Frykter kollaps på Mont Blanc

Isbre beveger seg 50-60 cm om dagen. Stenger veier og evakuerer hytter ved populært vintersportssted.

FRYKTER RAS: På Grandes Jorasses på Mont Blanc-massivet, ligger isbreen Planpincieux. Som følge av kraftig smelting på breen, frykter nå myndighetene at over 20 000 lastebillass med masse kan rase ut fra fjellsida. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / NTB Scanpix
FRYKTER RAS: På Grandes Jorasses på Mont Blanc-massivet, ligger isbreen Planpincieux. Som følge av kraftig smelting på breen, frykter nå myndighetene at over 20 000 lastebillass med masse kan rase ut fra fjellsida. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Italienske myndigheter frykter at deler av isbreen Planpincieux på den italienske siden av Mont Blanc-massivet - skal rase ut.

Ifølge den italienske storavisa La Repubblica har lokale myndigheter advart om at hele 250 000 kubikkmeter kan rase ut ved fjellet.

Det tilsvarer over 20 000 lastebillass med masse.

50-60 cm i døgnet

Det er målt bevegelser på hele 50-60 centimeter per dag på breen, ifølge avisa. Ved det kjente skisportsstedet Courmayeur har kommunen stengt veier som følge av rasfaren.

Ifølge Corriere har ordføreren i byen, Stefano Miserocchi, beordret umiddelbar stenging av veier og evakuering av flere boliger i Val Ferret-dalen. Dalen er blant områdets mest populære blant turister.

- Etter at eksperter har undersøkt breen, har det vært en kraftig økning i hastigheten breen beveger seg på. Dette viser bare at fjellet er under store endringer som følge av klimaendringer, og er spesielt sårbar, sier ordføreren.

Han understreker at det ikke skal være fare for bebyggelse, verken for lokalbefolkningen eller turister på stedet. Enkelte hytter er imidlertid evakuert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer