Frykter krasjlanding etter børsras

Oslo børs falt med 1,6 prosent de første fem minuttene i dag. Senere tok indeksen seg litt opp. I går falt den norske IT-indeksen 8,2 prosent, og i natt raste kursene i USA og Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-børsens IT-indeks falt med hele 8,2 prosent i går. - Glem 1990 og 1987. Dette blir den største nedturen siden 30-årene, sier en finansrådgiver.

Aksjekursene har rast kraftig etter at den amerikanske sentralbanksjefen tirsdag kunngjorde at USA-økonomien var i ferd med å stagnere. I går falt den norske IT-indeksen med 10 milliarder kroner, og dermed er IT-selskapene på Oslo børs verdt halvparten sammenlignet med toppnoteringa i mars.

Den generelle indeksen i Oslo falt med 3,2 prosent. Nå holder investorene pusten i påvente av børsstarten klokka 10. Du kan følge kursutviklinga her.

Den kjente finansrådgiveren Svein Haga tror børsen vil få seg en skikkelig smell.

- Glem 1990, glem 1987. Dette blir den største nedturen fra toppunktet - nå snakker jeg altså ikke om resesjon - siden 30-årene, sier Haga til Finansavisen.

Asia følger USA nedover

I går kveld stupte den teknologitunge Nasdaq-indeksen i USA med over 7 prosent, og endte på laveste notering siden mars 1999. Etterpå tok Asia over stafettpinnen. I natt startet børsene med en markert nedgang, men klarte i løpet av noen timer å hente inne noe av tapet.

Nikkei-indeksen i Tokyo ramlet 3 prosent, men steg seinere med et halvt prosentpoeng. Hong Kongs Hang Seng-indeks falt kraftig, men krabbet opp og ender trolig med en nedgang på halvannet prosentpoeng. Teknologi-indeksen i Sør-Korea stupte 5 prosent.

- Det som egentlig skjer er at vi følger USA, sier Mike Corcoran, avdelingssjef i et australsk meklerfirma, til nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan ga aksjeinvestorer verden over en upopulær julegave. En stagnasjonsadvarsel var det siste Nasdaq-indeksen trengte - så langt i år har den falt 40 prosent. Det er nå ventet at Greenspan vil senke renta for å få fart i økonomien, men når dette kommer, sa han ingenting om tirsdag.

Ledige blondiner på Oslo Vest

- Amerikanerne må kutte renta med 1,5 til 2 prosent før dette er over. Faren med det er at det kan utløse kraftige dollarfall, sier finansrådgiver Haga.

Et slikt dollarfall vil gjøre at Norge tjener mindre penger på oljen fordi vi får betalt i dollar. Haga tror det vil ta 6 til 9 måneder før den amerikanske sentralbanken har senket renta tilstrekkelig. Men faren er ikke over med det fordi amerikanske husholdninger har store lån.

- USA har ikke vært så opplånt på 100 år. Privat sektor vil bruke ethvert rentekutt og enhver skattelette til å komme i privat balanse - ikke til å kjøpe aksjer, sier Haga.

Nedgangen vil også spre seg til Norge.

- Det kommer billige Porscher på markedet, og det vil komme lyse, lekre jenter ut av leiligheter på Oslo Vest for å finne en ny mann og ny leilighet, spår han.

Falt med 89 prosent

Ikke alle er like pessimistiske. DnB Investor venter turbulens de kommende månedene, men tror en myk landing i USA er mulig. Foreløpig er situasjonen for uoversiktlig til å si noe sikkert. Det norske markedet har fremdeles for lav økonomisk vekst og for høye renter - børsnedgangen kan fortsette.

- Det norske markedet er ikke rørende billig, sier investeringssjef Håvard Gulbrandsen til Finansavisen.

Årets uheldigste? Kanskje de som kjøpte aksjer i teleselskapet Enitel i mars til 500 kroner. I går stanset kursen på 56 kroner.

PESSIMISTISK: Svein Haga tror USA-nedgangen vil føre til billige Porscher og ledige blondiner på Oslo Vest.
SELGER UNNA: Da det tirsdag ble kjent at sentralbanken ikke setter ned renta, startet kursraset. Eric Wilkinson var rask med å handle etter at Alan Greenspan hadde sagt sitt.
DYR JULETALE: Sentralbanksjef Alan Greenspan delte sine tanker om framtida, og dermed var tidenes Nasdaq-nedgang et faktum.
STUPTE UMIDDELBART: Da Tokyo-børsen åpnet i natt, falt kursene med 2 prosent den første halvtimen.