<strong>FRYKTER RAS:</strong> På Grandes Jorasses på Mont Blanc-massivet, ligger isbreen Planpincieux. Som følge av kraftig smelting på breen, frykter nå myndighetene at over 20 000 lastebillass med masse kan rase ut fra fjellsida. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / NTB Scanpix
FRYKTER RAS: På Grandes Jorasses på Mont Blanc-massivet, ligger isbreen Planpincieux. Som følge av kraftig smelting på breen, frykter nå myndighetene at over 20 000 lastebillass med masse kan rase ut fra fjellsida. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Frykter kollaps på Mont Blanc

Isbre beveger seg 50-60 cm om dagen. Stenger veier og evakuerer hytter ved populært vintersportssted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Italienske myndigheter frykter at deler av isbreen Planpincieux på den italienske siden av Mont Blanc-massivet - skal rase ut.

Ifølge den italienske storavisa La Repubblica har lokale myndigheter advart om at hele 250 000 kubikkmeter kan rase ut ved fjellet.

Det tilsvarer over 20 000 lastebillass med masse.

50-60 cm i døgnet

BØLGEN: Turistene ved bresjøen Jökulsárlón på Island må løpe vekk. Video: Stephan Mantler / Newsflare Vis mer

Det er målt bevegelser på hele 50-60 centimeter per dag på breen, ifølge avisa. Ved det kjente skisportsstedet Courmayeur har kommunen stengt veier som følge av rasfaren.

Ifølge Corriere har ordføreren i byen, Stefano Miserocchi, beordret umiddelbar stenging av veier og evakuering av flere boliger i Val Ferret-dalen. Dalen er blant områdets mest populære blant turister.

- Etter at eksperter har undersøkt breen, har det vært en kraftig økning i hastigheten breen beveger seg på. Dette viser bare at fjellet er under store endringer som følge av klimaendringer, og er spesielt sårbar, sier ordføreren.

Han understreker at det ikke skal være fare for bebyggelse, verken for lokalbefolkningen eller turister på stedet. Enkelte hytter er imidlertid evakuert.

Overvåket

Planpincieux-isbreen er en såkalt temperert bre, som betyr at den ofte vil avgi smeltevann i varme perioder og skli fortere. Slike breer er også mer utsatt ved varmere temperaturer.

Isbreen har vært nøye overvåket på grunn av sårbarheten siden 2013. Val Ferret-dalen har også opplevd dramatiske ras tidligere. I august 2018 døde to italienske turister som satt i en bil, og flere hus måtte evakueres etter hendelsen.

Mont Blanc ligger i de franske alpene, i grenseområdet mellom Italia, Frankrike og Sveits. Det er Vest-Europas høyeste fjell.

KLISSVÅTE: De to mennene ble klissvåte da deler av isbreen Spencer i Alaska, raste ned i vannet. Video: AP. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Breene kan forsvinne

Også isbreen Whymper, som ligger like i nærheten, er under nøye overvåkning på grunn av fare for umiddelbar kollaps. I begynnelsen av september beordret ordføreren stenging av stier i nærheten av Whymper-breen.

Isbreene i Alpene er ansett som svært sårbare på grunn av de globale klimaendringene. I en studie publisert i tidsskriftet Cryosphere i april, konkluderte forskere med at halvparten av isen i Mellom-Europas breer trolig vil forsvinne innen 2050, selv ved utslippskupp.

Forskerne brukte datamodeller og målinger som allerede er foretatt for å lage en prognose over isbreenes framtid. Resultatene viste at halvparten av isen i Alpenes 4000 isbreer vil forsvinne innen 2050. Forskerne mener også at breene vil miste to tredeler av isen innen 2100, uansett om utslippene av Co₂ da reduserer til null.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer