Frykter Krekars hemmelige internett-armé

Har bygget opp en Sharia-skole.

VARETEKTSFENGSLET: Her viste Mulla Krekar tommelen opp da han ble framstilt for varetektsfengsling denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VARETEKTSFENGSLET: Her viste Mulla Krekar tommelen opp da han ble framstilt for varetektsfengsling denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Oslo tingrett ga i går Politiets sikkerhetstjeneste (PST) medhold i å varetektsfengsle mulla Krekar i åtte uker. Krekar ble i tirsdag pågrepet i sitt hjem i Oslo.

Dagen før ble han idømt fem års fengsel for trusler. Det har også kommet fram at han så seint som lørdag kom med det Politiets sikkerhetstjeneste oppfatter som nye trusler.

Etter at mulla Krekar ble utvist fra Norge i 2003, har han de siste åra bygget opp en ny og hemmelig internettskole.

På internett har mulla Krekar spredd sin egen tolkning av de islamske Sharia-lovene, og undervist unge islamister.

Flere hundre studenter - fra Norge og andre steder i verden - følger mulla Krekars undervisning på internett.

Her har mullaen underviste noen hundre tilhengere i sin tolkning av Koranen og de islamske Sharia-lovene.

Tilhengere Dagbladet får bekreftet at det skal være unge islamister som følger undervisningen til mulla Krekar på internett.  

Politiets sikkerhetstjeneste har fulgt nøye med på hva mulla Krekar kan ha oppfordret studentene til.

Og det skal nettopp være uttalelsene om eventuelle hevn- og terroraksjoner på nettet som gjør at PST frykter at en eller flere av mulla Krekars disipler kan utgjøre en terrorfare.

Både norsk og utenlandsk sikkerhetspoliti skal følge mulla Krekars Koran- og Sharia-studenter nøye. Og det er nettopp i dette miljøet det er frykt for at enkeltpersoner kan tolke - og i verste fall utføre det som oppfattes som oppfordring til terror fra mulla Krekar.

Mulla Krekars undervisningen skal være organisert i såkalte internett-celler. Elevene får undervisning etter hvilket nivå de befinner seg på i mulla Krekars egen islamske læringsprosess.

Etter hva Dagbladet erfarer har norske myndigheter sikre indikasjoner på at også flere norske statsborgere følger Sharia-undervisningen til mulla Krekar.

Celler Undervisningen skal være lagt opp i forskjellige celler - hvor studentene får være med og drøfte forskjellige problemstillinger.  Jo mer kunnskap studentene har om mullaens tolkning av de islamske lovene, jo mer tillitt får de. Noe som igjen skal føre til at de får være med på undervisning og diskusjon på et mer betrodd nivå mellom Krekar og medstudenter på samme plan.

Advokat Arvid Sjødin - som sammen med advokat Brynjar Meling er mulla Krekars faste forsvarere i Norge, avviser på det mest bestemte at mullaen utgjør noen terrorfare.

-Vår klient har i retten understreket at verken han eller de som følger ham på internett utgjør noen fare for terror i Norge eller Europa, sier Arvid Sjødin til Dagbladet.

-Når mulla Krekar har snakket om vold, handler det om Kurdistan ikke Norge eller Europa, sier Sjødin.

-Hvem er det som følger mulla Krekar på nettet?

-Det er ikke noe i dokumentene fra PST som viser at han skal ha en internettarmé. Det han selv har forklart er at han har en stor gruppe - fra hans eget hjemmeområde i Kurdistan og London - som følger ham på nettet, sier Arvid Sjødin