Frykter kraftig opptrapping: - Hvis det regner på oss, vil det storme rundt dem

Statsledere ber Israel og Iran om å trappe ned. Ekspertene frykter opptrapping.

ANGREP: 28 israelske krigsfly sto bak angrepet mot Syria natt til torsdag og Israel fyrte av til sammen av rundt 70 missiler, ifølge russiske myndigheter. Video: AP / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Israel bombet i natt et titall iranske mål i Syria, i et angrep det israelske forsvaret omtaler som det mest omfattende i nabolandet på flere tiår.

Angrepet kommer som svar på at israelske militære stillinger på de okkuperte Golanhøydene ble angrepet med raketter - et angrep Israel hevder Iran sto bak.

- De (Iran, red.anm.) er nødt til å huske på at dersom det regner på oss, så vil det storme rundt dem. Jeg håper vi nå er ferdig med dette kapittelet, og at alle har forstått beskjeden, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman ifølge The Independent.

Avisa går så langt som å skrive at Israel og Iran er på randen av en fullskala krig.

Knut S. Vikør, professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Bergen, mener det er usannsynlig at det kan bryte ut en bakkekrig mellom Israelske og Iranske styrker, men sier det er grunn til å frykte en opptrapping av konflikten.

- Angrepet vi så i natt var av et helt annet omfang enn det vi tidligere har sett Israel gjennomføre i Syria. Dette er helt klart det kraftigste angrepet siden landene skrev under på en våpenhvile i 1974, sier han til Dagbladet.

Forskjellen er at Israel den gang var ute etter å ramme Syria direkte. I natt hadde israelerne siktet seg inn på iranske mål i Syria.

- Det er en opptrapping, men det store spørsmålet er hvor langt dette vil gå. Det ville ikke vært overraskende om Iran nå svarer med nye bomber mot Israel. Spesielt med tanke på at Israel i natt eskalerte med sitt angrep, sier Vikør.

Det var 20 antatte iranske raketter som ble sendt mot Golanhøydene. Israel svarte mye kraftigere med 70 raketter, og skrudde dermed opp spiralen, mener Vikør.

Han mener det er naturlig å regne med at det vil bli hyppigere utveksling av raketter og luftkrig mellom partene framover, for å markere at de er i konflikt med hverandre.

OMFATTENDE LUFTANGREP: 28 israelske krigsfly sto bak angrepet mot Syria natt til torsdag og Israel fyrte av til sammen av rundt 70 missiler, ifølge russiske myndigheter. Foto: SANA / AFP / NTB Scanpix
OMFATTENDE LUFTANGREP: 28 israelske krigsfly sto bak angrepet mot Syria natt til torsdag og Israel fyrte av til sammen av rundt 70 missiler, ifølge russiske myndigheter. Foto: SANA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Sendte 28 krigsfly

Den syriske eksilgruppa SOHR hevder at minst 23 syriske og utenlandske soldater ble drept i angrepet mot militære stillinger i Syria. Fem av de drepte soldatene skal ha vært syrere og 18 var allierte med Syria. Syriske myndigheter har imidlertid ikke oppgitt noen tapstall. Det har heller ikke Iran gjort, skriver NTB.

- 28 israelske fly av typen F-15 og F-16 ble brukt i angrepet, og det ble skutt rundt 60 luft-til-bakke-missiler mot ulike deler av Syria. Israel skjøt også opp over ti taktiske bakke-til-bakke-missiler, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet torsdag, videreformidlet av nyhetsbyrået Interfax.

Russland hevder at halvparten av de totalt 70 missilene ble skutt ned.

Israelske myndigheter har på sin side ikke gitt noe tall på hvor mange fly, raketter eller missiler som ble benyttet i angrepet, men har uttalt at det dreier seg om et angrep rettet mot flere titalls iranske militærmål i Syria

Vikør mener det ikke er utenkelig at Iran trapper opp og gjennomfører større luftangrep mot Israel.

- Det er ikke utenkelig at de kan prøve å bombe Tel Aviv, eller andre sivile byer. Men det vil i så fall være en voldsom opptrapping, sier han.

Vikør mener det er Russland og landets president, Vladimir Putin, som sitter med nøkkelen.

- Russerne er de som kan holde Iran tilbake, for de er ikke interessert i å blande Iran inn i dette. Russland vil se på et fullt iransk angrep fra Syria mot større israelske byer, altså en kraftig opptrapping av luftkrigen, som farlig for den internasjonale situasjonen. Det vil også sette Russland i en vanskelig situasjon i Syria, sier Vikør.

Han sier at Israel hele veien har oppfattet det som at de har hatt en avtale med Russland om at Iran ikke skulle få nærme seg Israels grenser mot Syria. Når Israel den siste tiden mener å ha sett bevis på det motsatte, gir det grunn til bekymring.

- Men det siste Israel ønsker, er å blande seg inn i kaoset i Syria. Iranske soldater er spredt over hele landet, og det vil være vanskelig å møte dem. En krig mot Israel er heller ikke grunnen til at Iran er i Syria. De er der for å støtte opp om Assad-regimet.

OKKUPERT: Israelske Merkava-stridsvogner er avbildet nær grensa til Syria på de okkuperte Golanhøydene i dag. Foto: Menahem Kahana / AFP / NTB Scanpix
OKKUPERT: Israelske Merkava-stridsvogner er avbildet nær grensa til Syria på de okkuperte Golanhøydene i dag. Foto: Menahem Kahana / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- En ny fase i krigen

Syriske myndigheter sier at de israelske luftangrepene mot Syria natt til torsdag markerer starten på en ny fase i krigen.

- Israels direkte konfrontasjon markerer starten på en ny fase i Syria-krigen, står det i en uttalelse fra det syriske utenriksdepartementet som er videreformidlet av det statlige nyhetsbyrået SANA.

Både Frankrike og Storbritannia oppfordrer til nedtrapping i konfliktnivået mellom Israel og Iran, mens flere land også anklager Iran for provokasjon etter rakettangrepet mot Golanhøydene.

- USA fordømmer det iranske regimets provokasjon med rakettangrepet fra Syria som var rettet mot israelske borgere. Vi støtter Israels rett til å handle i selvforsvar. Det iranske regimets utplassering i Syria av rakett- og missilsystemer som er rettet mot Israel, er en uakseptabel og svært farlig utvikling for hele Midtøsten, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

En talskvinne for det tyske utenriksdepartementet gikk tidligere i dag ut med en advarsel til Iran:

- Disse angrepene er en alvorlig provokasjon som vi fordømmer sterkt. Som vi alltid har framhevet, så har Israel rett til selvforsvar, sa talskvinnen i tysk UD, ifølge NTB.

Tysklands statsminister Angela Merkel var noe mer balansert:

- Vi vet at vi står overfor en svært komplisert situasjon her. De siste timenes eskalering viser oss at det i realiteten dreier seg om krig og fred, og jeg kan ikke gjøre annet enn å oppfordre alle involverte til å vise tilbakeholdenhet, sa Tysklands statsminister Angela Merkel etter et møte med Frankrikes president Emmanuel Macron torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer