Eks-nestleder Dagrun Eriksen bytter parti

Frykter KrF-kollaps

Med tidligere nestleder Dagrun Eriksens overgang til Sentrum har enda en profil forlatt KrF. Partiveteran Einar Steensnæs mener KrF står i fare for kollaps under sperregrensa.

URO: KrF-veteran Einar Steensnæs mener den nye partidannelsen Sentrum vil kunne ødelegge KrFs sjanser til å bryte sperregrensa ved valget neste år. Her er partileder Kjell Ingolf Ropstad flankert av nestleder Olaug Bollestad og parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan. Foto: Ryan Kelly / NTB
URO: KrF-veteran Einar Steensnæs mener den nye partidannelsen Sentrum vil kunne ødelegge KrFs sjanser til å bryte sperregrensa ved valget neste år. Her er partileder Kjell Ingolf Ropstad flankert av nestleder Olaug Bollestad og parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan. Foto: Ryan Kelly / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har ingen å miste. Dette er ikke tida for å splitte opp i kristendemokratiet. Det er tid for samling, sier Steensnæs til Dagbladet.

Han frykter at den nye partidannelsen Sentrum vil kunne stjele såpass med stemmer at KrF havner under sperregrensa på 4 prosent ved valget neste år. Da vil partiet stå uten utjevningsmandater.

- Vi vil mest sannsynlig bli representert fra Agder og Rogaland, men KrF risikerer å falle sammen. KrF står absolutt i fare for å bli tynnet ut og må virkelig jobbe hardt for å sikre representasjon, sier Steensnæs.

- Uaktuelt å bytte

Einar Steensnæs har tolv års fartstid som stortingsrepresentant og har statsrådserfaring fra tre departementer. 78-åringen er æresmedlem av partiet og har vært både nestleder og parlamentarisk leder.

UROLIG: KrF-veteran Einar Steensnæs er urolig for partiets framtid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UROLIG: KrF-veteran Einar Steensnæs er urolig for partiets framtid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

På spørsmål om det er aktuelt for ham å bryte med KrF og som Dagrun Eriksen melde overgang til den nye partidannelsen Sentrum, svarer han nei.

- Det er ganske enkelt ikke aktuelt. Dels av strategiske grunner som jeg har vært inne på, men også fordi jeg slutter opp om partiprogrammet og har full tillit til programkomiteen med Erik Lunde i spissen, sier Steensnæs.

Han ønsket i likhet med Erik Lunde å følge tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide inn i et forpliktende samarbeid med Ap og Sp. Slik ble det som kjent ikke.

Bytter parti

Flere kjente KrF-navn har brutt med partiet etter retningsvalget i 2018 som gjorde Kjell Ingolf Ropstad til partileder og sendte KrF inn i regjering med Frp året etter.

I går kunngjorde tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks barnebarn Simen at han melder seg ut av KrF. For en måned siden gjorde mangeårig KrF-nestleder og stortingsrepresentant Dagrun Eriksen (49) det samme. Og i dag ble det klart at hun blir med i partidannelsen Sentrum.

- Jeg har kjent meg hjemløs etter veivalget i 2018, sa Eriksen i et intervju med Aftenposten tirsdag, der hun kunngjorde overgangen.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier til Dagbladet at han ønsker Eriksen lykke til i sitt nye parti.

- Dagrun er en politiker som jeg har stort respekt for, og som jeg har samarbeidet godt med over lang tid. Vi har hatt mye gøy sammen i KrF opp igjennom, sier Ropstad.

Ingen uro

På spørsmål om han frykter at partidannelsen Sentrum vil ødelegge KrFs sjanser i valget neste år, svarer Kjell Ingolf Ropstad som følger:

- Foreløpig tror jeg ikke Sentrum på den ene siden eller partiet De Kristne på den andre vil være den største utfordringen for KrF. Det viktigste for oss blir å få fram våre løsninger.

- Det er få stemmer som vil avgjøre om dere havner over eller under sperregrensa. Kan velgere som stemmer Sentrum avgjøre om dere lykkes?

- Jeg tror vi skal klare å komme over sperregrensa. Vi sitter i en regjering som er populær og styringsdyktig og som leverer gjennom krisa vi er oppe i, sier Ropstad og fortsetter:

- Vi er det kristendemokratiske sentrumspartiet. Vi sitter i en sentrum-høyre regjering, som kan samarbeide begge veier. Vi er det naturlige sentrumspartiet - og skal være det.

ROPSTAD: - Dette handler verken om meg eller KrF. Det handler om samfunnsutviklingen. Jeg bekymrer meg når jeg ser på våre naboland. Video: Dagbladet TV / Mats Rønning Vis mer

- Må over

Ropstad medgir imidlertid at det blir vanskelig for Erna Solberg å fortsette som statsminister dersom KrF ikke skulle lykkes å karre seg over grensa for utjevningsmandater på 4 prosent.

- Skal vi klare å sikre gjenvalg, er det viktig at KrF kommer over sperregrensa. Flere faktorer vil spille inn, men hovedjobben min blir å få fram våre gode løsninger, sier han.

- Er det noen som har overrasket deg ved å gå til Sentrum?

- Jeg tror ikke jeg skal begynne å kommentere på det. Jeg skulle ønske de valgte å bruke engasjementet sitt på KrF - og så har jeg selvsagt respekt for at det går an å velge annerledes.

- Er dette et uttrykk for at det opprivende retningsvalget har ført til partisplittelse i KrF?

- Nei, det opplever jeg virkelig ikke. Jeg opplever at partiet er samlet. Vi hadde nettopp landsstyremøte, og det var god stemning og stolthet over det vi får gjennomslag for.

Hjemløs Eriksen

Dagrun Eriksen sier i intervjuet med Aftenposten at hun har vært frustrert over at regjeringen ikke har funnet en bedre løsning for Moria-flyktningene og slår fast: «Dette er ikke et Norge jeg liker.»

- Jeg savner at noen ærlig, og på bekostning av mye annet, er kompromissløs når det gjelder å hjelpe sårbare barn. Dette finner jeg i Sentrum, sier hun.

Sentrum ledes av den tidligere Ap-byråden og advokaten Geir Lippestad. Han lanserte 29. september forsøket på å etablere et nytt politisk parti. Foreløpig er det bare en forening. For å bli et parti må han samle 5000 underskrifter innen nyttår.

- Vi har nådd om lag 3000 på fem uker. Nå har vi seks uker igjen på å nå 5000. Det skal vi greie, sier Lippestad til Aftenposten.

Flere profiler

Blant dem som var med på å stifte Sentrum, er Kristin Walstad, som inntil nylig var nestleder i Viken KrF; Dag Sele, som har vært fylkesleder i Hordaland KrF og sentralstyremedlem; og Irene Solli, som har vært andre nestleder i Agder KrF.

Også tidligere KrF-topp Odd Anders With og lederen for det kristendemokratiske nettverket Drivkraft Tore Christiansen har også sluttet seg til partiet. Det samme har for øvrig tidligere MDG-nestleder Hilde Opoku.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer