Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ikke forsvare Frp-samarbeid

Frykter KrF-død

Etter ett år i regjering med Høyre, Frp og Venstre sliter KrF med indre uro, frustrasjon og splittelse. Kjell Ingolf Ropstad har ikke med å bringe KrF inn i regjering klart å samle partiet og kapre nye velgere.

TENN LYS: «Må fanger få sin frihet og flyktninger et hjem. Tenn lys for dem som gråter
og dem som trøster dem», synger styret i Ringsaker KrF. De mener sangen passer etter at KrF har stemt mot å gi asylsøkere arbeidstillatelse. Ved pianoet Peder Hodøl. Rundt bordet fra høyre: Oluf Maurud, Thor Kristian Ringsbu, Inger Marie Ringsbu, Eva Ormåsen og Anne Grethe Søvsberg. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
TENN LYS: «Må fanger få sin frihet og flyktninger et hjem. Tenn lys for dem som gråter og dem som trøster dem», synger styret i Ringsaker KrF. De mener sangen passer etter at KrF har stemt mot å gi asylsøkere arbeidstillatelse. Ved pianoet Peder Hodøl. Rundt bordet fra høyre: Oluf Maurud, Thor Kristian Ringsbu, Inger Marie Ringsbu, Eva Ormåsen og Anne Grethe Søvsberg. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

RINGSAKER (Dagbladet): KrFs inntreden i Solberg-regjeringen splitter fortsatt partiet. Noen mener KrF er på riktig vei, og at det tar tid å få effekt av regjeringsarbeidet. Andre rister på hodet i frustrasjon. Saker som dissens mot forbud mot homoterapi, mens partiet stemmer mot eget standpunkt om å gi ureturnerbare asylsøkere, har fått uroen og misnøyen fram i full offentlighet.

- GRUNNLEGGENDE UENIG: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre reagerer på Kjell Ingolf Ropstads (KrF) utspill om miljøbevegelsen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Dagbladet møter styret i Ringsaker KrF. I den mest folkerike kommunen i Hedmark med 34 000 innbyggere står KrF for første gang på 60 år uten representant i kommunestyret. I hele Innlandet har KrF mistet 60 prosent av sine representanter.

Dramatisk tilbakegang

- DESPERAT: Uttalelsene KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kom med om «farlig tankegods» i den grønne bevegelsen, skaper sterke reaksjoner på Stortinget. Video: Steinar Suvatne Vis mer

Fylkesleder i Innlandet og leder i Ringsaker, Oluf Maurud, mener KrFs tilbakegang i innlandskommunene, i Trøndelag og i Nord-Norge er dramatisk dersom partiet fortsatt skal være et nasjonalt parti.

- Etter veivalget og etter at vi gikk inn i regjering, hadde jeg fokus på lokalvalget. Vi gjorde en god valgkamp her, og profilerte oss bra på lokale saker. Men det druknet i at vi var blitt et støtteparti for Frp, sier leder i Innlandet KrF og i Ringsaker KrF, Oluf Maurud, til Dagbladet. Han mistet plassen i kommunestyret.

MELDER SEG UT: Eva Ormåsen mener KrF ikke har gjort en god nok jobb for å redde klimaet. Nå er det bestemødre for klima som får hennes engasjement. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
MELDER SEG UT: Eva Ormåsen mener KrF ikke har gjort en god nok jobb for å redde klimaet. Nå er det bestemødre for klima som får hennes engasjement. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Jeg var ganske forberedt på konklusjonen i talen til Knut Arild og kjente på en stor lettelse. Jeg mente det var viktig å få denne avklaringen for det fungerte dårlig med et KrF i spagat, sier Eva Ormåsen.

Hun har vært aktiv i KrF siden tidlig på 90-tallet. Nå er det slutt.

- Grunnen til at jeg fortsatte etter retningsvalget, var at jeg ville kjempe for å beholde Oluf i kommunestyret. Han er en veldig flink politiker som er god til å samarbeide. Men nå, etter å ha avsluttet noen oppgaver, melder jeg meg ut av partiet, sier hun.

Hun er særlig skuffet over KrFs jobb for klimasaken, og mener partiets regjeringssamarbeid med Frp gjør det håpløst å bli bedre.

- Samarbeidet med Frp er et kjempeproblem. Vi sto på stand og garanterte at vi ikke skulle i regjering med dem, sier Ormåsen og rister på hodet.

Maurud sier at amnestiet for lengeværende ureturnerbare asylsøkere er positivt.

- Men vi tror ikke dette vil omfatte mange, og det er jo laget slik at der er en engangsforeteelse og ikke skal danne noen form for presedens, sier han.

Ingen rundt bordet hjemme hos nestleder Peder Hodøl er i tvil om at tilbakegangen for KrF i Innlandet skyldes valget om å gå inn i Erna Solbergs regjering.

DRUKNET: - Vi gjorde en god valgkamp her, og profilerte oss bra på lokale saker. Men det druknet i at vi var blitt et støtteparti for Frp, sier leder Innlandet KrF og i Ringsaker KrF, Oluf Maurud ( til venstre). Vider rundt bordet: Thor Kristian Ringsbu, Inger Marie Ringsbu, Eva Ormåsen. Anne Grethe Sølvsberg og Peder Hodøl. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
DRUKNET: - Vi gjorde en god valgkamp her, og profilerte oss bra på lokale saker. Men det druknet i at vi var blitt et støtteparti for Frp, sier leder Innlandet KrF og i Ringsaker KrF, Oluf Maurud ( til venstre). Vider rundt bordet: Thor Kristian Ringsbu, Inger Marie Ringsbu, Eva Ormåsen. Anne Grethe Sølvsberg og Peder Hodøl. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Det som skjer på nasjonalt plan, virker så mye inn på det lokale. Det er kjempetrist. I flere kommuner der vi hadde framgang, var det retningsvalget på toppen som virket negativt, sier styremedlem Thor Kristian Ringsbu.

- Det er ingen tvil om at retningsvalget førte til nedgang. Det hørte vi jo på stand, det. Det er ingen høyrebølge i Innlandet. Det er Sp og Ap som står sterkt her. Det retningsvalget partiet tok, gjorde det ikke lettere for vår del, sier Hodøl.

Vingeklippet

Maurud sier det er uvant å ikke ha en stemme i kommunestyret.

- Om to dager er det budsjettmøte i kommunen. Det er en sak her som engasjerer, om å bevare boliger for enslige asylsøkere. Nå foreslår kommunen å legge ned, for regjeringen har bygd ned finansieringen. Det er en sak vi aldri ville stemt for, men nå har vi ikke stemmerett, sier Maurud.

TILBAKEGANG: Oluf Maurud og Thor Kristian Ringsbu er ikke i tvil om at valget om å gå til høyre og inn i regjering med Frp forklarer KrFs tilbakegang. Foto: Hans Arne Vedlog
TILBAKEGANG: Oluf Maurud og Thor Kristian Ringsbu er ikke i tvil om at valget om å gå til høyre og inn i regjering med Frp forklarer KrFs tilbakegang. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Vi får ikke drahjelp fra regjeringen, men når vi heller ikke har stemme lokalt. Vi er vingeklippet. Takket være Olufs innflytelse kan vi fremme vårt syn gjennom alliansepartnere. Vi må jobbe på en annen måte, men det er krevende, sier Hodøl.

Ingen her ser fram til stortingsvalget i 2021.

- I lokalvalget frontet vi lokale saker. Men å stå på stand etter fire år og møte de velgerne som fikk høre løfter om at vi ikke skulle i regjering med Frp, det er helt uaktuelt, slår Hodøl fast.

Alle her støttet Hareides linje, om samarbeid med Ap og Sp. Men de ville foretrukket å være i opposisjon og stemme for det man er for og mot det man er mot, istedenfor regjeringssamarbeidet.

Går gal vei

- Nå er vi gisler etter min mening. Erna ønsker å sitte på flertallet, så det må være opp til partier som ikke ser seg tjent med regjeringssamarbeidet å gjøre aksjon, sier Hodøl.

- Regjeringsprosjektet har ikke gitt oss noe løft. Gallupene har jo gått den gale veien, sier Maurud.

- Er det en fare for at KrF blir et parti for sør- og vestlandet og ikke lenger et landsparti?

- Jeg har sagt lenge at jeg frykter det. Det var derfor jeg mente vi burde gått den andre veien. Jeg tror potensialet for KrF hadde vært større der. Det var mange her som meldte seg inn mellom 28. september 2018 og 18. januar. De har meldt seg ut igjen, sier Maurud.

Lederen i Elverum KrF, Magne Berg, har startet en Facebook-gruppe kalt «KrF fram mot 2021». Ifølge Berg har gruppa nå 280 medlemmer. Tord Langmoen med lang fartstid i Eidsvoll KrF sendte før jul et opprop til partiledelsen, som nå om lag 100 stiller seg bak.

Bakgrunnen for initiativene er skuffelse og fortvilelse over KrF-ledelsens håndtering av en del saker i høst.

- KrF-ere som ønsker et bredere og sterkere KrF som har svakere stilte grupper som fanesak, må fortsette trykket fram mot landsmøtet og valget i 2021, sier Magne Berg. Han åpner også for debatt om partiledelsen.

- Til tross for at det ble valgt ny ledelse høsten 2018, bør partiet våge en grundigere drøfting av hvorvidt dagens ledelse, som ble valgt under spesielle omstendigheter, er det beste for KrF inn i framtida, sier Berg.

Mistet makt

ENESTE: Geirmund Lykke er KrFs eneste bystyrerepresentant i Trondheim. Her fra et KrF-møte om livsmestring sommeren 2018. Lykke mener KrFs retningsvalg og regjeringssamarbeid med Frp forklarer partiets tilbakegang. Foto: Ole Martin Wold/Dagbladet
ENESTE: Geirmund Lykke er KrFs eneste bystyrerepresentant i Trondheim. Her fra et KrF-møte om livsmestring sommeren 2018. Lykke mener KrFs retningsvalg og regjeringssamarbeid med Frp forklarer partiets tilbakegang. Foto: Ole Martin Wold/Dagbladet Vis mer

I Trondheim KrF er stemningen ikke særlig lettere enn i Ringsaker.

KrFs gruppeleder og bystyremedlem i Trondheim, Geirmund Lykke, advarte på det sterkeste mot å gå inn i regjering med Frp. I Trondheim var KrF i to perioder med i en rødgrønngul allianse som styrte byen. I høst fikk KrF 2,0 prosent og ble satt utenfor samarbeidet etter krav fra SV. Geirmund Lykke er nå eneste KrF-representant i bystyret.

Må svelge nederlag

Lykke, som satt i sentralstyret fram til 2017, mener KrF fikk noen seire i Granavolden-plattformen og i statsbudsjettet.

- Samtidig som et politisk samarbeid gir seire for eget parti, gir det også seire til andre partier som kan oppleves som et nederlag, sier Lykke, og viser til kutt i arbeidsavklaringspenger, avvikling av pelsdyrnæringen, ureturnerbare flyktninger og at det ikke er kommet noen løsning for IS-barna.

- Hvordan opplever du KrFs retning og profil under Kjell Ingolf Ropstad som leder.

- Det er litt blandet. Det er noen utspill jeg har gått ut mot og beklaget, som at han i sin landsstyretale om trusler mot menneskeverdet ikke nevnte liberalistisk ideologi, men heller hadde utfall mot miljøbevegelsen og MDG. Det var veldig uheldig. Han har selv beklaget tilløpet, og han tok seg inn gjennom svevet. Det ble også tolket i verste mening, og fikk en egen dynamikk. Homoterapi er heller ikke godt håndtert.

