Frykter kollektiv-krise i Oslo

Oslo kommune ber alle fortsette med hjemmekontor fram til sommerferien. Samferdselsbyråden advarer mot krise i kollektivtransporten om rådet ikke følges.

BARE PLASS TIL HALVPARTEN: Smittevernanbefalingene gjør at det ikke er plass til alle i kollektivtransporten i Oslo advarer samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG) Foto: Nina Hansen
BARE PLASS TIL HALVPARTEN: Smittevernanbefalingene gjør at det ikke er plass til alle i kollektivtransporten i Oslo advarer samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG) Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Beskjeden fra byrådet i Oslo er klinkende klar:

- Hold dere hjemme hvis det er mulig.

Arild Hermstad, byråd for miljø og samferdsel i Oslo, frykter store konsekvenser om Oslo-folk avvikler hjemmekontorene.

ADVARER: Arild Hermstad ber Oslo-folk om å fortsette å jobbe hjemmefra. Foto: Kristin Svorte
ADVARER: Arild Hermstad ber Oslo-folk om å fortsette å jobbe hjemmefra. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Selv om samfunnet gradvis åpner opp igjen, blir det fullstendig krise i kollektivtransporten hvis ikke folk som kan jobbe hjemmefra fortsatt holder seg hjemme, sier han.

Hjemmekontor til sommerferien

Tidligere denne uka gikk NHO ut med en oppfordring om at folk nå måtte tilbake på kontorene. Det fikk byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen til å reagere kraftig.

Nå har de sendt ut informasjon til alle ansatte i byrådsavdelingene om at de skal fortsette med hjemmekontor fram til sommerferien.

Byråden sier til Dagbladet at han håper flest mulig av arbeidsgiverne i Oslo også vil gjøre der det er mulig.

NYE REISERÅD: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) presenterte nye reiseråd nå som Norge gradvis åpner under coronakrisen. Vis mer

- Jeg skjønner godt at mange har lyst til å komme seg tilbake på kontoret, men vi har rett og slett i ikke plass til en full gjenåpning i kollektivtransporten. Hvis du må på jobb så bruk beina eller sykkel hvis du kan. Om man ikke kan ha hjemmekontor alle dager kan man bidra ved å ha det noen ganger i uka, eller passe på å reise utenom rush.

- Ikke plass til alle

I starten av mai la samferdselsminister Knut Arild Hareide fram en veileder for kollektivtransporten. Den stiller strenge krav til avstand mellom folk. Maks 50 prosent av passasjerkapasiteten skal benyttes, og passasjerene skal stå så spredt som mulig.

KLARGJØR: Monica Simonsen Ruud og Øyvind Korsell setter opp merking på T-banen i Oslo for å få riktig avstand mellom passasjerene. De bruker over to timer per togsett og klarer opp mot fe, sett hver natt. -Dette er tiltak for at passasjerene skal føle seg trygge. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KLARGJØR: Monica Simonsen Ruud og Øyvind Korsell setter opp merking på T-banen i Oslo for å få riktig avstand mellom passasjerene. De bruker over to timer per togsett og klarer opp mot fe, sett hver natt. -Dette er tiltak for at passasjerene skal føle seg trygge. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Ifølge Hermstad gjør smittevernanbefalingene at er det ikke plass til alle som pleier å reise kollektivt.

- Vi som kommune gjør det vi kan for å avlaste kollektivnettet, blant annet ved at vi oppfordrer til fortsatt hjemmekontor og har differensierte oppmøtetider på 10-trinn og videregående skoler, men vi trenger at flere arbeidsgivere også bidrar ved å fortsatt legge til rette for hjemmekontor, sier han.

Gjør endringer

Regjeringen gikk forrige uke ut med en viss oppmykning av reglene for hjemmekontor for landet under sett under et, etter råd fra FHI.

Men også regjeringen ber Oslo-bedrifter holde igjen:

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Vi gjør nå endringer i rådet om hjemmekontor, men vi kan ikke avskaffe dette rådet for hele Norge. Grunnen til det er at det vil gjøre det umulig å sikre nok avstand på kollektivtransporten spesielt i Oslo, men også i flere byer. Derfor sier vi nå at arbeidsplasser som kan organisere arbeidet slik det er nok plass for medarbeiderne til å holde avstandsmålet kan slippe å bruke hjemmekontor, forutsatt at de ansatte ikke trenger å bruke offentlig kommunikasjon, sa Bent Høie.

I dag gikk regjeringen ut med nye råd for feriereiser. Utenlandsreiser frarådes fram til 20. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer