere håper denne typen advarsler fra høyt profilerte personer vil bidra til å få klimaendringene høyere på dagsordenen i USA.

Støtter ny energi

Mens støtten til helsereformen har avtatt de siste ukene, ønsker et flertall av amerikanerne at Kongressen skal bekjempe den globale oppvarmingen ved å satse på alternative energikilder, som solceller og vindmøller.

I Senatet er det miljøkomiteens leder Barbara Boxer som fronter arbeidet med den nye klimaloven. Utgangspunktet hennes er lovgiving som allerede er vedtatt i Representantenes hus, og som tar sikte på å redusere USAs klimautslipp med 17 prosent innen 2020, sammenlignet med nivået i 2005.

Utfordringen er å komme fram til formuleringer som er spiselige også for høyreorienterte demokrater. De frykter at strenge miljølover vil ramme næringslivet generelt, og den skadeskutte amerikanske bilindustrien spesielt.

(NTB)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barack Obama ønsker seg både helsereform og ny klimalovgivning. Men høyresiden i Det demokratiske partiet stikker kjepper i hjulene for presidenten. Foto: REUTERS / Larry Downing / SCANPIX

TØFF HØST: USAs president Barack Obama kom hjem fra sommerferie i går og er forhåpentligvis uthvilt før høstens politiske kamper. Foto: Jonathan Ernst/Scanpix/Reuters
TØFF HØST: USAs president Barack Obama kom hjem fra sommerferie i går og er forhåpentligvis uthvilt før høstens politiske kamper. Foto: Jonathan Ernst/Scanpix/Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling