Frykter kollaps i Hviterussland

Berlin (NTB-DPA): Trykking av nye pengesedler vil bare utsette et økonomisk sammebrudd i Hviterussland. Landet står på sammenbruddets rand, advarer tre tyske forsknings-institutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landet er på full fart tilbake til planøkonomien, skriver de tre toneangivende økonomiske instituttene i en felles rapport. Inflasjonen er tresifret, selv om priskontroll brukes for å dempe de verste utslagene.

I slutten av september ble den lokale valutaen nedskrevet med 30 prosent i forhold til amerikanske dollar. På gaten gis tre ganger så høy kurs for dollar som den offisielle.

Rapporten peker på den sterke kontrasten mellom myndighetenes skjønnmaling av situasjonen og den brutale virkeligheten. Offisielt finnes det ikke arbeidsledighet i Hviterussland, og det meldes stadig om gode resultater i industrien. Dette gjør det vanskelig å få øye på tingenes egentlige tilstand.

Økonomien holdes inntil videre i live med kunstig åndedrett i form av styrte kreditter og trykking av nye pengesedler. Det har ført til utstrakt hamstring og delvis rasjonering.

Fordi landet er ekstremt avhengig av Russland, vil den russiske krisen også slå inn med full kraft i Hviterussland. Hviterussland kan bare håpe på fortsatt russisk støtte så lenge makthaverne i Kreml finner det politisk formålstjenlig, heter det i rapporten.