LA FRAM TRUSSELVURDERING: Etterretningssjef, generalløyntnant Kjell Grandhagen (55) la i dag fram Forsvarets etteretningstjenestes årsrapport. Utviklingen i Nordområdene og Arktis er her et stort tema, og størst konfliktpotensiale er det i nye sjøruter og deres rettslige status, heter det i rapporten. 
Foto: Håkon Eikesdal
LA FRAM TRUSSELVURDERING: Etterretningssjef, generalløyntnant Kjell Grandhagen (55) la i dag fram Forsvarets etteretningstjenestes årsrapport. Utviklingen i Nordområdene og Arktis er her et stort tema, og størst konfliktpotensiale er det i nye sjøruter og deres rettslige status, heter det i rapporten. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Frykter konflikt på internasjonalt nivå om nye sjøruter i nordområdene

Etteretningstjenesten i sin årsrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Forsvarets etterretningstjenestes årsrapport, som ble lagt fram i dag, er de arktisk kyststatene et stort tema.

Her blir det spesielt lagt vekt på at interessen for Arktis vil kunne medføre at stormakter og andre mindre stater vil ønske å påvirke rammebetingelsene for regionen.

- Den rettslige statusen til de potensielt nye sjørutene i nord er et slikt område som kan skape konflikt på internasjonalt nivå i tiden som kommer, heter det i rapporten, signert generalløytnant og sjef for etteretningstjenesten, Kjell Grandhagen.

- Det er disse potensielt nye sjørutene i nord som har skapt størst uenighet på internasjonalt nivå, slås det også fast.

Aktører posisjonerer seg Issmelting, forventniger om uoppdagede naturressurser, økt interesse for sjøtransport langs de nordlige sjørutene og en økende interesse for Arktis internasjonalt representerer både muligheter og utfordringer for Norge, heter det i rapporten.

Nordområdene inkluderer de nordligeste delene av fastlands-Norge, samt havområdene og Svalbard. Her opererer allerede en rekke utenlandske aktører, og nye er på vei inn i regionen.

- Utviklingen er ikke preget av ressurskamp, men av en rekke aktører som posisjonerer seg i forhold til mulige framtidige interesser, slår Grandhagen fast.

Mens Canada og Russland ønsker nasjonal kontroll over Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen, ønsker USA at disse disse sjørutene skal ha status som internasjonale transittruter, og være regulert som nasjonalt farvann.

 - Kina, som har en økonomi som er svært avhengig av eksport har vært tilbakeholden med å posisjonere seg. På sikt kan dette føre til uenighet om jurisdiksjon mellom enkelte stormakter, heter det i rapporten.

- Stabilitet og samarbeid I årsrapporten understrekes det imidlertid også at de arktiske kyststatene - Norge, Russland, Canada, USA og Danmark i stor grad har sammenfallende interesser i regionen.

- Det minsker faren for konflikt, slår Grandhagen fast.

Og det slås også fast at forholdet mellom Norge og Russland er preget av et veletablert samarbeid på flere felt.

- Hele utviklingen i Arktis preges av stabilitet og samarbeid.