- Ropstad ønsker å fortsette regjeringssamarbeidet. Der ligger hovedproblemet. Det gir styrke til Frp, som vi ikke skulle bidratt til, sier Lykke.

Han gleder seg ikke til neste valgkamp, da KrF etter alt å dømme går til valg som del av en regjering med Høyre, Frp og Venstre.

- Valgkamp er i seg selv altoppslukende. Det blir enda mer krevende hvis det du skal kjempe for, egentlig ikke er det du tror på.

- Opplever du partiet fortsatt som splittet?

- Ja, jeg har ikke inntrykk av at mange har endret oppfatning. Regjeringsdeltakelsen har ikke bidratt til å samle partiet. Faren er at vi ikke lenger blir et landsdekkende parti.

Når vi går tilbake i et lokalvalg, fører det til av vi mister posisjoner til å jobbe med politikk. I kommuner der vi ikke lenger er representert i kommunestyret, er det vanskelig å opprettholde et politisk miljø. Vi trykkes enda lenger tilbake. Det vil i neste runde hemme stortingsvalgkampen, sier Lykke.

- Heier veldig på Ropstad

Bystyrepolitiker, tidligere leder av Kristiansand KrF, Viggo Lütcherath, ser imidlertid positivt på utviklingen:

- Mitt inntrykk er at den nye ledelsen har gjort flere grep som mange av våre velgere setter pris på. Jeg tror vi snart begynner å se framgang på målingene, sier Lütcherath til Dagbladet.

VANT RETNINGSVALGET: Med knappest mulig margin vant Kjell Ingolf Ropstad og blå side i KrF kampen om retningsvalget på det ekstraordinære landsmøtet i KrF 2. november 2019. Ett år etter splitter regjeringssamarbeidet med Frp fortsatt KrF. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
VANT RETNINGSVALGET: Med knappest mulig margin vant Kjell Ingolf Ropstad og blå side i KrF kampen om retningsvalget på det ekstraordinære landsmøtet i KrF 2. november 2019. Ett år etter splitter regjeringssamarbeidet med Frp fortsatt KrF. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Han er veldig fornøyd med partileder Kjell Ingolf Ropstad.

- Han står for det som er KrFs sjel. Han tør å ta debatter som er nødvendige for å vise at KrF er et parti som ikke likner alle andre, men som står for noe spesielt. Derfor får han mye motbør. Det er imponerende at han står i det, sier Lütcherath.

Han mener debatten med deler av miljøbevegelsen om menneskeverd var viktig.

- Mennesker har en særlig verdi, det er en klassisk kristenetisk holdning som det er viktig å holde fast i. VI skal forvalte naturen og dyrelivet. Det er mennesket som har den oppgaven, det var det viktig å få markert, sier Lütcherath.

Kristiansand-politikeren var blant dem som kampen om KrFs retningsvalg høsten 2018 mente at KrF burde gå inn i Erna Solberg-regjeringen.

- Jeg var opptatt av at KrF måtte vise styringsvilje. I praksis var det å gå i regjering. Vi gikk til valg på en regjering med KrF, Høyre og Venstre, men velgerne ga oss ikke støtte til det. Da ble det et spørsmål om hvor vi ville få mest gjennomslag. Etter retningsvalget er det blitt bekreftet at valget var riktig. Det kjøret vi opplever mot oss fra Ap, er en indikasjon på at avstanden til dem er veldig stor, i familiepolitikk og etiske valg.

Han sier KrF måtte regne med utmeldinger etter den prosessen partiet gikk gjennom, men tror flere hadde meldt seg ut dersom KrF hadde gått til venstre.

- Hvordan skal KrF vokse?

- Vi må vise hva KrF står for, og hva vi får gjennomslag for i posisjon. Agder KrF hadde i oktober en samling med Rogaland KrF. Det var veldig positivt. Vi står mer og mer samlet etter en opprivende høst i fjor. Jeg heier veldig på Ropstad, sier Lütcherath.

- Tydelig profil

FRONTER KRF-PROFIL: Leder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, mener Kjell Ingolf Ropstad er en tydelig partileder som fronter partiets profil på en god måte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRONTER KRF-PROFIL: Leder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, mener Kjell Ingolf Ropstad er en tydelig partileder som fronter partiets profil på en god måte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Leder av Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, sier hun opplevde at fylkespartiet i hovedsak står sammen om det politiske prosjektet.

- Vi brukte tid rett etter retningsvalget på å holde laget samlet. Det er lenge siden KrF var i regjering, og vi har brukt litt tid på å «lære å jobbe» annerledes som regjeringsparti. Som fylkesparti fikk vi gjennomslag for mange av våre prioriteringer i statsbudsjettet, og vi syntes av våre folk - med Kjell Ingolf i spissen, gjør en god jobb.

- Jeg opplever Kjell Ingolf Ropstad som en tydelig partileder som fronter KrF sin profil på en tydelig og god måte, sier Turøy.

- Dere sendte delegater fra Rogaland til det ekstraordinære landsmøtet etter en «vinneren tar alt- metode». Er det fortsatt sår etter denne framgangsmåten?

- Vi valgte landsmøtedelegater slik vi alltid gjør, og hadde høringsrunder i lokallagene før nominasjonskomiteen la fram sin innstilling. Anbefalingen fra ledelsen kom for seint for oss. Nå er dette historie, vi i Rogaland KrF gjorde det beste vi kunne ut fra forutsetningene vi hadde på daværende tidspunkt. I ettertid har vi evaluert prosessen, og nå ser vi framover, sier Turøy.

Ser til Sverige?

Tidligere Vårt Land-redaktør, nå kommunikasjonsrådgiver og partner i Try Råd, Åshild Mathisen, mener partiet er like splittet som under kampen om veivalget.

- De som trodde prosjektet skulle favne begge sider, er nå i ferd med å gi opp. De opplever et KrF som er både mer konservativt og høyreorientert. Vi må heller ikke glemme at det er liberale KrF-ere som støttet Ropstad, fordi de ønsket samarbeid mot høyre. Også der er det folk som er sjokkerte over Ropstads retorikk mot MDG for eksempel, sier Mathisen.

TESTER UT: Tidligere Vårt Land-redaktør, nå kommunikasjonsrådgiver Åse Mathisen, tror Kjell Ingolf Ropstad prøver ut en spissere retorikk inspirert av Kristdemokraterna. Foto: Åsa Maria Mikkelsen
TESTER UT: Tidligere Vårt Land-redaktør, nå kommunikasjonsrådgiver Åse Mathisen, tror Kjell Ingolf Ropstad prøver ut en spissere retorikk inspirert av Kristdemokraterna. Foto: Åsa Maria Mikkelsen Vis mer

Hun mener å se at Ropstad prøver ut en retning, og ser til Sverige og Kristdemokratene for å få en mer spiss retorikk.

- Jeg er usikker på om han vil kopiere suksessen Kristdemokraterna har hatt gjennom å appellere til dem som ser kristendommen som et symbol på nasjonal identitet i et flerkulturelt samfunn. At han kastet seg på Facebook-annonsen til Høyre og forsvarte jula, er et eksempel på at han tester denne ideen. Det viser at han ikke nødvendigvis ønsker å være brubyggeren i et flerreligiøst samfunn, sier Mathisen.

Hun tviler på KrFs potensial for vekst.

- Mye handler om identitet - det har historisk vært et økumenisk kristent fellesskap. Når partiet ikke evner å samle verken aktive kristne eller kulturkristne, ser jeg ikke potensialet i å vinne velgere selv om man skulle få noe gjennomslag på enkeltsaker, sier Mathisen.